Vi ste ovde
Početna > Stanovanje > Svetlost u stanu

Svetlost u stanu

Ugođaj u stanu u velikoj meri zavisi od osvetljenosti prostorija. Pošto na prirodan izvor svetlosti ne možemo da se oslonimo u svako doba dana bitno je isplanirati mesta za svetiljke , njihov oblik i jačinu svetla.

Za plan rasvete bitna su pitanja vezana za namenu određene prostorije. U zavisnosti od toga za šta će određeni prostor služiti biće potrebno slabije ili jače svetlo. Pitanje izvora svetlosti, odnosno da li osvetljavati iz jednog ili više centara važno je za atmosferu ambijenta. Mnogo prijatnije će biti u prostoriji osvetljenoj iz više izvora u kom slučaju su pogodne lampe. Pošto na tržištu postoje lampe raznih oblika i boja lako ćete ih uklopiti uz ostale detalje u stanu. Uz pomoć regulatora svetlosti prilagođava se jačina svetla s trenutnom potrebom.

Bitno je svetlost prilagoditi svakoj prostoriji ali se ne preporučuje ni velika razlika u jačini svetlosti između prostorija jer su nagli prelazi iz jake u slabu svetlost neprijatni oku.

Važno je rasporedom svetlosti postići i funkcionalnost. U kuhinji da bi ste postigli osvetljenost radnih elemenata postavite halogene lampice ili neonke ispod gornjih elemata. U trpezariji izvor svetlosti usmerite na sto, a u kupatilu je najvažnije lampice postaviti s obe strane ogledala.

Efekat svetlosti postiže se i bojom zavesa pa je i njih zgodno uklopiti prema potrebama željene atmosfere.

Ostavite odgovor

Top