Vi ste ovde
Početna > Stanovanje > (Ne)moguća misija: Selidba od roditelja

(Ne)moguća misija: Selidba od roditelja

U ovom tekstu nećemo pisati o tome kako je napuštanje kuće u kojoj ste odrasli teško i da je odvajanje od roditelja jedan od najvažnijih koraka u životu.

To svi znamo i fakat je tako.

Izazovan je potez koji će vam ujedno doneti toliko slobode i individualnosti da ćete se zapitati “Zašto nisam ovo ranije uradio?”

Mi bismo sada dali osvrt na to koliko je zapravo danas realistično odseliti se i živeti sam. Bez pomoći mame, tate, rodbine iz inostranstva.

Sam plaćati kiriju ili ratu, račune, život kao takav.

Ova tema mi je jako bliska, pa bih podelila s vama muke osobe koja je relativno sveža na tržištu rada i želi da se osamostali.

Prosečna mesečna cena rente u Beogradu (van centra) je 450€ prema podacima Numbeo-a. U strogom centru za te pare ne možete ni garsonjeru da nađete, ali na obodima grada možete naći ok stančić za te pare. Kada ste na periferiji, morate da se pomirite da zavisite od javnog prevoza, taksija ili ćete davati dosta para za gorivo jer život tu zahteva automobil. Tako da ono nešto novca što se uštedi na renti, trošite na prevoz.

Perspektive radi, prosečna neto plata u Beogradu, prema podacima iz aprila 2024. RZS, je 96.614 dinara. To znači da polovina građana ima nižu platu od proseka, a kada ulazite na tržište rada, sigurno spadate u tu polovinu. Što znači da za kiriju i dodatne režije morate da date 50%, ako ne i više od plate.

Situacija je ovakva: Imaš recimo kiriju od 400€, plus režije, hranu, javni prevoz ili gorivo. Možeš birati hoćeš li izaći na pivo s prijateljima ili ćeš ovaj put preskočiti i uštedeti, tako da možda možeš priuštiti letovanje negde na Jadranu.

Od tebe se traži razumevanje jer je nestabilna situacija na globalnom tržištu finansija. Ta situacija utiče na cenu svega, osim na cenu tvoga rada.

Gotovo jedini način da pristojno živiš je da se odseliš i ostaviš izgrađeni život ovde ili da se oženiš/udaš.

Solo život je postao luksuz, a ne podrazumeva nikakav luksuz, već minimalistički stil života gde se pitaš da li ćeš moći da priuštiš izlazak i kačkavalj.

Država izgleda čini sve da mladoj obrazovanoj osobi fino oteža proces osamostaljivanja…

 

Izvor : NadjiDom.com

Top