Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako pokrenuti blog o nekretninama?

Kako pokrenuti blog o nekretninama?

Vođenje bloga o vašoj agenciji za nekretnine može dosta pomoći u tome da privučete i zadržite vaše kupce. Od ukupnog broja malih i srednjih preduzeća koja su koristila blog kao deo svoje marketinške strategije kod 85% su zabeleženi pozitivni rezultati u vidu poboljšane stope konverzije.

Otpočinjanje bloga može biti teško u početku ali mi smo se potrudili da vam to maksimalno olakšamo i prikažemo u 5 kratkih koraka.

 

Korak 1: Postavljanje sistema

Ukoliko već posedujete sajt, da biste omogućili blog, dovoljno je da kontaktirate vašeg web dizajnera ili web host kompaniju sa kojom radite.

Nemate sajt? Prvo što treba da uradite je da izaberete hosting kompaniju sa kojom ćete sarađivati kao i domen koji ćete koristiti. Uglavnom ćete obe usluge naći na jednom mestu, a jako je bitno da ovde napravite pravi izbor domena jer ćete dugo biti vezani za to ime. Ime mora da reprezentuje ono što vi radite. Druga stvar koju morate odabrati je blog platforma i dizajn. Uskladite boje bloga sa bojama vašeg brenda i loga. Dizajn treba da bude takav da se korisnik lako kreće i manipuliše sadržajem na blogu. Ovde možete izabrati već pripremljene teme (template) ili iskodirati svoju sopstvenu temu od početka. Šta god da odaberete, dobro je sve dok su korisnici zadovoljni 🙂

Korak2: Kreirajte kalendar sadržaja

Kada uspostavite sistem, potrebno je da napravite raspored svojih tekstova na godišnjem, kvartalnom ili mesečnom nivou. Odredite frekventnost vaših postova, da li će to biti 5x mesečno, ili 10x, Hubspot savetuje 16 postova mesečno. Kompanije koje se drže svog rasporeda uvidele su 4.5x veći broj upita od strane kupaca.

Korak3: Odlučite o čemu ćete pisati

Sledeća stvar koju treba da rešite su teme koje ćete pokriti. Inspiraciju za pisanje možete pronaći u kalendaru, gde možete videti koji su nadolazeći praznici, u lokalnom medijima gde možete pronaći informacije o novim nekretninama koje se grade u blizini, promene zakona, nove mogućnosti za podizanje kredita u bankama. Često postavljana pitanja su takođe izvor inspiracije, napišite po jedan tekst koji predstavlja odgovor na svako od postavljenih pitanja.

Korak4: Pišite visoko kvalitetne tekstove

Sada kada znate šta ćete pisati, treba da naučite kako da napišete tekst koji će privuću pažnju i izazove reakciju. Evo nekih saveta kako da napišete kvalitet tekst:

  • Zanimljiv naslov, do 10 reči maksimalno
  • Jedna glavna i jasno predstavljena ideja za svaki tekst
  • Pišite na isti način kao što pričate sa klijentima, vaš jedinstveni način komunikacije je ono što će vas izdvojiti od drugih
  • Koristite boldirane podnaslove i nabrajanja kada god je to prikladno
  • Fokusirajte se na 1 „call to action“ na kraju svakog posta. Budite sigurni da je on povezan sa temom i da daje dodatnu vrednost čitaocu
  • Budite konzistentno po pitanju broja karaktera u tekstu. Između 500 i 1000 reči je super start

Korak5: Procenjuj – uči – unapredi

U celom procesu važna stvar je da s vremena na vreme „bacite pogled unazad“. Nakon 50-ak objavljenih tekstova, proverite koliko ste imali uspeha na društvenim mrežama (like-ovi, share-ovi, komentari), Google analytics je drugi izvor informacija o uspehu. Kreirajte listu Vaših najuspešnijih tekstova i probajte da zaključite šta im je zajedničko. Na taj način ćete doći do zaključka koje su teme bile najpopularnije, šta je izazvalo najviše interesovanja i biće vam lakše da ponovite taj uspeh. Kreirajte i suprnotnu listu, sa najmanje uspešnim tekstovima. To će vam dati uvid u greške koje ste pravili u prošlosti i znaćete šta treba da izbegnete sledeći put kada budete pisali.

 

Ostavite odgovor

Top