Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Da li ste znali da stres pri selidbi zauzima visoko mesto na lestvici stresa?

Da li ste znali da stres pri selidbi zauzima visoko mesto na lestvici stresa?

Preseljenje može biti jedan od uzbudljivijih trenutaka u životu. Ili, pak može biti isto tako negativan, nepoželjan događaj. U stvari, selidbe zauzimaju visoko mesto na lestvici stresa. Stoga, kako da iskusite selidbu malo manje stresno i draže? Verovali ili ne, postoje stvari kojim selidbe možete učiniti pozitivnim iskustvom.

foto: pixabay.com

Evo nekoliko saveta kako da olakšate sebi ove stresne trenutke!

Označite gde ste šta spakovali

Naoružajte se markerima i čvrstim širokim trakama kojima ćete ojačati dno kutija prije nego što počnete u njih slagati stvari. Imate li priliku, pojačajte dno kutije dodatnim slojem kartona. Kad je kutija spremna za zatvaranje, markerima označite koja je gornja strana te u koju prostoriju novog stana ili kuće je treba odneti. Preko gornje strane kutije zalepite list papira i na njega napišite što se u kutiji nalazi. Tako ćete u svakom trenutku znati gde vam je šta. Kutije s lomljivim stvarima posebno označite.

Spakujte se u manje kutije

Manje kutije poželjnije su za selidbe. Naime, velike kutije puno je teže nositi i zadat će vam muke već u trenutku kada ih pokušate odgurati. Ovo je vrlo važno kada pakujete knjige ili teže stvari pod kojima bi dno većih kutija moglo popustiti u najnezgodnijem trenutku. Ne zaboravite i ove kutije ojačati i na njih napisati gde ih treba odneti i šta sadrže.

Prilika da pobacate sve što vam ne treba

Većina ljudi godinama skuplja nepotrebne stvari u domu koje ih, hteli to priznati ili ne, zatrpavaju – od starih japanki koje ne nosimo, letaka, finih reklamnih kesa, rasparenih čarapa, limenih kutija, starih časopisa, igračaka, garderobe koju ne nosite… Rešite se svega toga, poklonite, darujte onima kojima je potrebno, a ono što je neupotrebljivo bacite. Učinićete dobro delo, smanjiti količinu stvari za pakovanje i prenošenje, novi prostor nećete opteretiti predmetima koji vam nisu potrebni i koje ionako godinama niste koristili i verovatno nikada više i nećete. Shvatite to kao veliko pospremanje koje ste odavno trebali obaviti – a odlagali ste.

Za kraj:

1. Odaberite vreme za selidbu (najbolji je vikend kada je najmanje gužve) i najavite je susedima u zgradi.

2. Na vreme nabavite kutije za selidbu ili velike čvrste plastične vreće s ručkama u kojima je lakše nositi stvari.

3. Zamolite prijatelje ili rodbinu da vam pomognu pri pakovanju i nošenju stvari.

4. Pre nego što unesete stvari u novi prostor, očistite ga i uredite, okrečite zidove… Odredite prostor u stanu u koji ćete složiti sve donešene kutije

5. Kutije s lomljivim stvarima označite posebnim bojama ili trakama kako biste nosačima naglasili da je reč o posebnom teretu.

Ukoliko pak još niste našli idealnu nekretninu za vaš novi dom, pogledajte neki od najnovijih oglasa na našem portalu: https://goo.gl/k6lKCZ

Ostavite odgovor

Top