Vi ste ovde
Početna > Izdvajamo > Da li je kupovina nekretnina finansijski atraktivnija od rentiranja??

Da li je kupovina nekretnina finansijski atraktivnija od rentiranja??

Da li je kupovina nekretnina finansijski atraktivnija od rentiranja?

U Americi takozvani “Američki san” a u Evropi, odosno Srbiji, socijalizam stvorili su ideal o kupovini stana ili kuće i pretvorili ga u jedan od ciljeva na putu ka osećaju lične satisfakcije i ocećaja da smo u životu uspeli. 

U našem, post-socijaililističkom društvu posedovanje nekretnine ide ruku pod ruku sa visokim obrazovanjem, državnim poslom i osnivanjem porodice.

Međutim, da li je to danas samo nostalgično držanje za stare poretke ili se moramo prilagoditi novom načinu života gde je sve češće menjanje posla umesto ugovora “za stalno”, gde se stanovi iznajmljuju a ne kupuju, i da li je to zapravo dobro ili loše?

Posao, porodica i lična satisfakcija nisu naša tema, ali nekretnine jesu, zato ćemo pisati o tome da li je bolje iznajmljivati ili kupiti stan, i šta nam se tu “više isplati”. 

Da li je davanje novca na stanarinu “bacanje para” koje možete uložiti u nekretninu koja će posle nekog vremena biti vaša, ili je kupovina nekretnina preveliki finansijski rizik za prosečnog čoveka?

Prednosti i mane kupovine nekretnine

Neke od očiglednih predosti kupovine stana ili kuće su ti da ćete imati krov nad glavom koji ćete zvati svojim i nešto što ćete biti u mogućnosti da ostavite svojim potomcima. 

U domu koji je vaš možete da radite šta god želite – pregrađujete, renovirate, rušite, držite kućnog ljubimca…

Nekad samo promena boje zidova može da napravi veliku razliku u tome da li prostor doživljavate svojim domom ali da li će vam svaki stanodavac to dozvoliti?

Sve u svemu, u vašem domu vas niko ne uznemirava.

Prednost toga da posedujete nekretninu ogleda se i u tome što je, u slučaju da vam se potrebe promene možete izdati ili prodati. 

S druge strane, izdavanje nekretnine, a još više prodaja, mogu buti dug i stresan proces koji će vam na dalje otežavati planove na primer o selidbi u drugi grad zbog bolje poslovne ponude. 

Još jedna loša strana kupovine su troškovi za koje ste odgovorni samo vi – popravke, renoviranje i tome slično.

Ako ste sigurni da nećete želeti da se selite i da vam popravke neće finansijski teško pasti dolazite do najvećeg prolema s kojima se potencijalni vlasnici nekretnina suočavaju a to je finansiranje kupovine. 

Ukoliko imate “višak” novca i želite da kupite nekretninu da biste od nje zaradjivali iznajmljivanjem onda problem i nemate. U tom slučaju treba obratiti pažnju na lokaciju nekretnine (stanovi u blizini univerziteta se mnogo lakše izdaju nego oni koji su dalje) i urbanističke planove.

Problem nastaje kada je potrebno uzeti kredit od banke. 

Ako banke danas lako daju stambene kredite, zašto ih se i dalje plašimo? 

Kredit nije problem dobiti, međutim, vi se ugovorom obavezujete na 10, 15 ili više godina, a niko, ni vi ni banka, ne možete znati kakva će biti ekonomska situacija u tom periodu. Status quo ne postoji. 

Ako uzimate devizni kredit, valuta koju ste odabrali može postati znatno jača u tom periodu što bi vašu ratu za kredit drastično povećalo, pa može da se desi da za kredit od 50 000, umesto da vratite 80 000, morate da vratite 120 000 ili 150 000 strane valute a banka mora zaraditi na vama.

To naravno ne mora da bude slučaj. I da li ćete se u to upustiti zavisi od vaših želja i mogućnosti.

Predosti i mane iznajmljivanja nekretnina

Iako nekretnina koju iznajmite nije vaša, daje vam neke prednosti.

Jedna od prvih koje padnu na pamet je ta da ukoliko vam se nekretnina u kojoj trenutno živite više ne svidja (npr, “nikla” je još jedna zgrada pored i zaklonila vam pogled) možete je lako promeniti za onu koja vam u ovom trenutku više odgovara. 

Ako ste dobili još jedno dete pa vam je potreban veći stan, lako ćete ga naći. Ako su vam se deca odselila  ne želite da plaćate stanarinu za trosoban stan, neosetno možete pronaći jednosoban stan koji će vam odgovarati. 

Mobilnost je orgomna prednost iznajmljivanja. 

Uz to, krupne popravke i oštećenja za koja niste vi odgovorni (šteta od nevremena, pucanje cevi u instalacijama itd.) platiće stanodavac a ne vi. 

S druge strane, mnogi podstanari se žale na to da ih stanodavci nekad uznemiravaju ako “u proveru” dodju nenajavljeni, ili im ne dozvoljavaju da naprave neke sitne izmene (npr. Tiplovanje police), da drže kućnog ljubmca i slično. 

Neki se plaše i toga da “ostanu na ulici” ako im stanodavac iznenada da otkaz.

Iako su to scenarija koja su se dešavala i moguće je da se i dalje dešavaju, mi vam savetujemo da pri iznajmljivanju stana koristite usluge agencija za izdavanje koje će vas povezati sa pouzdanim stanodavcima, i da napravite ugovor o zakupu. 

To će vas zaštititi od potencijalnih problema.

Za koju se opciju odlučiti?

Kao što se vidi, obe opcije imaju svoje prednosti i nedostatke. Šta ćete vi odlučiti zavisi isključivo od vas i vaših potreba i sredstava.

Potrebe mladog bračnog para bez dece su drugačije od potreba petočlane porodice. Neko ko iza sebe ima sigurnost od 25 godina radnog staža u državnoj firmi razmišlja drugačije od freelancera koji svoj posao može da obavlja i sa plaže u Majamiju. 

Univerzalan odgovor ne postoji.

Da lakše procenite vaše mogućnosti potražite savete stručnjaka, a mi vam stojimo na raspolaganju koju god soluciju da izaberete da vam pomognemo u odabiru odgovarajuće nekretnine za vas.

One thought on “Da li je kupovina nekretnina finansijski atraktivnija od rentiranja??

  1. hmm. da se oporezuje visak nekretnina kao u americi ne bi tako bilo. nije srbija amerika. njima je trebalo skoro pola veka da lepo rasloje stanovnistvo i da se zna gde zive bogati a gde zive siromasni. mi smo tek u zacetku tog procesa. nece trajati kao kod njih stotinama godina ali ne moze ni da se zavrsi to pretumbavanje siromasnih i bogatih za 50 godina. imas primere u beogradu dedinje u novom sadu novo naselje, klisa gde na blogu jedne od lokalnih agencija solis se moze procitati, da uglavnom samo oni bogati uzimaju novogradnju i da strogo biraju komsiluk .. krece se ka tome kao i u svemu kaskamo za svetom. evo ti primer moja zgrada stanuju u ovi sto voze kola od 50000 euro o ovaj sto vozi jugica od 450 euro. to nije normalno jer su to razliciti svetovi. visak nekretnina, odnosno njihovo izdavanje se samo u srbiji ne oporezuje u vecini. dokle? dok neki veliki brat preko drine zapadno ne kaze vreme je i za to.

Ostavite odgovor

Top