Vi ste ovde
Početna > Stanovanje > Život u potkrovlju

Život u potkrovlju

Složićete se da stanovanje u potkrovlju ima svoj poseban ugođaj bilo da se radi o zgradi ili kući. Samu ideju organizovanja života neposredno pod krovom dao je Fransoa Mansara (17. vek), stoga se taj stambeni prostor naziva mansarda.

Nekoliko saveta za uređenje stana u potkrovlju

Ono na šta je potrebno obratiti posebnu pažnju kod uređenja doma u potkrovlju su izolacija i prozori. Uz dobre krovne prozore postići ćete svetlosni efekat moguć samo u mansardama. Prozori izrađeni od metalnih profila, koji su kao takvi i najjeftiniji, stvaraju efekat hladnog mosta zbog čega je mnogo bolje koristiti prirodno drvo u obradi krovnog prozora čime se , pored bolje estetike sprečava i pojava hladnih mostova.

Što se tiče toplotne i zvučne izolacije najbolja su potkrovlja rađena kombinacijom Rigips ploča sa materijalima za zvučnu i toplotnu izolaciju. Na ovaj način ispunjava se zahtev ekonomičnosti i visokog stambenog komfora. Proverenim načinom suve gradnje u postojeće delove građevine se ne unosi vlaga pa je useljenje moguće neposredno po završetku radova. Takođe Rigips konstrukcijama se mogu ispuniti svi zahtevi za zaštitu od požara.

Što se tiče uređenja prostora u potkrovlju postoje pravila kojih bi se trebalo pridržavati kako bi prostor bio kvalitetno iskorišćen.

Najviši delovi pod kosinom krova treba da budu slobodni i da služe za komunikaciju kroz prozor.

Niže delove ispod kosine krova treba iskoristiti za ugradne ormare do visine krova koja je nepristupačnija. Niži delovi pogodni su i za smeštanje radnog stola. Takođe i krevet se smešta u niže delove upravo ili paralelno s krovom u zavisnosti od toga koliki je pad krovne ravni.

Bilo da je san ili potreba, deo kuće ili zgrade, potkrovlje je uvek aktuelan privlačan životni prostor pa ga treba iskoristiti.

Ostavite odgovor

Top