Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Napravite kućicu na drvetu za vaše klince

Napravite kućicu na drvetu za vaše klince

Postoji nešto u vezi sa kućama na drvetu što uspeva da šarmira i mlade i stare. Može biti sklonište, skrivena tvrđava, ili bekstvo od ostatka sveta. Izgradnja kuće na drvetu je prilično zahtevan posao, za koji je potrebno dosta alata, vremena i rada. Tu postoje i bezbednosna pitanja koja takođe treba razmotriti. Svaki roditelj će se suočiti sa strahovima od eventualnih padova dece, povreda, čvrstine strukture kuće, ali pravilnim planiranjem i projektovanjem, kuća može biti apsolutno bezbedna.

 

Sve je u lokaciji!

Pre nego što krenete u izgradnju jednog ovakvog projekta, proverite da li vam je potrebna građevinska dozvola za lokaciju na kojoj gradite kuću. Tu je takođe i pitanje narušavanja privatnosti komšiluka, ako kuća olakša uvid u njihove domove.

Sledeći korak je pronaći pravo drvo za rad. Idealno drvo je ono sa velikim rasprostranjenim granama, koje može izdržati težinu kuće, daleko je od dalekovoda i svojim granama štiti kuću od kiše i vetra. U principu, kuće koje se grade na nižim nivoima najbolje su rešenje za porodicu sa decom. Skicirajte kuću i odredite tačne mere kako bi se osigurali da će kuća biti pravilno sagrađena i bezbedna.

Oprema i materijal

Sa planovima u rukama, možete krenuti u potragu za drvetom koje ćete koristiti. Iako postoje mnogi tipovi drveta koje možete koristiti, bor se preporučuje kao najprihvatljivije rešenje, jer je lagan i nije privlačan insektima. Neki osnovni alati uključuju: merdevine, olovke, merne trake, pričvršćivače, konopce, testere,vijke, šrafove eksere, svrdla i pištolj za šrafove. Dodatni predmeti kao što su rukavice, zaštitne naočare i komplet za prvu pomoć su korisni za sopstvenu bezbednost.

 

Izgradnja Platforme

Glavna faza izgradnje kućice na drvetu, je izgradnja platforme. Tokom celokupnog procesa izgradnje, preporučljivo je koristiti se pristupom slobodne forme i graditi oko „živih“ delova drveta. Ovakav pristup izbegava štetu stabla i podstiče ga na dalji rast. Kada pravite platformu, slobodno izrežite rupe, kako bi se omogućilo da se platforma prilagodi stablu i granama. Bušilicu i pištolj za šrafove koristite samo kao poslednju opciju. Povezivanje dasaka je najbolje raditi pomoću pričvršćivača i konopca kako bi se drvo što manje oštetilo.  Korisno je istražiti različite vrste čvorova, kako bi se najizdržljiviji i najtrajniji iskoristili za pričvršćivanje dasaka.

Podizanje zidova i krova

Budući da može biti jako nezgodno da se izgrade na drvetu, mnogi ljudi se opredeljuju za metodu da delove kuće izgrade na zemlji a onda te delove samo prikače na platformu. Ovo odlično funkcioniše za zidove i za krov, ali nemojte zaboraviti da ostavite prostora za ulaz i za prozore. Pre zvaničnog otvaranja kuće, pažljivo prođite kroz nju i proverite eventualne opasnosti kao što su neadekvatno postavljene daske, ekseri koji vire… Dobra je i ideja da boravite u njoj tokom kiše kako biste proverili kvalitet samog krova.

Dekoracija i dopunjavanje

Poslednji deo izgradnje kućice je ujedno i najzabavniji i onaj gde deca mogu biti uključena. Razmislite o raznim dodacima, koji mogu doprineti da kuća bude interaktivnija i zabavnija. Unutrašnjost kuće može biti ukrašena jastucima, platnenim zavesama, stolovima, tablama za crtanje, foteljama, dok spoljašnost može biti ukrašena bojama, vrtnim lampama itd..

 

Zamolite svoju decu da razmišljaju o idejama za kučicu na drvetu a zatim im pomozite da tu ideju i ostvare…

Ostavite odgovor

Top