Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako da vaše biljke prežive vrele dane?

Kako da vaše biljke prežive vrele dane?

Koliko god mi bili brižni prema biljkama i mislili da treba da ih zasipamo ljubavlju, dešava se da uginu. Biljkama ipak ne treba uglavnom toliko nege koliko mislimo – njima je malo dovoljno da bi preživele sezonske promene.

Svetlost

Neke biljke, iako su u zatvorenom prostoru, vole svetlost, ali treba biti oprezan jer ih tokom letnjih meseci sunce doslovno prži. Zato ih premestite kako ne bi bile direktno na sunčevoj svetlosti. Ako kupujete cveće, posavetujte se sa cvećarom gde bi bila najbolja pozicija i koliko svetlosti zahteva. Poželjno je i rotirati biljke na svakih nekoliko dana da biste obezbedili ravnomernu raspodelu svetlosti. Možete i filtrirati količinu i intenzitet sunčeve svetlosti korišćenjem zavesa i roletni.

Voda, voda, voda

Sezone diktiraju koliko često ćete zalivati cveće. Suv letnji vazduh utiče na njih i zato im je potrebno nešto više vode. Međutim, ni tada ne treba preterivati sa količinom vode već procenite napipavanjem vlažnosti zemlje oko biljke. Ostavite da se ona dovoljno osuši pre narednog zalivanja. Vodite se mantrom da je bolje ređe, ali veća količina vode, nego učestalo, ali po malo zalivati. Dovoljno vode znači da ona dođe do korena i ravnomerno se raspodeli u zemljištu. Savet je da sadite vaše biljke u zemljištu gde ima gline. Glina je poznata po tome da duže zadržava vlagu u zemljištu.

Zemljište i tlo

Gledajte da koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira. Određenim biljkama, poput kaktusa ili orhideja, potrebna je specijalizovana mešavina zemljišta. Biljke treba da đubrite tokom vegetacije (proleće i leto) izbalansiranim đubrivom rastvorljivim u vodi, a da proredite hranjenje tokom perioda mirovanja (jesen i zima). Trudite se da redovno uklanjate mrtve ili žute listove da biste podstakli novi rast i brišite ih vlažnom krpom da biste uklonili prašinu, omogućavajući bolju fotosintezu.

Znajte da, koliko god bile simpatične, male saksije bi trebalo da odmah promenite kad vidite da je cveće počelo da raste i buja, a to se obično događa s prolećem i letom.

Dajemo vam par predloga biljaka koje vole sunce!

Fikus benjamin
Svetlost: Preferira jarko, indirektno svetlo, ali može podneti i direktno sunce.
Nega: Redovno zalivati, ali pustite da se gornji sloj zemlje osuši između dva zalivanja.
Juka
Svetlost: Ona voli puno direktnog sunčevog svetla.
Nega: Zalivajte retko i pustite da se zemlja potpuno osuši između zalivanja.

Kaktusi
Svetlost: Potrebno im je puno direktnog sunčevog svetla.
Nega: Retko zalivati, idealno je pustiti da se zemlja potpuno osuši između zalivanja.

Aloja vera
Svetlost: Potrebno joj je puno jarkog, direktnog sunčevog svetla.
Nega: Retko zalivati, pustite da se zemlja potpuno osuši između zalivanja.

Pauk biljka
Svetlost: Preferira jarko, indirektno svetlo, ali može podneti i neko direktno sunce.
Nega: Redovno zalivati, pustite da se gornji sloj zemlje osuši između zalivanja.

Drvo života
Svetlost: Voli puno jarkog, indirektnog svetla, ali može podneti neko direktno sunce.
Nega: Redovno zalivati, pustite da se gornji sloj zemlje osuši između zalivanja.
Kao što se da primetiti, većina ovih biljaka voli mnogo sunce i nije potrebno često ih zalivati. Tako da možete na njih da zaboravite, a one će i dalje bujati i unositi svežinu u vaš dom!

Izvor : NadjiDom.com

Top