Vi ste ovde
Početna > Razno > Šuma u sred Tokija

Šuma u sred Tokija

W 350 projekat je 5.9 milijardi dolara vredan drveni neboder čija će lokacija biti u Tokiju. Sa visinom od 350 m, predstavljaće najveću zgradu u Japanu, i ujedno najveće zdanje od drveta u celom svetu, 2041. godine kada je planirano da projekat bude gotov.

Za izgradnju ovog objekta biće utrošeno preko 185.000 kubnih metara drveta što će činiti 90% konstrukcije, dok će ostalih 10% biti od čelika, a posebno će biti zanimljiv izgled zgrade kada budu implementirani svi baštenski elementi.Pored centralne zgrade, planirano je i nekoliko manjih, te će tako one činiti jedan kompleks svojevrsne „urbane šume“. Kancelarije, stanovi, prodavnice, hotelske sobe, sve će biti prekriveno zelenilom, dok će terase biti opljemenjene fontanama i biljkama, gde će stanari moći da dođu do svežeg vazduha što je u gradu kao što je Tokio od izuzetnog značaja.

 

Izvor: Profimedia

Dizajn ovog projekta, poveren je kompaniji „Nikken Sikker“ ali će za samu izgradnju biti zadužena firma „Forestry arm“ članica grupacije „Sumitomo group“, jednog od najvećih konglomerata u Japanu. Još uvek nije definisano od kojeg tačno drveta će biti izgrađena ova zgrada, ali se veruje da će to biti unakrsno lamelirano drvo, koje predstavlja jedno od najčešćih inženjerskih  rešenja u izgradnji drvenih struktura. Cilj ovog projekta je da se stvore ekološki prihvatljivi gradovi koji će kroz povećanu upotrebu drvne građe uticati na bolje uslove življenja u ovakvim metropolama.

 

Izvor: Profimedia

Iako vrlo atraktivan i interesantan projekat na prvi pogled, ipak otvara mnoga pitanja. Kako će se ovakvo rešenje odraziti na globalnu ekološku situaciju ukoliko dođe do omasovljenja ovakvih projekata? Kako se zaštiti od rizika požara koji je u ovom slučaju znatno veći nego kod betonskog stambenog objekta? I na kraju, da li će oni zaista „osvežiti“ gradove, ili će i same biti pojedene u smogu ogromnih metropola? Ostavljamo Vas da o svim ovim pitanjima razmišljate, i vaša rešenja i mišljenja podelite sa nama u komentarima.

 

Vaš Nadjidom

Ostavite odgovor

Top