Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Uloga agencije u procesu kupovine nekretnine

Uloga agencije u procesu kupovine nekretnine

Donošenjem Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti uvodi se red i među posrednike u prometu i zakupu, tako da se sve više kupaca i prodavaca odlučuju za profesionalnu pomoć. Zakonske procedure kao i sami postupci i procedure u kupoprodaji nisu svakodnevna stvar za mnoge učesnike tako da je profesionalna pomoć mnogima dobrodošla ali i neophodna, jer svaka greška može biti višestruko skuplja od iznosa provizije koja se plaća posrednicima.


Registrovani posrednik u obavezi je da sklopi polisu osiguranja sa Osiguravajućem društvom od odgovornosti za štetu koju posrednik može da nanese nalogodavcu-prodavcu ili kupcu. Jedini problem je što postoji i jedan broj neregistrovanih-divljih posrednika koji mogu da dovedu prodavce i kupce u nezgodnu situaciju i time narušavaju mišljenje o posrednicima. Na sreću njihov broj se dosta smanjio u poslednje vreme. Posrednik – agencija može zastupati samo prodavca i kupca / nalogodavca sa kojim ima potpisan ugovor o posredovanju.

Uloga posrednika u zastupanju prodavaca kao nalogodavca je veoma bitna jer osim davanje objektivne procene nepokretnosti prodavac pomaže u kompletiranju dokumentacije predmetne nepokretnosti, kvalitetno oglašava i snosi troškove promovisanja nepokretnosti i vodi računa o interesima prodavca i u obavezi je da ima podatke i vodi evidenciju o osobama koja ulaze u prodavčevu nepokretnost i time vodi računa o sigurnosti i bezbednosti prodavca.

Posrednik je u obavezi da isprati ceo postupak kupoprodaje i tek po isplati kompletne kupoprodajne cene je ispunio svoje obaveze preuzete naplatom posredničke provizije.

 

Ostavite odgovor

Top