Vi ste ovde
Početna > Razno > Zelena gradnja: Eko-gradovi

Zelena gradnja: Eko-gradovi

Tokom istorije, mnoge kulture su imale potrebu da održavanjem harmonije između životne sredine, društva i ekonomije. Potreba za takvim načinom života održala se do danas, ali su uslovi za očuvanje životne sredine mnogo teži.

Zelena gradnja je godinama jedna od glavnih tema svuda u svetu, pa su i ideje o razvoju i funkcionisanju društva i očuvanju životne sredine umnogome napredovale. Razvojem ovih ideja došlo je i do razvoja čitavih eko-gradova.

Pored eliminisanja otpada u vazduhu, proizvodnju energije korišćenjem prirodnih resursa, u glavne ciljeve razvoja i izgradnje eko-gradova ubrajaju se i ekonomski rast, smanjenje siromaštva, poboljšanje životne sredine, a samim tim veću efikasnost i unapređenje zdravlja.

Neke od osnovnih karakteristika eko-gradova su razvoj lokalne privrede, eliminacija ugljendioksida, reciklaža i razvoj sistema za upravljanje otpadom, smanjenje potrošnje materijala, organizacija sistema prevoza, obnavljanje zelenih površina, povećanje svesti o pitanjima životne sredine, itd.

Izvor: www.tianjinecocity.gov.sg

Jedan od najvećih ovakvih projekata u svetu je eko grad Tianjin, koji je ne tako davno bio područje na kome je bilo nezamislivo stanovati.

Projekat je zapocet 2007. godine saradnjom vlade Singapura i Kine, nakon čega je u razvoj projekta uključen i veliki broj kompanija.

Kao jedan od najvećih eko gradova u svetu na površini od oko 30km2, do završetka planiranih radova 2020. godine, dobiće oko 350.000 stanovnika.

Ostavite odgovor

Top