Vi ste ovde
Početna > Izdvajamo > Rentiranje nekretnine na šta treba sve obratiti pažnju?

Rentiranje nekretnine na šta treba sve obratiti pažnju?

Razgovarali smo sa Marinom iz Agencije Immo-centar iz Novog Sada, koja je bilja ljubazna da nam predoči glavne stvari na koje treba obratiti pažnju ukoliko ste u potrazi za nekretninom za rentiranje.

Prilikom rentiranja nekretnine potrebno je obratiti pažnju na više faktora koji utiču na to da  Zakupci  zakupe nekretninu koja će im odgovarati i biti upravo ono što su tražili, a da Zakupodavci budu zadovoljni korisnikom nekretnine. Agencije za promet nekretnina, kao posrednici su upravo neko ko može da pomogne i jednoj i drugoj strani da ostvare svoj cilj u nameri zakupa, odnosno iznajmljivanja nekretnine.


Ono na šta je potrebno obratiti pažnju pored cene zakupa je svakako da li je sve što Vam je rečeno i prezentovano u oglasu ili putem telefonskog kontakta zaista tako i uživo. Proverite vlasništvo, odnosno da li je Zakupodavac vlasnik nekretnine, uvidom u kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu, prepis lista nepokretnosti . . . Ukoliko Zakupodavac nije vlasnik potrebno je da poseduje punomoć ili ovlašćenje kojim potvrđuje da može izdavati nekretninu za koju ste zaiteresovani. Napravite uvid u sve troškove koje ćete pored zakupnine Vi plaćati. Sačinite zapisnik inventara pre useljenja u nekretninu.

Zašto je dobro angažovati agenciju i iznajmiti nekretninu preko agencije?

Ključni razlozi zbog kojih je dobro angažovati agenciju za promet nekretnina su sledeći:
AGENCIJA ŠTEDI VAŠE VREME – jer sami više ne morate pretraživati sajtove za nekretnine, obilazićete isključivo nekretnine koje odgovaraju Vašim kriterijumima dok agencija pregovara u Vaše ime,
PRUŽA KOMPLETNU PREZENTACIJU NEKRETNINE – fotografije, detaljan opis i sve potrebne informacije kao i ekskluzivne nekretnine,
DAJE STRUČNE I PRAVNE  SAVETE – ukazuje na prava i obaveze Zakupca i Zakupodavca, proverava vlasništvo nekretnine, obezbeđuje Ugovor o zakupu ukoliko dođe do realizacije, odnosno zakupa nekretnine.

Koja je procedura pri unajmljivanju agencije, koji su neophodni koraci?

Za početak odaberite agenciju i upoznajte svog agenta. Iskreno i konkretno mu iznesite svoje kriterijume. Dozvolite agentu da Vam kaže svoje mišljenje, sugestije i savete. Niste vremenski ograničeni, potraga za odgovarajućom nekretninom će trajati dok ne pronađete ono šta ste  želeli. Pre obilazka nekretnine za koju ste zaiteresovani ste dužni da potpišete sa agencijom  Sporazum o posredovanju kojim se u svojstvu potencijalnog Zakupca obavezujete da, ukoliko iznajmite nekretninu koju Vam je agencija pokazala, platite agencijsku proviziju za usluge pri posredovanju. Ukoliko ne iznajmite nijednu nekretninu koju ste pogledali preko agencije niste u finansijskoj obavezi prema njoj.

Pronalazak odgovarajuće nekretnine, šta onda sledi od procedure?

Uspešno ste uz pomoć svog agenta, pronašli nekretninu. Agencija u tom slučaju još jednom proverava i potvrđuje informacije koje su Vam važne. Nakon toga obezbeđuje Ugovor o zakupu kojim su jasno precizirana i definisana prava i obaveze Zakupca i Zakupodavca.
Ugovor mora da sadrži pored dodatnih, osnovne stvari kao što su: datum zaključenja ugovora, trajanje zakupa,  podatke o Zakupcu i Zakupodavcu, podatke nekretnine koja je predmet zakupa, cenu zakupa i način plaćanja, jasno naznačene troškove koje snosi Zakupac, popis inventara, otkazni rok itd.

2 thoughts on “Rentiranje nekretnine na šta treba sve obratiti pažnju?

 1. Znaci, u prevodu, angazovanje agencije je totalno bespotrebno s obzirom da ne odrade nista posebno ali se zato debelo ugrade u cenu…a ne donose nikakvu posebnu korist koju vlasnik stana ne moze sam da odradi bez imalo truda

  1. Poštovani Milane,

   Za odgovor na Vaše pitanje, kontaktirali smo autora ovog teksta, Marinu iz agencije Immo-Centar iz Novog Sada, koja navodi sledeće:

   „Poštovani razumemo Vašu kritiku jer postoji dosta agencija koje izdavanje nekretnina i dalje ne odrađuju po svim, u tekstu navedenim, parametrima i pravilima.
   Slažemo se da vlasnik može samostalno da izda svoju nekretninu, ali je angažovanjem agencije uštedeo puno vremena potrebnog da pronađe odgovarajućeg zakupca, materijalno će uštedeti jer će agencija u njegovo ime oglašavati i prezentovati nekretninu, pravno je zaštićeniji jer se pri svakom zakupu sklapa Ugovor o zakupu gde agencija zauzima status svedoka . . .a sve to bez finansijske nadoknade jer usluge agencije plaća zakupac. Stoga smatramo da angažovanje agencije nije bespotrebno.“

Ostavite odgovor

Top