Vi ste ovde
Početna > Izdvajamo > Montažne kuće – prednosti

Montažne kuće – prednosti

Kada kažemo montažna kuća imamo par asocjacija.

Prvo nam padne na pamet Severna Amerika kao lokacija gde su montažne kuće standard, a onda uniformnost-„sve montažne kuće su iste“, pa i pitanje trajanja. 

Gradnja montažnih kuća nije uobičajena u Srbiji, pa ni na celom Balkanu. Ljudi sa ovih podneblja uglavnom više veruju tradiciji i proverenom nego tehničkim novitetima.

Postoje argumenti i za jedno i za drugo, a u ovonedeljnom tekstu mi ćemo razmotriti koje su to prednosti montažnih kuća. 

Šta je montažna kuća?

Vrlo često neinformisana javnost montažnu kuću smatra mobilnom, međutim to nije tako. 

Montažna kuća, kao i kuća građena klasično, ima klasične betonske temelje. 

Razlika je u materijalu. 

Tradicionalne kuće se u Srbiji prave od bloka, cigle i opeke, dok se montažne kuće uglavnom prave od drveta. (Postoje i betonske, međutim one su češće kod dosta većih objekata jer su i čvršće a samim tim i znatno skuplje.)

Ono što montažnu kuću čini montažnom je to što se cela građa proizvodi u fabrikama i u kontrolisanim uslovima, pa se ti segmenti na licu mesta sklapaju tako da formiraju kuću koju ste želeli. 

Koje su prednosti montažne gradnje?

Činjenica je da montažne kuće postaju sve učestalije u Srbiji. Zašto se odlučujemo za takvu vrstu investicije nasuprot klasičnoj gradnji?

Evo nekoliko očiglednih prednosti montažnih domova:

1. Kraći period izgradnje

Ako vam je nekim čudom do sada promaklo, kada sledeći put budete prolazili naseljem sa kućama, pogledajte koliko kuća od cigle i opeke nije u potpunosti završeno. 

Vrlo često im fali barem fasada, ako ne i nešto više. Gradnja klasične kuće traje najmanje godinu dana. 

Za montažnu kuću trebaće vam maksimum dva meseca, i to sa uračunatim periodim postavljanja temelja, i samog projektovanja, a za samu montažu potrebno je od 10 do 15 dana, u zavisnosti od kvadrature i tipa (prizemna ili sa spratom).

Takođe, vrlo je bitna stvar da ne zavisite od vremenskih uslova, i ne morate čekati da se delovi kuće suše, sve je već spremno za gradnju (kod klasične gradnje, npr. čekate da se ploča osuši pa je u međuvremenu i polivate vodom da ne ispuca).

Za dva meseca, oprostićete se sa majstorima i useliti se u svoj novi dom a niko neće na prvi pogled moći da zna da je montažni.

Kuća spolja izgleda isto kao i klasične kuće jer je proces postavljanja fasade identičan.

2. Manje stresa

Montažnu kuću od početka do kraja sastavljaju radnici firme koju ste angažovali, tako da nema potrebe da „jurite“ majstora za ovo i majstora za ono, da se dogovarate i uklapate se sa njihovim projektima. 

Jednom kada angažujete kompaniju koja vam projektuje i gradi montažnu kuću svi su upućeni samo na vaš dom.

Moguće je jedino da imate odvojene majstore koji će vam napraviti temelj, i to je to. 

3. Bolja energetska učinkovitost

Zbog toga što se gradi od panela napravljenih od suvog, četinarskog drveta kojima je dodata izolaciona pena, zidovi ne akumuliraju toplotu, pa se energija troši samo za zagrevanje/hlađenje prostora a ne i samih zidova. 

Itraživanja i iskustva korisnika kažu da se ti troškovi smanjuju i za 3 puta.

Uz to, neki delovi prave se od recikliranih materjala što, uz kombinaciju manjeg utroška energije, od vašeg doma pravi jednu ekološki bolju varijantu.

4. Bezbednost u slučaju zemljotresa

Iako se čini da nije tako, montažne kuće lakše podnose tektonske poremećaje

Dešava se šteta u vidu naprsnuća na panelima ali se oni mnogo lakše i za mnogo manje novca saniraju nego šteta na kućama od cigle gde može doći do urušavanja i čitavih zidova. 

5. Finansije

Kada su finansije u pitanju može biti i prednosti i mana u zavisnosti od vaše konkretne situacije. 

Naime, ako imate novac na gomili onda je sasvim sigurno povoljnije graditi montažnu kuću jer su one u principu 20% jeftinije za izgradnju (negde čak i do 50%).

Međutim, ako nemate novac na gomili, više će vam se isplatiti da kuću radite u segmentima, brzinom koju vam finansije dozvoljavaju (otud kuće koje se grade godinama), što je kod montažnih, zbog brzine izvođenja radova nemoguće. 

 

Naravno, montažne kuće imaju i svoje mane, a kao najočiglednija u oči upada trajnost– montažne kuće imaju garanciju od 30 do 50 godina  (uz pravilno održavanje stajaće i preko 100), dok klasične kuće naizgled mogu da traju vekovima.

Pitanje je i da li je moguća nadgradnja, a uglavnom i nije zbog toga što se projekat radi precizno za trenutne potrebe. Ono što je moguće je proširivanje, ako vam prostor to dozvoljava. 

Ono što se ne razlikuje za ova dva tipa gradnje jesu dozvole za gradnju. Sve što bi vam bilo potrebno kod klasične, potrebno vam je i za montažnu gradnju.

Kada sve ovo imamo na umu na vama je samo da odlučite da li ćete se držati tradicije ili prigrliti tehnološke napretke. 

Mi smo tu za vaša dalja pitanja.

2 thoughts on “Montažne kuće – prednosti

Ostavite odgovor

Top