Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Predlozi za uređenje terase

Predlozi za uređenje terase

Leto je vreme kada volimo da smo napolju, da se družimo i šetamo.

Nažalost, trenutna situacija sa epidemojom COVID-19 nas primorava da češće ostanemo kod  kuće, a u tom slučaju terase su naša zamena za plaže, i neki koktelčić iz kuhinje dobro dodje kada nema Mohita koji donese konobar. 

Naravno, i u redovnim situacijama terase su naš kutak za mirnu jutarnju kafu, ili romantično veče, ili prosto druženje sa porodicom i prijateljima. 

Zašto onda ne biste svoju terasu unapredili i dodali par detalja, ili čak potpuno preuredili, i od nje napravili pravu malu oazu – sada je pravo vreme za to, a mi smo vam spremili nekoliko interesantnih ideja. 

Nemojte se plašiti, uz malo kreativnosi i truda, uređenje terase ne mora biti ni približno skupo koliko možda očekujete.

Zidovi i pločice

Ako želite da svoju terasu ili balkon osvežite, krenite sa krečenjem. 

Nemamo ništa protiv standardne bele, ali zašto ne biste terasi dali malo više života time što biste zidove ofarbali u neku drečaviju boju? 

Ako nemate u planu da kupujete poludisperziju i toner i za ostatak doma, onda kao opciju imate samolepljive tapete.

One mogu biti vrlo interesantnih dezena, pa možete izabrati da  se transportujete u pariz svaki put kada kročite na terasu, ili retro zid od cigle, ili… mogućnost su bezbrojne!

Ako ipak želite bele zidove a imate umetničku dušu koristite tempere, kredu u boji ili ugljen da sami naslikate motive koji vas inspirišu I koji vam se dopadaju i na taj način ostavite svoj lični pečat. 

Kada su pločice u pitanju, ako vam se ne sviđa trenutna boja/dezen, ili su oštećene, to iziskuje malo veće finansijsko ulaganje.

S druge strane, možete postaviti stazu ili zanimljiv tepih koji će vam omogućiti i udobnost a ujedno će prekriti nedostatke. 

Za privatnost i tropski duh

Ako vam treba da zaklonite neki deo terase bilo od radoznalih pogleda komšija ili sunca, iskoristite asure i druge trščane zastore.

Osim što će vam obezbediti privatnost, daće celokupnom prostoru tropski izgled i uz odgovarajuće biljke (bilo koja palmica, paprat ili čak filadendron) imaćete utisak da sedite u sred tropske prašume ili u blizini nekog mora.

Za ljubitelje biljaka

Ukoliko volite biljke dekorisanje terase postaje još jednostavnije. 

Tradicionalno, možete odgovarajuće cveće staviti u saksije koje stoje na ogradi spolja ili iznutra. Na taj način ceo vaš prostor terase i sa ulice može izledati bajkovito.

Ukoliko vam je terasa velika, možete saksije sa cvećem staviti svuda u krug i napraviti vašu ličnu džunglu, a visoke biljke mogu vam pružiti isti tip zaštite kao i asure. 

S druge strane, ako vam je terasa mala, uvek birajte saksije koje se kače na ogradu ili viseće saksije. U tom slučaju puzavice su odličan izbor. 

Osim visećim saksijama, malu terasu možete dekorisati puzavicama koje ćete upravljati da rastu uz improvizovane merdevine ili rešetku od letava, koju, uz malo truda možete napraviti i sami. 

Možete zasaditi i neku saksiju začinskog bilja. Osim što će lepo aranžirana viseća bašta ulepšati vašu terasu, uvek ćete pri ruci imati svež začin, a biljke kao što je bosiljak odbijaju i komarce. 

Tematsko uređenje

Da li volite dekoracije sa temom?

Uredite vašu terasu u stilu francuskog kafića uz minimalistički nameštaj.

Ili na prostirku ili tepih na podu umesto stolica stavite udobne jastuke u boji, i nabavite nizak stočić. Biće kao da ste negde u egzotičnoj Turskoj.

Osvetljenje

Svaka terasa ima standardno osvetljenje, ali za romantičniju i prisniju atmosferu iskoristite novogodišnje lampione. Najobičniji beli ili žuti biće najbolji izbor jer su najmanje napadni a dovoljno osvetljavaju. 

Jedino što vam je potrebno je par ekserčića i utičnica, a efekat je neverovatan. 

Za još moderniji izgled, nabavite lampione sa kuglama od čipke. 

Palete

Palete su već godinama unazad jedan od najčešćih izbora za dvorišne garniture. 

Razlog za to je jednstavan-jeftine su, a možete napraviti šta god želite od njih. 

Odličan su izbor za manje terase, a unutar njih se pože napraviti i dodatni prostor za skladištenje.

Tapacirajte sunđer za sedenje u dezenu koji vam se sviđa, dodajte neki jastuk i/ili lagano ćebence, i uživajte. 

Zaista nema ograničenja za dekoraciju terase, treba vam samo malo mašte i slobodnog vremena. 

Nadamo se da smo vas podstakli da razmišljate u kom smeru biste vi baš vašu terasu uredili i želimo vam puno uspeha u tome.

Ostavite odgovor

Top