Vi ste ovde
Početna > Razno > Efekat „zelene gradnje“

Efekat „zelene gradnje“

Pojam „zelene gradnje“ ušao je u širu upotrebu krajem prošlog veka, a označava očuvanje prirodnih resursa, reciklažu materijala, i njihovo korišćenje u arhitekturi i građevini. Pored energetske efikasnosti, prednost „zelenih zgrada“ je i niska emisija ugljen dioksida.
Ujedinjenjem tehnika i veština smanjuju se štetni uticaje na okolinu i zdravlje ljudi. To se objašnjava iskorišćavanjem sunčeve svetlosti, kao neiscrpnog izvora energije, i biljaka i drveća kao prečišćivača vazduha.
Iako se tehnologija u zelenoj gradnji stalno razvija i može se razlikovati od regije do regije, temeljna načela ostaju ista. Zasnivaju se na energetskoj efikasnosti, smanjenju emisije štetnih materija i reciklaži i primeni recikliranih materijala u izgradnji. Takođe, zelene zgrade mogu zajedno imati veći ekološki efekat.
Krovovi „zelenih zgrada“ uglavnom su izrađeni od solarnih panela koji pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju koja zadovoljava svakodnevne ljudske potrebe. To može predstavljati veliko novčano ulaganje, ali će iznos ušteđenog novca posle određenog vremena biti veći, što ovo ulaganje čini isplativijim.
Najnoviji trend koji se koristi u izgradnji ekoloških zgrada, danas je krovni vrt koji učestvuje u očuvanju Vaše životne sredine smanjenjem ugljenika u vazduhu. Pored ekoloških prednosti, uz malo mašte zasigurno će ulepšati i Vaše okruženje i postati mesto za opuštanje. Ne morate više tražiti imovinu koja ima ogromno dvorište, jer vaš vrt može biti na krovu…

Taipei 101 je kao najviša „zelena zgrada“ na svetu, nagrađena LEED Platinum sertifikatom, a visoka je 508m. Kao rezultat trogodišnje uštede zahvaljujući tehnologijama zelene gradnje evidentirana je ušteda od 10% na troškovima struje i vode, proizvodeno je znatno manje otpada, iskorišćeno 30% manje energije, što na godišnjem nivou smanjuje komunalne troškove za oko 700.000 dolara.

One thought on “Efekat „zelene gradnje“

Ostavite odgovor

Top