Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Šta sve uključuje agencijska usluga?

Šta sve uključuje agencijska usluga?

Da li želite da prodate ili izdate vašu nekretninu? Ili ste možda u procesu potrage za prostorom koji ćete zvati svojim domom?

Kako prilazite tom „problemu“? Oglašavate se preko raznih Facebook grupa statusima „Prodajem stan u Glavnoj. Hitno.“ ili „Potreban trosoban stan u XY naselju.“?

Ili možda zovete brojeve telefona koje ste otcepili sa papirića polepljenih po oglasnim tablama, banderama i drveću na putu do posla?

U oba slučaja, to i nije najelegantniji pristup problemu, a postoji način od koga vas neće boleti glava, i neće vam telefon zvoniti po ceo dan, i nećete morati da se pitate da li je investicija u koju ulazite bezbedna.

Rešenje vašeg problema leži u agencijama za nekretnine, a šta sve one nude pročitajte u daljem tekstu.

Agencijske usluge

Osnovne usluge koje vam agencija za nekretnine nudi su usluge oglašavanja ako prodajete ili izdajete, i pomoć ako nekretninu želite da kupite ili iznajmite.

Nakon toga dolazi i usluga zamene nekretnina (kada je reč o kupovni). U tom slučaju, agencija povezuje dva klijenta koji mogu da zamene nekretninu jedan sa drugim ako im se potrebe poklapaju.

Bilo da oglašavate nekretninu ili je kupujete ili iznajmljujete, ono što vam agencijska usluga nudi je prvenstveno mirna glava.

Period u kome aktivno prodajete ili kupujete nekretninu je jedan od najstresnijih perioda u životu, a običan građanin u većini slučajeva nije ni pravno ni ekonomski obučen da se sa tim procesom samostalno i mirno nosi.

Kada vam treba hirurg ne vršite operaciju sami, pa zašto ne biste vaše nekretnine prepustili profesionalcima.

Ako ste u potrazi za savršenim stanom ili kućom, bilo da žeite da ga iznajmite ili kupite uglavnom imate neku ideju o tome kako bi taj prostor trebalo da izgleda: lokacija, kvadratura, spratnost, broj soba, lift, terasa, garaža, tip grejanja… Pada li vam još nešto na pamet i možete li sve da držite u glavi istovremeno i da kalkulišete šta vam se više isplati?

Kada agentu u agenciji kažete šta želite, on će znati da li to što tražite postoji na trenutnom tržištu, a i ako ne postoji možete se dogovoriti da vam javi kada nešto što odogovara vašim potrebama naiđe.

Takođe, agenti će vam izaći u susret i pokazati vam nekretninu kada vama to odgovara.

Sa agencijama ćete biti sigurni da su nekretnine legalne, i da nećete imati problema kada ih budete uknjižavali, ostavljali u nasledstvo ili dalje prodavali.

Ako nekretninu oglašavate, agenti će vam dati savete o formiranju cene, predstavljanju nekretnine u najboljem svetlu, proveriće vaša dokumenta i pomoći vam da sakupite ono što vam od njih fali.

Takođe, nećete morati da pokazujete lično stan svakom interestentu, što znači da nećete gubiti vreme sa onima koji nisu stvarno zainteresovani već samo razgledaju.

Agencije vode računa i o interesima oglašivača kao i o interesima potencijalnih kupaca i zakupaca, i cilj im je da obe strane budu zadovoljne.

Agencijska provizija

Da biste koristili usluge agencije morate potpisati ugovor o posredovanju, koji obezbeđuje i vas i agenciju i obavezan je u svim registrovanim agencijama.

Ugovorom se obavezujete da ako vam agencija nađe kupca ili prodavca plaćate agencijsku proviziju koja obično iznosi 2% od kupoprodajne cene ili iznos jedne  mesečne kirije kod izdavanja (Procenti variraju od grada do grada, pa se posavetujte sa svojim agentom o uslovima).

Agencijsku proviziju ne plaćate ako se transakcija nije desila preko agencije s kojom imate potpisan ugovor.

 

Kontaktirajte nas kako bismo vas povezali sa našim partnerima koji će vam rado pomoći bilo da ste u potrazi za nekretninom ili želite da prodate istu.

Ostavite odgovor

Top