Vi ste ovde
Početna > Razno > Da li je teže biti u ulozi kupca ili prodavca?

Da li je teže biti u ulozi kupca ili prodavca?

Okolnosti u kojima se nalazite prilikom kupovine ili prodaje stana mogu učiniti da se osećate kao početnik, bez obzira koliko puta ste to i uradili. Do trenutka dok se sve ne završi ne možete biti sigurni da li će, i koliko, biti teško doći do cilja. Verovatno ste se i zapitali da li je teže biti prodavac ili kupac.Obe strane suočene su sa nizom izazova, bez obzira da li se prvi put nalaze u ovakvoj situaciji. Ukoliko ste se više puta našli u ulozi kupca ili prodavca, složićete se da trenutne okolnosti i promene na tržištu nekretnina dosta utiču na svaku transakciju, što je i čini drugačijom od svake prethodne i zasigurno drugačijom od svake sledeće.

Kupci imaju niz problema, a jedan od prvih je da li će dobiti kredit. Nakon prolaska prve prepreke mogu početi sa pravljenjem planova oko biranja stana koji će ispunjavati njihove kriterijume i razmotriti da li zadovoljava potrebe porodice u smislu prostora, udaljenosti od škole, prodavnica i drugih njima bitnih destinacija.

Većina kupaca sve ovo radi pod ogromnim pritiskom jer pored finansijskih tu su i pitanja preseljenja i adaptacije na novu sredinu. Čak i ako je u pitanju kuća iz snova, ovaj pritisak je i dalje prisutan.

Sa druge strane interes svakog prodavca je da pregovore završi sa što većom dogovorenom cifrom. Pre svega toga, prodavac je taj koji treba da pripremi stan za prodaju, odredi realnu cenu, predstavi svoju nekretninu u najboljem mogućem svetlu, kako bi mogao da ostvari svoje ciljeve. Iako je ovo na prvi pogled jednostavnije od kupovine, administracija, uređivanje i priprema stana za prodaju zahteva puno vremena i truda.

Za prodavca, kraj jednog, predstavlja početak drugog dela priče. Potpisivanje kupoprodajnog ugovora je prvi korak ka novim ciljevima koji uključuju nov dom ili drugačiji način života.

Najbolji način da obe strane budu zadovoljne i da drugi deo priče bude što jednostavniji jeste da obe strane daju svoj maksimum kako bi što lakše došli do zajedničkog cilja.

One thought on “Da li je teže biti u ulozi kupca ili prodavca?

  1. Svakako prodavcu je lakse. Odlucio da proda stan i sa novcem zna sta hoce. Ako kupuje drugi stan takodje zna sta hoce i gde da kupi stan.
    Kupac ako ima novce i ne ceka milostinju od banaka da ih samelju sa bespotrebnim papirima, je u dilemi izbora stana.
    Ukoliko se angazuje kvalitetna agencija za posredovanje svi su bezbrizni i uselice se u stan bez stresova i dobiti resenje da je stan uknjizen na ime novog vlasnika kao i resene sve pratece papire *( porezi, struja, komunalije telefonski prikljucak

Ostavite odgovor

Top