Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Agencija – DA ili NE?

Agencija – DA ili NE?

Bezbroj je razloga koji će kupca nekretnine opredeliti za koju opciju iz naslova će se odlučiti kada konačno reši da otpočne sa procesom kupovine stana, kuće, zemljišta…

Neki od tih razloga su veoma važni, neki su manje bitni a ima i onih koji su totalno nebitni pa cak i „smešni“.

Koji stav prema agencijama zauzeti prilikom kupovine nekretnine, zavisi isključivo od kupca, tačnije od njegovog karaktera, starosnog doba, ranijeg iskustva (ukoliko ga je bilo), stepena obrazovanja…

Prva opcija iz naslova nudi partnerstvo izmedu kupca i agencije tj.agenta

Agenti za nekretnine su odgovorni profesionalci sa kojima kupac ostvaruje saradnju, od prvog kontakta pa do realizacije kupoprodaje. Za sve to vreme kupac je u mogucnosti da od agenta potražuje sve informacije (čak i najmanje bitne) u vezi nekretnine/a. U 99% slucajeva će ih i dobiti. Takođe, agent će ugovoriti razgledanje nekretnina koje je kupac odabrao, odvešće kupca do iste, dati mu savete, predloge, moguća rešenja… pritom vodeći računa o zahtevima kupca vezanim za nekretninu koju kupuje (veličina, lokacija, spratnost, očuvanost, tip grejanja…itd.) ali i o zakonima, kako imovinsko-pravnim tako i poreskim.

Kada kupac odluči koju će nekretninu kupiti, agencija je ta koja vrši proveru dokumentacije za konkretnu nepokretnost (Katastar, poreska, sud) a sve naravno transparentno i „otvoreno“ prema kupcu. Agencija je ta koja izrađuje kupoprodajni ugovor, organizuje njegovu sudsku overu, isplatu kupoprodajne cene…

Druga opcija iz naslova kupcu pruža samostalnost, izlaganje riziku ali i veće izdatke

Kupac sam organizuje razgledanje nekretnina (troškovi telefoniranja, troškovi za prevoz), sam vrši proveru dokumentacije i izradu ugovora (troškovi advokata).

I…nakon svega, ostaje dilema. Partnerstvo ili samostalnost? Opcija jedan ili dva? Rekao bih, oba. Kao i uvek, istina je negde između.

Za kraj teksta i Vaš eventualni pocetak posla:

Samostalno izaberite partnera u kupovini nekretnine/a.

Autor: Dejan Permeti
Agencija „Permeti“ – Niš

4 thoughts on “Agencija – DA ili NE?

 1. Bez lažne skromnosti i bez cilja da favorizujem agencije ali svakako moj predlog AGENCIJA.
  razlog PRVI poznavanje strukture stanova / rasporeda, položaja stana/
  razlog DRUGI manje vremena se provodi u razgledanju stana i ostaje više vremena za porodicu
  razlog TREĆI sve sto je potrebno oko lokacije budućeg stana, kontrole dokumentacije, izrade dokumentacije, pratećih radnji po obavljenoj kupovini, i najbitnije SIGURNOST koju imate tokom strenog dela da svoj n ovac ne izgubite pogrešnim korakom u kupovini krova nad glavom.
  razlog ČETVRTI niko nije savršen da sve najbilje zna pa sam svoj majstor kad tad dođe na naplatu a kupovina nekretnine nije kupovina cipela, telefona ili … nisu mali novci pa treba to uraditi sa profesionalcem. Nažalost ni advokati niosu najstručniji u pomoći osim ako su specijalizovani za nekretnine / nažalost malo ih ima/
  Ne treba uvek biti sam svoj majstor da ne upadnete u “Udruženje PREVARENIH KUPACA STANOVA“

