Vi ste ovde
Početna > Izdvajamo > Tokenizacija nekretnina: novo poglavlje na tržištu nekretnina

Tokenizacija nekretnina: novo poglavlje na tržištu nekretnina

Tokenizacija je pretvaranje stvarne imovine u digitalnu, tj. digitalni fajl nazvan token. Posedovanje tokena je posedovanje prava i vlasništva na imovinu sadržanu u njemu, koja može biti zapravo bilo šta – akcije i obveznice, fizička sredstva poput umetnosti, nekretnina, ali i intelektualne svojine, identitet i podaci. Tokenizacija je prisutna skoro od pojavljivanja blokčejna i od prvog dana vrednost samo raste.

Procene kompanije McKinsey, vodeće kompanije za konsulting, pokazuju da će obim tokenizovanih digitalnih hartija dostići vrednost od 5 biliona dolara do 2030. godine.

Tokenizacija nekretnina će biti značajan deo tog rasta. Veličina tržišta za tokenizaciju nekretnina bila je 2,7 milijardi dolara 2022. godine, a putanja njegovog rasta ukazuje da bi moglo da dostigne 16 biliona dolara do 2030. prema izveštaju Boston Consulting Group, američke globalne konsultantske kompanije za menadžment.

Tokenizacija nekretnina

Tradicionalne transakcije nekretnina su spore, skupe i komplikovane, dok je tokenizacija sve suprotno tome – brza, laka i jednostavna. Tokenizacija nekretnina je pretvaranje nepokretnosti u digitalni token. Nekretnina se deli na frakcije, manje delove, u zavisnosti od izbora vlasnika nekretnine. Zatim, imovina može biti kupljena malo po malo preko ovih tokena, bilo od strane više različitih investitora ili od strane jedne osobe.

Tokenizacija nekretnine vam omogućava da posedujete mali deo nepokretnosti koja ima ogromnu vrednost i potencijal da raste u budućnosti.

Prednosti tokenizacije nekretnina

Jedna od prednosti tokenizacije nekretnina je što otvara tržište nekretnina manjim investitorima, čime se povećava obrt i potražnja za svim nekretninama. Recimo da imate imovinu koja vredi 100.000 dolara. Mogli biste da napravite 100 tokena, od kojih je svaki vredan 1000 dolara. Ne biste morali da čekate jednog investitora da kupi vašu nekretninu. Sto malih je dovoljno da prodate! Ovo omogućava i diversifikaciji imovine. Na primer, imate 500 dolara za ulaganje u tokene nekretnina, vi možete po 100 dolara da investirate u 5 različitih imovina širom sveta.

Ovaj metod rezultira povećanjem likvidnosti i smanjenjem barijera za ulazak na tržište nekretnina. Pošto je prag kapitala niži, imovina se likvidira mnogo brže dok manji investitori ulaze na teren.

Takozvani ‘pametni’ ugovori upravljaju čitavim procesom tokenizacije što dovodi do transparentnosti, automatizacije i sigurnosti. Ovako bez posrednika možete brzo i jednostavno, za svega par minuta, prodati token (deo nekretnine).

Rizici tokenizacije nekretnina

Međutim, tokenizacija ne dolazi bez izazova. Jedna od primarnih briga je nedostatak konzistentnog regulatornog okvira koji upravlja tržištem. Različite države i tržišta imaju različita pravila i propise u vezi sa digitalnom imovinom, što dovodi do konfuzije i neizvesnosti za investitore i izdavaoce.

Najznačajniji zastoj u tokenizaciji nekretnina je nedostatak znanja o blockchain tehnologijama u oblasti nekretnina. Vlasnici nekretnina oklevaju da primene ovaj metod zbog njegove složenosti, dok zakonodavci u toj oblasti oklevaju da postave osnovna pravila za takve transakcije. Ova regulatorna nesigurnost dodatno šteti rastu tržišta tokenizacije nekretnina.

Uprkos svojim nedostacima, tržište tokenizacije nekretnina postepeno raste. Ako se tehnički problemi reše i tržište zakonski reguliše, tokenizacija nekretnina bi mogla vrlo brzo da doživi ekspanziju i postane jedan od glavnih oblika transakcije na tržištu nepokretnosti.

Izvor : NadjiDom.com

Top