Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako urediti sobu za goste?

Kako urediti sobu za goste?

Većina ljudi ima priliku, da bar jednom godišnje, ugosti u svom domu neke članove svoje familije ili drage prijatelje. Kada se najave gosti ili ste vi nekoga pozvali u goste, jedna od najvažnijih stvari je da imate pripremljenu sobu i mesto za spavanje. Ako imate veći stan sa više prostorija, onda vam to neće biti problem. Lako ćete odvojiti jednu sobu u ove svrhe i nazvati je “gostinjskom sobom”. Ali ako je u pitanju mali stan, onda ćete morati privremeno organizovati spavanje u dnevnom boravku ili nekoj drugoj prostoriji koju ćete adekvatno prilagoditi svojim gostima. Najbitnije je da sve bude udobno i da se vaši gosti osete dobrodošlim.

Evo nekoliko primera koje možete preduzeti kako biste uredili sobu za goste:

1. Očistite sobu

Prvo i najvažnije je da soba mora biti uredna i čista. Najpre izbacite sve nepotrebne stvari, a onda krenuti sa čišćenjem (obrisati prašinu, prozore, usisati i oribati pod). Treba prebrisati i osloboditi neke delove nameštaja, koji će poslužiti gostima i omogućiti im da se osećaju komotno i opušteno kao kod svoje kuće.

2. Odlučite o krevetu

Jedan od najvažnijih elemenata sobe za goste je krevet. U zavisnosti od veličine sobe, zavisiće to da li će biti neki veći ležaj ili kauč na razvlačenje. Važno je da krevet bude udoban ili da ima dobar dušek. Sofe na razvlačenje su veoma praktične, jer preko dana mogu poslužiti i kao udobno mesto za sedenje. Ukoliko je potreban još neki dodatni ležaj, postoje i varijante kreveta na naduvavanje ili sklopivih kreveta koje možete postaviti bilo gde, ako ima slobodnog prostora u sobi.

3. Dodajte posteljinu

Ako želite da soba izgleda lepo, izaberite pamučnu posteljinu koja će se uklopiti u dekor sobe. Takođe treba da ima više jastuka i pokrivača od različitih materijala. Nemojte zaboraviti i na peškire za umivanje i tuširanje. Ako imate višak bade-mantila i sobnih papuča, uvek ih možete ponuditi gostima.

4. Dodajte noćni stočić

Noćni stočić je veoma koristan deo nameštaja, gde će gosti moći da odlože svoje lične stvari. Po mogućnosti sa više fioka, većim ogledalom i stolicom za sedenje, biće mnogo praktičniji. Na njemu se može naći i mala lampa ili bokal sa vodom ako je potreban, kako gosti noću ne bi morali da ustaju iz kreveta.

5. Dodajte komodu za odlaganje garderobe

Ukoliko će se vaši gosti zadržati više dana, onda će im biti potreban i ormar ili komoda za odlaganje garderobe. Isprazniti im deo u već postojećem ormaru ili oslobodite par polica/fioka koje će im dobro doći. U krajnjem slučaju mogu poslužiti i male kuke ili vešalice na vratima na kojima se mogu okačiti pojedini komadi odeće.

6. Osvetljenje

Dobro osvetljenje je veoma važno, ali treba prepustiti gostima da sami biraju koliko će i kako osvetljavati svoju sobu. Zato pored lustera obavezno postaviti neku zidnu ili noćnu lampu na stočiću. Dnevnu svetlost uvek mogu korigovati uz pomoć zavesa, roletni ili venecijanera na prozirima.

7. Ostali dodaci

Postavljanje nekih dodatnih detalja mogu učiniti sobu još prijatnijom za vaše goste. Na primer: slike na zidu, neki zanimljivi suveniri, vaza sa cvećem, knjige ili časopisi, uvek mogu upotpuniti prostor, a na gosta ostaviti jak utisak. Vodite računa da u sobi bude slobodna bar jedna utičnica, koja će im biti potrebna za punjenje telefona, laptopa ili nekog drugog uređaja.

Uređivanje sobe za goste je jedno lepo iskustvo. Vaši gosti će sigurno znati da prepoznaju i da cene sav trud koji ste uložili za stvaranje prijatnog okruženja za njihov boravak. Ako ste im svojim gostoprimstvom pokazali da su im vrata vašeg doma uvek rado otvorena, ponovo će poželeti da vas obiđu. Takođe, uvek vas mogu pozvati kod sebe kako bi vam se odužili. Druženje će se tako nastaviti, a vi ćete biti rado viđeni gosti u njihovoj kući


Izvor : NadjiDom.com

Top