Vi ste ovde
Početna > Razno > Kupovina nekretnine u Grčkoj

Kupovina nekretnine u Grčkoj

Grčka je u zadnjih par godina postala jedna od omiljenih destinacija za investranje u nekretnine, zbog svojih prirodnih lepota, geografske pozicije, klime ali i zbog pada cena nekretnina kao posledica finansijske krize koja se desila 2010. godine. Investitori širom sveta se utrkuju za grčkim destinacijama, bilo da je u pitanju komercijalna upotreba nekretnine ili lična želja za posedovanjem iste.

 

Državljani Evropske unije mogu slobodno kupovati nekretnine u Grčkoj, dok za kupce izvan Evropske unije postoji par restrikcija. Potencijalni kupac mora da otvori bankovni račun u Grčkoj banci i na isti prebaci sredstva neophodna za kupovinu nekretnine (cena nekretnine, naknada za notara, registraciona taksa itd.) kako bi sve bilo u skladu sa grčkim poreskim zakonodavstvom. Kupovina nekretnine koja se nalazi blizu vojne baze, ili državne granice, pogotovo one sa Turskom, zahteva posebne dozvole od lokalnih vlasti, iz bezbednosnih razloga. Takvu dozvolu ne možete dobiti ukoliko niste državljanin Evropske unije.

Uvoz sredstava za kupovinu nekretnine, mora biti dokumentovan na odgovarajući način i zahteva dozvolu Grčke banke. Takođe ćete morati da obezbedite poreski registracioni broj u službi unutrašnjih prihoda.

Pravni zastupnik

Prvi korak pri kupovini nekretnine u Grčkoj je da pronađete pravnog zastupnika za kupovinu nekretnine, koji će biti odgovoran za sprovođenje detaljne analize i osigura vaše interese u transakciji.

 


Odabir nekretnine

U trenutku kada odaberete željenu nekretninu, pošaljite svoju ponudu prodavcu. Ukoliko ona bude prihvaćena, vaš pravni zastupnik bi trebalo da sačini inicijalni ugovor o kupovini. Obe strane bi trebalo da potpišu ugovor i nakon toga sledi uplata od 10% ukupne vrednosti u vidu depozita, kako bi rezervisali nekretninu. Vaš pravni zastupnik mora da proveri da li su plaćene sve naknade za nekretninu od strane prodavca, porezi, kao i da li je proces izgradnje bio u skladu sa zakonom. Ove se informacije mogu naći u Registru hipoteka. Ukoliko ste zadovoljni sa dotadašnjim razvojem događaja možete nastaviti dalje.

Zaključenje ugovora

Do zaključenja ugovora obično prođe 4 do 6 nedelja. Vaša je odgovornost da unajmite notara, koji će pripremiti finalni ugovor i nadgledati proces finalizacije kupovine. Obe strane moraju potpisati ugovor u prisustvu notara, koji će potvrditi i registrovati transakciju u javnim zapisima. Za ovu fazu potrebni su vam: pasoš, poreski registarski broj i specijalna dozvola za kupovinu (ako je potrebna).

Pored toga, prodavac će takođe morati da podnese zahtev za dobijanje B Tax sertifikata, dokazujući da ima čistu evidenciju u poreskoj upravi. Kada je i ovaj korak gotov, poslednji korak podrazumeva potpisivanje finalnog ugovora i sertifikata o transferu u Registar hipoteka da biste promenili vlasništvo nad imovinom na vaše ime.


Naknade i takse:

  • Naknada za prenos vlasništva  3.09%-24%, kupac plaća;
  • Registraciona taksa  0.48%-0.68%, kupac plaća;
  • Notarska naknada  0.8%-1%, kupac plaća;
  • Zakonske takse  1%-2%, kupac plaća;
  • Provizija agenta za nekretnine  1%-2%, plaćaju i kupac i prodavac;
  • Ukupni troškovi za kupca  7.04%-30.88%.

Na kraju vam samo ostaje da sačekate i zvanični upis u Nacionalni zemljišni registar Grčke, spakujete svoje kofere, i otputujete na svoju destinaciju!

3 thoughts on “Kupovina nekretnine u Grčkoj

  1. Nekretnine u Grckoj su u redu . A sto se ne govori o nekretninama na Kipru? Mislim da je Kipar daleko bolja destinacija nego Grcka , a ponuda je odlicna i sto se tice nekretnina , a i benefita koji se dobija kupovinom nekretnine.

  2. Netačna informacija da postoje neke restrikcije za državljane zemalja van EU,kao i da su u obavezi da otvore račun u Narodnoj banci Grčke. Svi imaju apsolutno ista prava i obaveze,a prilikom kupovine se novac prebacuje sa računa kupca na račun vlasnika,sto je sve definisano u ugovoru.

Ostavite odgovor

Top