Vi ste ovde
Početna > Zanimljivosti > „Eden Project“: Najveći zatvoreni tropski vrt na svetu

„Eden Project“: Najveći zatvoreni tropski vrt na svetu

U srcu britanske pokrajine Kornvol nalazi se „Eden Project“, jedan od najambicioznijih ekoloških projekata ikada izgrađenih.

Otvoren 2001. godine, ovaj kompleks je dom najvećem zatvorenom tropskom vrtu na svetu, smeštenom unutar impozantnih biokupola koje izgledaju kao da su izvučene iz futurističkog filma.

Arhitektura i dizajn

„Eden Project“ se sastoji od dve glavne biokupole, koje predstavljaju različite klimatske zone: tropske kišne šume i mediteranske pejzaže. Svaka biokupola je samostalni ekosistem dizajniran da oponaša specifične uslove iz prirode.

Tropska biokupola: Ova kupola je dom raznovrsnom bilju, uključujući egzotične biljke, drveće i biljke koje rastu u tropskim kišnim šumama. Posetioci mogu istraživati biljke kao što su kafe, kakao i začini, kao i posmatrati ptice i insekte koje nastanjuju ovo okruženje.

Mediteranska biokupola: Ova kupola simulira suvlje i toplije klime, sa biljkama koje su karakteristične za mediteranske regiona, kao što su lavanda, ruzmarin i masline. Ova zona omogućava posetiocima da istraže kako biljke preživljavaju u sušnim uslovima i nauče o održivom uzgoju.

Edukacija i održivi razvoj

„Eden Project“ nije samo atrakcija za turiste; on je i važan edukativni centar. Projekat pruža brojne obrazovne programe koji pokrivaju teme od očuvanja prirodnih resursa do inovacija u poljoprivredi i održivom razvoju. Kroz interaktivne izložbe i radionice, posetioci mogu naučiti o važnosti očuvanja prirodnih staništa i načinu na koji ljudi mogu doprineti održivom razvoju.

Ekološki impact i inovacije

„Eden Project“ takođe služi kao laboratorija za istraživanje novih tehnologija u oblasti održive gradnje i poljoprivrede. Biokupole su izgrađene koristeći materijale koji omogućavaju efikasnu upotrebu energije i minimizuju ekološki otisak. Inovativni dizajn uključuje korišćenje recikliranih materijala i energetski efikasne sisteme za grejanje i hlađenje.

Globalni simbol ekološke svesti

Ovaj jedinstveni objekat pokazuje kako arhitektura i priroda mogu da koegzistiraju, stvarajući prostor za učenje, istraživanje i inspiraciju.

„Eden Project“ je postao globalni simbol ekološke svesti i održivog razvoja, pružajući posetiocima uvid u to kako inovacije u arhitekturi i tehnologiji mogu doprineti očuvanju naše planete.

Sa svojim ambicioznim ciljevima i inspirativnim dizajnom, „Eden Project“ nastavlja da bude lider u promociji održivog načina života i zaštite prirodnih resursa.

 

Izvor : NadjiDom.com

Top