Vi ste ovde
Početna > Razno > Da li strani državljani mogu kupiti nekretninu u Srbiji?

Da li strani državljani mogu kupiti nekretninu u Srbiji?

Da li ste posetili Srbiju i svidela vam se ideja da ovde živite? Ili vam se možda čini da je kupovina nekretnina u Srbiji pametna investicija?

Niste pogrešili. Tržište nekretnina u Srbiji nikad nije bilo povoljnije.

Ali, da li kao strani državljanin imate prava na kupovinu nekretnine u Srbiji?

Mi smo tu da vam pomognemo da prikupite informacije.

Uslovi za kupovinu nekretnine

Da, strani državljani mogu posedovati nekretninu u Srbiji.

Uslovi za to se razlikuju ako je u pitanju strano fizčko lice ili ako je u pitanju pravno lice

Postoje dva načina na koje strani državljanin može da stekne nekretninu u Srbiji a to su  inter vivos i mortis causa.

Za oba načina mora postojati bilateralni ugovor o reciprocitetu između Srbije i zemlje iz koje je strano državljanin zainteresovan za kupovinu nekretnine u Srbiji.

Šta to znači? Ugovor o reciprocitetu podrazmeva da državljanin jedne zemlje (npr Austrije) može posedovati nekretninu u Srbiji i da državljanin Srbije može posedovati nekretninu u toj zemlji (Austriji). 

Naredne dve tabele pokazaće vam koje zemlje imaju ugovor o reciprocitetu sa Srbijom za prenos nekretnina inter vivos i mortis causa.

Tabela 1-prenos inter vivos

Tabela 2-prenos mortis causa

Ukoliko se vaša zemlja ne nalazi na  ovim listama i dalje postoji mogućnost za kupovinu nekretnine u Srbiji a to je pod uslovom faktičkog reciprociteta.

Faktički reciprocitet podrazumeva da pravo države u pitanju dozvoljava državljanima Srbije da stiču nepokretnosti u toj zemlji pod istim uslovima pod kojim Srbija dozvoljava njihovim državljanima.

Ono što je ovde interesantno je da se zakon nekad ne slaže sa praksom, pa proverite.

Faktički reciprocitet se utvrđuje u svakom pojedinačnm slučaju kada je u pitanju prenos inter vivos (pa angažujte tim koji će vas kroz to provesti) a kod prenosa mortis causa predpostavlja se da faktički reciprocitet postoji te se i ne utvrđuje.

 

Šta podrazumevaju tipovi prenosa?

 • Inter vivos (među živima)- podrazumeva prenos nekretnine sa jedne osobe na drugu u slučaju da su obe osobe žive tj. ugovorom o poklonu ili kupoprodajnim ugovorom.
 • Mortis causa podrazmeva prenos nekretnine sa jednog lica na drugo kada jedno lice umre odnosno nasleđivanjem ili testamentom.

 

Fizička ili pravna strana lica?

Sve ovo što smo do sada predstavili uglavnom se odnosi na strana fizička lica. 

Uz sve to treba napomenuti da fizička lica koja imaju radnu delatnost u Srbiji mogu da  poseduju nepokretnost ali jedino pod uslovom da je ta nepokretnost potrebna za izvršavanje te delatnosti.

Fzička lica koja radnu delatnost obavljaju u nekoj drugoj državi, mogu nesmetano kupiti nekretninu pod gore navedenim uslovima. Ono što ne mogu da poseduju je zemljište osim onog na kome se nalazi nekretnina.

Pravna lica takođe mogu da poseduju zemljište u Srbiji ali su uslovi i pravila podrazumevano oštriji nego kada su u pitanju fizička lica. 

Takođe se mora proveriti da li postoji ugovor o reciprocitetu. 

Uz to, pravna lica moraju da imaju registrovanu kompaniju ili da na neki drugi način obavljaju neku delatnost u Srbiji da bi mogli da poseduju nekretninu.

To potvrđuje Ministarstvo pravde, odnosno donosi odluku da li se delatnost određenog pravnog lica smatra obavljanjem delatnosti u Srbiji.

Za kraj, evo šta treba uraditi ako kao strani državljanin želite da kupite nekretninu u Srbiji.

 1. Proverite da li državljani vaše države mogu da stiču nekretnine u Srbiji – Ugovor o reciprocitetu
 2. Izaberite nekretninu i izvršite potrebne provere – proverite da li postoje tereti ili hipoteke, da li je uknjižena ili ne. Konsultujte pravna lica.
 3. Sastavljanje Ugovora o kupoprodaji uz pomoć advokata
 4. Solemnizacija (overa) od strane Javnog beležnika
 5. Isplata kupoprodajne cene i predaja poseda – predaja se izvršava tako što prodavac uvede kupca u nekretninu i preda mu ključeve
 6. Postupak pred Katastrom nepokretnosti –  podnesete zahtev za upis prava svojine u javnu knjigu nepokretnosti i sačekajte rešenje o upisu. Tek tada, nekretnina je vaša.
 7. Plaćanje poreza i komunalnih troškova – porez na prenos apsolutnih prava, porez na imovinu, promena vlasnika računa.

 

Nadamo se da vam ovaj tekst daje barem osnovne smernice za kupovinu nekretnine u Srbiji, ali vas svakako savetujemo da angažujete odgovarajuča lica i agencije koje će vas što bezbolnije provesti kroz ovaj proces.

Za sva dalja pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

One thought on “Da li strani državljani mogu kupiti nekretninu u Srbiji?

 1. Dobar Dan

  Pitanje.
  Moze li strani drzavljanin kao fizicko lice koje je u Srbiji sa familjom kupiti Vikendicu sa placom u Srbiji,te samim tim dobiti i stalni boravak?

  Pozdrav
  Alen

Ostavite odgovor

Top