Vi ste ovde
Početna > Razno > IAB DIGITAL DAY 2023 FOR BETTER WEB

IAB DIGITAL DAY 2023 FOR BETTER WEB

Konferencija Digital Day 2023 održana je 18. maja pod sloganom “FOR BETTER WEB”. Prvi utisak koji se nameće nakon što su mnogobrojni učesnici imali prilike da saslušaju vrhunske stručnjake kao predavače i paneliste konferencije je još jasniji: današnji Internet prostor u kome poslujemo i provodimo vreme jeste manjkav, ali ima i te kako prostora za dalji rast i razvoj, unapređivanje, inkluzivnost i podršku kada su u pitnaju kreativnost, ideje i inicijative.

ADEX istraživanje: Budžeti veći preko 15% u 2022. godini.

Đorđe Bukinac iz agencije GroupM je kao prvi učesnik predstavio rezultate IAB AdEx izveštaja za 2022. o stanju digitalnog oglašavanja u Srbiji i Evropi.

Tokom prošle godine, sredstva izdvojena u Srbiji za digitalni advertajzing iznosila su preko 83 miliona evra, uz zabeležen godišnji rast od 15.5%.

Ulaganja u Social i Video i dalje prednjače, Local Display je zabeležio rast ulaganja prvi put nakon dve godine, ali i dalje je činjenica da su ulaganja po glavi stanovnika među najnižima u Evropi. Kod nas je ovaj iznos nešto malo više od 12 evra, dok je evropski prosek 115.

Ovo godišnja Digital Day 2023 konferencija posvećena je raspravi o ključnim temama koje oblikuju budućnost digitalnih medija i komunikacije. Učesnici su se fokusirali na inovacije, izazove i mogućnosti koje pruža digitalno okruženje.

Konferencija je okupila stručnjake iz različitih industrija kako bi razgovarali o trendovima i strategijama u digitalnim medijima i komunikaciji. Učesnici su istakli značaj prilagođavanja sadržaja potrebama publike i korišćenja podataka za personalizaciju i uspeh sadržaja.

Govornici su takođe diskutovali o digitalizaciji bankarstva, izazovima monetizacije sadržaja na internet portalima, kao i o transformaciji prikupljenih podataka u kreativne narative. Panel diskusije su se bavile temama privatnosti, sigurnosti i transparentnosti u digitalnim medijima, pojavom i upotrebom veštačke inteligencije, trgovinom na internetu, kao i redefinisanjem digitalnog dijaloga i poboljšanjem online komunikacije.

Digital Day konferencija je pružila učesnicima priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima i praksama u digitalnoj industriji. Konferencija je naglasila važnost prilagođavanja promenama i kreativnog korišćenja podataka kako bi se izgradili jači odnosi sa publikom i ostvario uspeh u digitalnom okruženju.

Konferencija je okončana dodelom tradicionalnih MIXX Awards nagrada za najbolje digitalne kampanje i projekte i zatvorena je odgovarajućom zabavom.

 

Dodeljene nagrade MIXX Awards 2023


Nagradne za najbolje digitalne kampanje i projekte dodeljene su 18. maja u okviru konferencije Digital Day u Hiltonu u Beogradu.

Stručni žiri ovogodišnjeg Mixx Awards su činili regionalni digitalni stručnjaci među kojima su: Elena Tenžera, DRV, Natalija Čorbić, Pioniri Communications, Jana Savić Rastovac, McCann Beograd, Milena Maksić, Ovation BBDO, Vlatko Mladenović, Polet Grupa, Milena Đorić Gudurić, Mastercard, Martina PetrovićMilan Perić, Carlsberg, Andrej Kugonič, Nordeus, Ivona Marinković,  Loreal, Daniel Fazlić, Bloomberg Adria, Đorđe Jovanović, Friday Finally, Nađa Jokanović, WANNABE MAGAZINE, Kristina Ilić, Degordian i Goran Jankuloski, Žiška, koji je bio i predsednik stručnog žirija.


Dobitnici IAB MIXX Awards za 2023. godinu su:

 • Brand Advertising – 18+ godina sa vama – Friday Finally
 • Cross Media Integration – Štark – I osmeh je tu – Ovation BBDO
 • Innovation – Realno Matis – Why Not Agency
 • E-Commerce – Bosch Interprom – Degordian
 • Product Launch – #NIJEKROFNA – Popular Communications
 • Community Building – Tanjir pun ljubavi – Žiška
 • Video Advertising– Skrati priču. Pronađi bolji posao. – McCann Beograd
 • Content – Lidlova 1 – Real Grupa RGS
 • Effectiveness – Clipsy Respect za sve što jesi – Ovation BBDO 
 • Influencer Marketing – Chipsy – Svrati na Domaćinski!  – Ovation BBDO
 • Social Media – Metalac – Umetnica mora jesti kuvano – Pioniri Communications
 • Employer Branding – Bukvalno za kikiriki – Why Not Agency
 • TikTok – Grand Kafa – Kako se pije kafa TIkTok – Žiška
 • Social Good – Metalac – Umetnica mora jesti kuvano – Pioniri Communications
 • Viral – Kasato – Zima teška, a leto lagano – Žiška
 • Publisher Project – Mondo Želje – Method Agency
 • Digital Communication within the Government, International and non-profit organizations – Kako si, ali stvarno? – Ovation BBDO

 


Mixx Awards Grand Prix
 dodeljen je kampanji: Metalac – Umetnica mora jesti kuvano – Pioniri Communications

Mart, Pesma za Evroviziju 2022, a pesma „In corpore sano“ od Konstrakte ušla je u uši čitavoj Srbiji, a i šire. Hipnotišući stihovi i pranje ruku uz pomoć lavora i bokala, bili su centralni deo scenografije sa kojom Konstrakta, na iznenađenje mnogih, pobeđuje i odlazi na Evroviziju. Ovakve situacije ne planiraju se unapred, već ceo tim mora da generisano iskustvo i poverenje kompanije pretoči u brzu reakciju i odluku koja se dešava u trenutku. Zato je sama strategija proistekla iz logičnih zaključaka da Metalac (kao prepoznat domaći brend) može biti neka vrsta talije našoj predstavnici u „belom svetu“. Tada nastaje i kampanja koja je ove godine ocenjena kao najbolja na takmičenju.

Međunarodno priznanje Mixx Awards dodeljuje Interaktivni advertajzing biro Srbije, a ove godine je bila dodeljena šesti put zaredom.

Ostavite odgovor

Top