 2. Dejane Potpuno se slazem sa Milunovim komentarom. Vas blog je suvise liberalan. Da li znate ijednog lekara koji ce da kaze gradjanima da kad budu bolesni ili odu do lekara ili procitaju medicinske i farmaceutske knjige, inzenjera niskogradnje koji ce da savetuje da angazuju njega ili da samo stave jacu armaturu kad grade most, …? Kad li ste pre stigli da steknete toliko iskustvo u prometu nekretnina da možete da delite savete? Nikad nisam cuo za Vasu agenciju iako sam u Nisu i aktivno se godinama bavim prometom nekretnina. To me je nateralo da proverim da li ste uopste registrovani kao agencija. Dosao sam do sledecih saznanja:- komentar ste postavili16.9.2013 . god. kad jos niste bili ni registrovani- 03.10.2013 . god ste registrovali radnju za konstalting usluge (ne agenciju za nekretnine) i to na pustom drugom spratu TC Dusanov bazar i bez ijednog oglasenog fiksnog telefona,- nema Vas u stampanim medijima- nema Vas na 988- na ovom sajtu imate 8 oglasa. Podseticu Vas da tako registrovani nemate prava ni da se bavite posredovanjem u prometu nepokretnosti, a kamo li da delite savete. Dokazite se na trzistu: Radite par godina da neko od Vasih kolega bar cuje da postojite, Posle toga saradjujte sa nekoliko njih i cujte i njihova iskustva. E, kad prodje jedno pet godina za kojih bi trebalo oko 50.000€ ode na troskove legalnog poslovanja (porezi, doprinosi, oglasavanje, kirije, racuni, …), tada ostavite ovde neki komentar. Razumem Vas pocetnicki elan, ali do tada cutite, jer je mnogo veci broj onih koji su tako snazno krenuli, radili po par meseci do pola godine, prevarili nekog (ili se iz neznjanja zaglibili) i zatvorili. Posle takvih se govori da su agencije lopovi, a oni nemaju veze sa pravim agencijama. Komentar kakav ste postavili je liberalan, ali i na stetu i kiljenta i agencija (pa i na stetu Vase radnje za konsalting). Ne unosite zabunu medju klijente, jer oni od Vas ocekuju jasne i tacne informacije. Ne razmisljaju oni da posle dve nedelje postojanja Vi samo zelite da se za Vas cuje, a manje Vam je vazno kako cete da ih savetujete. TO JE (OCIGLEDNO) I JEDINI RAZLOG VASEG BLOGA. Za nekoliko meseci cete mozda zatvoriti radnju za kosalting, bacicete kartice za mobilni i niko ziv nece moci da Vas nadje, a ostace jos jedna prica o agencijama koje pricaju i rade svasta.

 3. Bice DA, kada agencija bude garantovala svojim sredstvima da nekretnina nema teret ili neku drugu vrstu prevare.Dotle provizija od 3% za sadasnje usluge je previse i zato sam za NE.

 4. Autor teksta:
  Poštovani kolega agentu,
  kao odgovor na Vaš komentar o tekstu koji sam napisao počinjem konstatacijom da sam se ja ispod teksta potpisao pa se na taj način predstavio auditorijumu pa tako i Vama. Vi to niste uradili pa ne znam ni da li ste zaista agent, agent sa iskustvom (kako sam shvatio iz Vaše kritike na moj tekst) ili ste upravo agent koji skriva svoj identitet zbog namere za koju optužujete mene i moju agenciju. Dakle, voleo bih da se predstavite pa da onda nastavimo debatu.
  Imam iskustvo od 6 (šest) godina rada na poslovima sa nekretninama stečeno u najreprezentativnijoj i najstarijoj agenciiji u Gradu Nišu. Preko sto nekretnina koje sam prodao ili iznajmio je nešto čime se ponosim, zadovoljni klijenti su dokaz moje posvećenosti i profesionalnosti u ovom poslu. Kolege iz poznatijih agencija u Gradu Niišu će Vam potvrditi ovu moju tvrdnju. Pomenuću samo neke od mojih klijenata sa kojima sam sklopio odlične poslove: Philip Morriis International, Yura, Shinwon, Hemofarm, FALKE, LEONI, FK Radnički Niš, RK Železničar, SETEC, Grad AArhus (Danska), AKTOR, BX Construction, Energoprojekt, konzulat Republike Bugarske…
  Složićete se da imam iskustva pa otuda i moja želja za osnivanjem radnje za pružanje konsultantskih usluga.
  Čudi me da, s obzirom da ste agent, ne znate da je TC Dušanov Bazar pravi poslovni centar a da je drugi sprat preko 80% popunjen.
  Možda niste dobro pogledali ali fiiksni telefon postoji.
  Složićete se da svako, pa i ja, može birati način reklamiranja. Zadržavam pravo da sam odlučujem da li ću se reklamirati u štampanim, elektronskim ili bilo kom drugom mediju.
  Ukoliko niste shvatili da je tekst koji sam napisao moja želja da potenciijalne kupce i prodavce uputim ne na svoju već na bilo koju drugu ozbiljnu agenciju kako bih razuverio loše predrasude ljudi u vezi agencija za nekretnine.
  Siguran sam da delimo isto mišljenje u vezi posla kojim se bavimo tj.načinom rada.
  Srdačan pozdrav!

Ostavite odgovor

Top