Vi ste ovde
Početna > Razno > Fallingwater – interesantna moderna arhitektura

Fallingwater – interesantna moderna arhitektura

Fallingwater iliti, kuća Kaufmann predstavlja pravo malo arhitektonsko čudo u blizini Pittsburgha izgrađeno na vodopadu rečice Bear Run. Kada je Edgar J. Kafmann odlučio da sruši svoje vikendice i sagradi nešto sasvim novo na njihovim pozicijama, ni slutio nije da će to biti jedna od najlepših građevina u Americi i najznačajnijih turističkih atrakcija. Kao arhitektu ovog projekta unajmio je Franka Lloyda Wrighta, koji je odmah prihvatio posao, oduševljen ambijentom koji je zatekao pri prvoj poseti lokalitetu.

 

Frank L. Wright je Edgarovu ideju o tome da nov objekat bude sa pogledom na vodopad, modifikovao u objekat koji će biti na vodopadu, što je Edgar Kaufmann uzeo sa rezervom i zapitao se sa kim je to odlučio da se upusti u poslovni poduhvat.

Fallingwater je odmah nakon izgradnje 1939. godine proglašen za Frankovo najlepše delo, a već 1966. proglašen je i spomenikom od nacionalnog značaja. Već 1991. godine imenovan je za „Najbolje delo američke arhitekture svih vremena“ od strane američkog instituta arhitekata.

Postoje mnogi mitovi vezani za ovu građevinu, a jedan od njih kaže da Frank Lloyd nakon pregleda terena nije radio apsolutno ništa čitavih godinu dana, po pitanju ovog projekta. Kada se Edgar Kaufmann najavio da će doći u studio da pogleda dokle je stigao projekat, Frank nije imao ništa. Imao je sreće da je od Milwaukee-ja do njegovog studija potrebno 3 sata vožnje, pa je kako legenda kaže, za to vreme uspeo da skicira kompletan Fallingwater i pokaže klijentu dokle se „stiglo“ sa radovima.

 

Danas se ovaj velelepni objekat nalazi u vlasništvu države Pensilvanija, i  poseti ga preko 150.000 turista godišnje od kojih se većina nekada u životu vrati. Neki zbog želje da ponovo prožive ovo prelepo iskustvo, drugi zbog brojnih mogućnosti koje vam se pružaju u Fallingwateru. Pa tako, ako ste student arhitekture ili dizajna, možete pronaći za sebe program stručne prakse, volontirati u njihovom centru ili pak možda raditi na nekom od njihovom projekata.

Bilo da imate želju da ga posetite ili sarađujete sa njima, Fallingwater pruža mnogo informacija na svom sajtu, a njihovo ljubazno osoblje će Vam odgovoriti i na mail u vrlo kratkom roku ako im postavite neko od pitanja.

Link do sajta: https://www.fallingwater.org/

Ostavite odgovor

Top