Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako se rashladiti bez klima uređaja

Kako se rashladiti bez klima uređaja

Polako ali sigurno nam pristiže proleće a sa njim i više temperature. Vreme je da se krene u razmatranje kupovine klima uređaja kako bi leto dočekali potpuno spremni. Međutim, ukoliko niste fan klima uređaja i želite da se na kreativan način rashladite, imamo par trikova za vas.

 

Trik broj 1: Spavajte kao Egipćanin

Ako neko ima problema sa toplotom onda su Egipćani sigurno jedni od njih. „Egipatska metoda“ podrazumeva da svu svoju posteljinu pokvasite i ohladite pre spavanja. Ovde preporučujemo korišćenje peškira kako ne bi došlo da vlaženja dušeka.

Ekstremnija varijanta ove metode je da prekrivače zaledite. Da dobro ste čuli. Kada kvašenje više nije imalo efekta prešlo se na drastičnije mere.

Trik broj 2: Kampujte u svom dvorištu

Ukoliko imate svoje dvorište ili prostor za kampovanje u blizini svog stana, pravi ste srećnik. Temperatura napolju može biti drastično niža nego u kući tokom noći, tako da ako imate šator budite slobodni da ga razapnete i uživate sa svojim najbližima. Ovo posebno može biti zanimljivo porodicama sa decom, jer deca prosto obožavaju ovakve prilike.

Trik broj 3: Led i fen

Ovo je stari trik koji se koristi već godinama, dok još klima uređaji nisu ni postojali. Sve što treba da uradite je da stavite led u veliku činiju, nakon toga, činiju sa ledom stavite ispred ventilatora i uključite ga. Ovo stvara jedan hladnjikavi vihor koji će vas itekako razgaliti u toplim danima.

Trik broj 4: Otvarajte prozore „strategijski“

Ujutru, ukoliko ste ranoranilac, idealno bi bilo da otvorite svoje prozore. U hladnim jutarnjim periodima uspećete da rashladite svoj dom, a on će ostati takav bar još neko vreme, dok temperatura ne dostigne ekstremnu granicu za to doba godine.

Trik broj 5: Držite roletne spuštenim

Da li ćete roletne držati spuštene ili ćete ih podići stvar je ukusa. Neko voli da stvori mračnu atmosferu i da u njoj uživa, dok drugi vole da imaju konstantan priliv sunčeve svetlosti u svoju prostoriju. Izbor je na vama, ali ukoliko želite da održite svoje prostorije hladnijim, moraćete da ih spustite.

Trik broj 6: Isključite sve aparate i svetlo

Dobro je poznato da svi električi aparati koje koristimo u domaćinstvu kao i sijalice odišu toplotom (čak i one štedljive). Neki od njih manje, neki više, ali činjenica je da i oni utiču na povećanje temperature u prostoriji, tako da je potrebno da ih isključite kako biste smanjili temperaturu na minimum.

 

Nadamo se da ćemo vam našim savetima pomoći da pobedite nadolazeće vrele dane.

Vaš tim portala Nadjidom.

Ostavite odgovor

Top