Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Prodaja kuće – šta je sve potrebno od dokumentacije?

Prodaja kuće – šta je sve potrebno od dokumentacije?

Kako bismo posetiocima portala NadjiDom.com pružili što kompletniju uslugu, odlučili smo da pokrenimo seriju objava na našem blogu koje će davati odgovore na sve nedoumice koje imate u vezi sa nekretninama, a sve to u saradnji sa našim klijentima (agencijama, investitorima, bankama) koji se oglašavaju na portalu NadjiDom.com. Prvu temu koju smo istražili uz pomoć vlasnika agencije Prizma nekretnine iz Paraćina, Miroslava Stojadinovića je Prodaja kuće – šta sve treba prikupiti od dokumentacije i uraditi ako ste odlučili da prodate kuću?

Da bi prodavac prodao nepokretnost, tj. da bi dostavio ponudu agenciji za nekretnine neophodno je da dostavi sledeću dokumentaciju:

  • list nepokretnosti za nepokretnost koju prodaje ne stariji od 30 dana,
  • osnov sticanja (podrazumeva razne osnove) koja može biti:

1) Ugovor o kupoprodaji kojim dokazuje da je predmetnu nepokretnost kupio (ukoliko je istu kupio u zajednici sa bračnim supružnikom potrebna je saglasnost supružnika za prodaju). Dokaz da je bio ili nije bio u bračnoj zajednici dokazuje izvodom rođenih sa zabeležbom o kretanju bračnog statusa,
2) Ostavinsko rešenje za navedenu nepokretnost, ukoliko je više naslednika saglasnost svakog od njih za prodaju,
3) Ugovor o poklonu,
4) Ugovor o doživotnom izdržavanju,
5) Sudska presuda (pravosnažna) kao osnov sticanja

Ukoliko su svi ovi uslovi ispunjeni potencijalni kupac može bezbedno ući u kupoprodaju. Po dogovorenoj ceni, dogovara se rok isplate, obaveze prodavca da izmiri sve obaveze prema javnim preduzećima, kao i porez na imovinu. Potom se zakazuje overa Ugovora kod nadležnog notara, posle čega kupac dostavlja ugovor sa plaćenim taksama i zahtevom za upis prava svojine kod nadležnog Katastra nepokretnosti, prodavac podnosi poresku prijavu za plaćanje ili oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava ili PDV-a, kupac podnosi prijavu Lokalnoj poreskoj administraciji te dostavlja kopije ugovora Javnim preduzećima radi prebacivanja prava kod istih na svoje ime.

Svim gore pomenutim uspešno se završava postupak kupoprodaje.

U narednim objavama bavićemo se raznim tematikama (kupovina prve nekretnine, zašto je dobro unajmiti agenciju za nekretnine, povraćaj PDV-a i sl.), pa bismo voleli da čujemo i Vaše mišljenje, šta je to Vas najviše zanima/buni u vezi sa tržištem nekretnina. Predloge očekujemo u komentarima.

Tim portala NadjiDom.com

Ostavite odgovor

Top