Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Tišina je u modi: kako se izolovati od bučnih komšija

Tišina je u modi: kako se izolovati od bučnih komšija

Nekada, u staroj gradnji, sve se čulo i imali ste osećaj da živite sa komšijama. Poznavali ste ih kao ukućane – kada ustaju da idu na posao, da li prvo idu u kupatilo ili se obuku, kada se dete razbolelo i šta je na televizijskom programu večeras.

Pre desetak godina, kada je krenula ta problematika, krenule su i prve mere – sanacije, testiranje u laboratorijama, možda nalaženje boljih softvera, neki projektanti su uključili akustičare u celu tu priču.

Zato je jedno od glavnih pitanja kupaca danas, pored termoizolacije, kakva je zvučna izolacija stana.

Šta uraditi da ne čujemo komšije i živimo odvojene živote, ako je to moguće?

Ako nemate luksuz da angažujete profesionalce ili živite u stanu sa zidovima od flis papira, ne brinite.

Postoji nekoliko načina da se prostorija zvučno izoluje od saobraćaja ili suseda, od poboljšanja strukture zgrade do brzih „uradi sam“ jeftinih rešenja za zvučnu izolaciju koja možete odmah primeniti.

Postoji nekoliko mehanizama kako se može blokirati zvuk:

Prigušivanje zvuka: Smanjenjem oscilacije zvučnog talasa smanjuje se frekvencija šuma.

Dodavanje mase: Veliki objekti visoke gustine će apsorbovati i smanjiti zvučne talase koji prolaze kroz njih.

Odvajanje: Zvučne vibracije putuju kroz kontakt između objekata. Odvajanjem kontakta možete zaustaviti kretanje vibracija i poboljšati zvučnu izolaciju.

Apsorpcija zvuka: Određeni mekani materijali apsorbuju energiju zvučnog talasa kako bi smanjili buku.

Udaljenost: Stvaranjem fizičke udaljenosti, zvučni talas će smanjiti intenzitet (nije praktično rešenje za dom koji se ne može pomeriti).

Jeftini načini za izolovanje sobe od bučnih komšija

Police za knjige i nameštaj kao zidna pregrada

Jedan od najboljih načina da se zaustavi zvuk koji putuje iz sobe u sobu jeste postavljanje velikih predmeta nameštaja na susedne zidove. Velike ugrađene police za knjige, pune knjiga, mogu prigušiti buku. Ugrađeni ormari puni odeće stvoriće prazninu i apsorbovati zvuk u mekim materijalima.

Drveni kapci

Drvene kapke su bile uobičajene u gruzijskim gradskim kućama jer su pomagale da se smanji zveket konjskih kopita o kaldrmu i održavale prostoriju toplom. Ugrađene roletne deluju kao zvučna barijera i mogu napraviti veliku razliku u blokiranju spoljašnje buke iz prozora.

Zavese koje prigušuju zvuk

Specijalizovane zavese za prigušivanje zvuka napravljene su od guste tkanine i imaju kombinaciju slojeva za smanjenje prenosa zvuka kroz prozor. Realno, zavesa neće imati mnogo uticaja na glasne zvuke, ali može pomoći da se smanji odjek buke u prostoriji.

Mekani nameštaj

Da biste apsorbovali zvučne talase u prostoriji, ispunjavanje prostora velikim predmetima mekog nameštaja takođe pomaže da se priguši buka. Razmislite o tome kako koraci mogu odjeknuti u praznoj prostoriji i kako se glasovi mogu pojačati u prostoru. Koristite sofe, stolice i velike zidne zavese da biste prigušili zvuk.

Tepisi, tepisi, tepisi

Postavljanje prostirki i tepiha u prostorije sa tvrdim površinama, kao što su kuhinje i kupatila, takođe može pomoći da se apsorbuju vibracije i spreči njihovo pojačavanje u prostoriji. Tepisi prigušuju udarne vibracije koje prolaze kroz pod i smanjuju zvukove koji prolaze kroz njega.

Popravite labave podne ploče

Stari drveni podovi mogu biti posebno problematični jer labave podne ploče dolaze u kontakt sa podnim gredama i škripe. Jednostavno zakucavanje dasaka može pomoći. Kao dodatna mera, postavljanje podnih dasaka i popunjavanje praznina specijalnim pločama od debelog polistirena ili izolacije od kamene vune može pomoći u smanjenju prenosa zvuka.

Izvor : NadjiDom.com

Top