Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Ideje za uređenje kuhinje

Ideje za uređenje kuhinje

Sigurno ste nekada čuli vašu baku ili mamu koje kažu da imaju osećaj da je cela kuća uredna čak i kada nije sve na svom mestu ako je kuhinja sređena. 

U mnogim stanovima, pa i kućama, oduzima se od kvadrature kuhinje da bi se proširio dnevni boravak jer se stvara osećaj udobnosti, a u manjim stanovima kuhinja nije ništa više od niše i pogled uvek može da vam padne na sudoperu punu neopranog posuđa.

Čak i kada je kuhinja velika, smatramo je mestom gde se kuva i to je to, ali, kuhinja može da bude mesto gde ćete uživati da provodite kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima.

Evo nekoliko predloga za dekoraciju i organizaciju kako velike tako i male kuhinje.

Izbor boje i dizajn

Ranije su kuhinje često bile u bojama drveta, a danas je to sve ređe slučaj.

Najmodernije kuhinje danas su u neutralnim i klasičnim tonovima sive i bele, sa često tamnijim, čak i crnim detaljima i elementima. 

To je uglavnom tako jer su frižideri, šporeti i ostala kuhinjska tehnika uglavnom beli, metalik sivi ili crni, pa se odabirom tih boja stvara utisak kompaktnosti i elegancije.

Što se tiče boje zidova i pločica, možete takodje odabrati neku od tih nijansi ili kombinaciju istih i dobićete jedan moderan izgled.

Medjutim, ako volite jače boje, za kuhinju možete otići u dva pravca:

  • boje koje podstiču apetit kao što su crvena, žuta ili narandžasta – odlična ideja ako imate malu decu koja „neće da jedu“, ali i mač sa dve oštrice ako ste skloni gojenju.
  • boje koje smanjuju apetit kao što su ružičasta, i sve nijanse plave i sive – takav uticaj ovih boja na naš apetit objašnjava se time što je u prirodi malo (jestive) hrane koja ima takvu boju i asocira na nešto što je otrovno (plavo), veštačko (roze) ili pokvareno (siva). Kada ste poslednji put videli sivu hranu i pomislili „Mmm, ovo izgleda preukusno!“?

Bonus savet: Izaberite sitnije pločice ili pločice sa više detalja za prostor izmedju gornjih i donjih kuhinjskih elemenata. Pločice će vam olakšati čišćenje a dizajn doprineti kako modernom tako i vanvremenskom izgledu. 

Ukoliko ne planirate da renovirate ceu kuhinju, možete jednostavno kupiti samolepljivu tapetu u željenom dizajnu i prelepiti preko već postojećih pločica ili zida. Na kraju krajeva, za par meseci možete ih zameniti novim uz minimalni trošak.

Materijal

Iako jednobojni kuhinjski elementi visokog sjaja izgledaju skoro savršeno, to je tako samo dok su u salonu, nakon par dana korišćenja na njima se najviše vide tragovi otisaka prstiju ili krpe pa će u zavisnosti od osvetljenja izgedati neuredno.

Jedina opcija da to izbegnete je da više puta dnevno temeljno brišete, a ko danas ima vremena za to?

Što se tiče radne površine, keramika je vaš najbolji prijatelj – lako se čisti i izdržljiva je. 

Ventilacija

Za kuhinju je veoma bitno da ima dobru ventilaciju bilo da je to prozor ili respirator, ili oba u najboljem slučaju. 

Prozor možete iskoristiti za mini baštu začinskog bilja, a na respirator možete staviti teglice sa začinom koje će vam uvek biti pri ruci. 

Iskoristite prostor

Prostora na policama i fiokama nikad dosta, posebno u manjim kuhinjama. 

Da biste sebi obezbedili više prostora, a da pri tom možete lako da dohvatite ono što biste inače i zaboravili da imate predlažemo par rešenja za problematične delove.

Iskoristite ćoškove i uske prostore

Da ne biste posuđe ili konzerve i kutije bukvalno gurnuli u ćošak, rešenje nisu police nego takozvana „lazy Suzan“.

Kako okrećete tanjir, nove stvari ćete lako dohvatiti, a mogu biti jednospratni, dvospratni ili čak na tri sprata.

Uzak prostor između kuhinjskih elemenata i bočnih zidova ili drugih kuhinjskih elemenata može takođe da se iskoristi.

Postavite usku poličicu sa točkićima na kojoj mogu da stoje nekvarljive namirnice, flaše ili sredstva za higijenu.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam pomognemo da dođete do interesantnih ideja za uređenje vaše kuhinje. Ako jesmo, budite slobodni da podelite fotografije vaših kuhinja i trpezarija sa nama.

Vaš Nadjidom tim

Ostavite odgovor

Top