Vi ste ovde
Početna > Stanovanje > Obaveze i prava stanodavca

Obaveze i prava stanodavca

Ako ste vlasnik stana ili kuće i želite da izdate svoju nekretninu, na Vama je da odlučite kome i za koji iznos ćete to i uraditi. Naravno, iznos koji smatrate dovoljnim za najam Vaše nekretnine mora biti jasno definisan.

Kao stanodavac, imate puno pravo da postavite uslove, ali kako bi ti isti uslovi bili ispoštovani, najbolje je da ih naznačite u ugovoru o zakupu. Svi Vaši uslovi moraju biti u skladu sa zakonom, a dokle god stanar ispunjava svoje zakonske obaveze, ili barem u periodu naznačenom u ugovoru o najmu, ima pravo na boravak u stanu.

Takođe, u ugovoru možete kao osnov za iseljenje naznačiti kršenje bilo koje odredbe.

Kao što smo napomenuli u prethodnom tekstu “Kako iznajmiti stan”, da biste doneli pravu odluku, i bili zadovoljni svojim izborom, potrebno je ostvariti dobru komunikaciju sa drugom stranom. Potpisivanje ugovora će i stanodavcu ali i stanaru obezbediti sigurnost tokom trajanja zakupa.

Da li je u pitanju dnevni ili mesečni zakup, iznos koji dogovorite sa zakupcem ne bi trebalo menjati tokom trajanja zakupa. Ukoliko iz bilo kog razloga smatrate da je neophodno korigovati cenu, potrebno je obavestiti stanara unapred (u ugovorom predviđenom roku).

U većini slučajeva, što naravno zavisi od dogovora, na stanodavcu je da održava i kontroliše električne i vodovodne instalacije, sanitarije, grejanje i druge uređaje. Naravno u slučaju nastanka štete izazvane od strane stanara, stanodavac nije u obavezi da je nadoknadi.

Nakon potpisivanja ugovora, sledeći korak svakog savesnog stanodavca je prijava boravka podstanara na novoj adresi.

5 thoughts on “Obaveze i prava stanodavca

  1. Iznajmio sam stan od jedne starije gospodje, potpisali smo ugovor doduse nismo ga overili u opstini. U ugovoru smo naveli da ostavljam depozit u iznosu jedne mesecne kirije i ona sluzi iskljucivo za poslednji mesec stanarine tj. kao osiguranje da ce ona imati mesec dana otkaznog roka. Naime kad sam joj, blagovremeno i usmeno, dao otkazni rok ona je zatrazila novac za naredni mesec. Podsetio sam je na clan u ugovoru i da taj novac stoji kod nje i prakticno moj poslednji mesec stanarine je vec placen ali se ona nije slozila sa time i trazila je novac bez obzira na sve. Na kraju je bez mog prisustva, saznanja i odobrenja usla u iznajmljeni stan i izbacila me u roku od „dok sam pokupio svoje stvari“, znaci sat vremena. Depozit mi nije vratila, ja sam sve racune za rezije redovno platio do poslednjeg meseca i sad sam uskracen za iznos tog depozita (200 eura). Gospodja me izbegava na telefon, zivi u selu, u stanu nikog nema trenutno, nemogu uopste da stupim u kontakt sa njom.
    Molim vas za savet sta da radim u ovom slucaju, kome mogu da se zalim i mogu li ikako doci do svog depozita?

    Unapred zahvalan,

    Dusan Pejovic

  2. Koim se zakonom reguluse ova materija oko izdavanja stanova. Cest problem da se stanari po pres eljenju ne odjave pa krecu problemi oko njijovih racuna koji i dalje stizu na adresu a kasnije i zbog neizmirivanja istih stizu i izvrsitelji. Pitanje kako stanodavac da odjavi bivseg stabara bez njega samog-kada oni to ne urade. Hvala

  3. Izdali smo stan i sa klijentom potpisali ugovor na dve godine, medjutim, klijent 18.avgusta daje odkaz i kaze da izlazi 13 septembra, ai ako smo se za kiriju dogovarali na mesecnom nivou. Sad me intresuje da li je klijent duzan da plati celu kiriju za septembar ili pola? Unapred hvala na odgovoru

  4. Pre 9 godina svekar i svekrva su izdali kucu nekim svojim rodjacima na odrzavanje,ne placaju kiriju nego samo racune koji oni naprave.Odrzavanje kuce i nije na nekom nivou posto nista ne ulazu u kucu,svekar kreci ,kosi travu…..oni nista….Sredinom avgusta ove godine svekrva im je rekla da traze nov stan i da se presele jer hoce njihov drugi sin da dodje tu da zivi.Oni evo i kraj septembra nisu se jos iselili i ponasaju se kao da im niko nista nije rekao o iseljenju,mada im svekrva non stop spomonje kako treba i oni da okrece tu kucu da im se sin preseli,a oni ne reaguju kao da ih nezanima to sto su im otkazali stan.Svekrva bi to da resi mirnim putem ali vise ni ona nezna kako da im dokaze da napuste kucu.Htela bih da pitam kome ona moze da se obrati za pomoc ali da napomenem da nisu sklopili nikakav ugovor.

Ostavite odgovor

Top