Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Veliki broj prevara na tržištu nekretnina:  Obratite pažnju na ove stvari!

Veliki broj prevara na tržištu nekretnina:  Obratite pažnju na ove stvari!

Prevaranti u svetu nekretnina nalaze sve kreativnije načine da obmanu ljude.
Danas je broj prevara sve veći, i čini se lakše je nasamariti ljude jer pomisle da je u pitanju dobra prilika, ali kada uplate novac dobiju jedno veliko ništa.

Lažne prevare za iznajmljivanje

Na društvenim mrežama su sve češći lažni oglasi za izdavanje stanova. Sumnjiva lica objavljuju slike koje su uglavnom skinuli sa nekog sajta i potom ih stave u svoj oglas na grupi na Fejsbuku ili drugoj socijalnoj platformi. Nedavno je student u jednom hrvatskom gradu bio prevaren od strane lažnog stanodavca. Nakon prvog susreta i razgovora sa njim tokom koga su se sve dogovorili i dao mu depozit od 700€, student nikada više nije čuo za njega. Niti je video stan. I ovo se sve češće dešava jer ljudi žele da zgrabe dobru priliku ne razmišljajući da neko profitira na njihovoj brzopletosti.

Preporuka je da ne šaljete niti dajete novac osobama koje prethodno niste proverili. Razmislite, da li biste dali novac nekome koga sretnete na ulici? Iz ovog razloga bitno je da tražite stan preko proverenih sajtova za nekretnine umesto preko grupa na društvenim mrežama. Kada imate svog agenta vi ste sigurni da nećete biti prevareni, a on će naći najpogodniju nekretninu za vaš budžet i potrebe.

Kako kreće sezona letnjih odmora važno je i da napomenemo prevare u vezi sa smeštajem. Leti je velika potražnja, veliki broj turista i lako ih je nasamariti. Česti su slučajevi da rezervišu i plate apartman i kada dođu u grad shvate da on ne postoji.

Obratite pažnju na lažne oglase na društvenim mrežama za održavanje, popravke, renoviranje i čišćenje doma. Najbolja opcija je da preko preporuke pronađete majstore i žene za održavanje i sređivanje doma. Ukoliko to nije opcija, odaberite specijalizovane agencije za to.

Novi oblik prevare je dobijanje paketa na kućni prag koji vi uopšte niste poručili. Potom vam traže da platite paket (tzv. plaćanje po pouzeću). Iako vam sada deluje da vi to nikada ne biste uradili, u tom momentu zbunjeni i možda zainteresovani šta je u paketu, nemojte biti tako sigurni da ne biste naseli na prevaru.

Neke crvene zastavice su nerealno povoljna cena iznajmljivanja. To može biti jedna od prvih indikatora da nešto tu smrdi. Pored toga savetujemo da ne žurite, proverite da li on zaista postoji i da li je stan njegov. Tražite od njega dokaz o vlasništvu nad stanom. Preventivni savet koji želimo uputiti građanima je da prilikom ugovaranja usluge ne daju svoje lične i bankovne podatke pre nego provere verodostojnost podataka o identitetu oglašivača usluge odnosno osobe koja iznajmljuje stan.

Bez straha!

Ako smo vas preplavili sa informacijama, preporučujemo vam da pronađete pouzdanog agenta koji će vam pomoći u potrazi za nekretninom. Posrednici nam postaju najveća podrška jer znaju sve trikove i tajne sveta nekretnina. Zato je važno da nekretninu tražimo na pravom mestu uz pomoć onih koji znaju da nam ponude baš ono što nam treba. Između ostalog dobra stvar sa posrednicima je što uvek možemo da im se obratimo za pomoć ili savet.

 

Izvor : NadjiDom.com

Top