Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Ideje za osveženje stana

Ideje za osveženje stana

Proleće je pravo vreme da nešto novo unesete u vaš dom kao i za čuveno prolećno čišćenje.

U ovom tekstu smo odlučili da vam prestavimo nekoliko načina da osvežite stan.

To može biti bilo šta od ozbiljnijih prjekata kao što je krečenje do nečega simboličnog kao što je kupovina novih dekoracija.

Rasčistite

Odakle početi?

Nećemo vam govorite da operete prozore i tepihe, osunčate jorgane i tome slično. Podrazumevamo da to već radite u okviru prolećnog čišćenja.

Ono što prvo treba da uradite da bi nova energija proleća stigla i u vaš stan, a i da biste znali sa čim raspolažete je da pažljivo pregledate sve što posedujete i napravite selekciju.

Ovo zvuči kao veoma komplikovan zadatak, i slažemo se, može vam se činiti da taj zadatak nikad naćete odraditi a i da nema potreba za tako nečim, ali poslušajte nas.

Možda ćete naći omiljenu majicu koja se nekad zagubila a vi ste zaboravili i da je imate.

Postoje razne tehnike kako možete pristupiti ovom zadatku a mi smo vam izdvojili dve: po kategoriji ili po prostoriji.

U oba slučaja izvadite sve to imate (npr sve jakne, ili sve iz kuhinje) i svaku stvar pogledajte i zapitajte se 3 stvari: Da li mi je ovo korisno? Da li je sentimentalno/da li mi se ovo stvarno sviđa? I da li sam ga koristio/la u prethodnih godinu dana?

Videćete da u vašem domu postoji veliki broj stvari od garderobe preko kuhinjskih aparata do začina ili kozmetike kojima je istekao rok a ništa od toga vam, zapravo ne treba.

Ono što želite da zadržite-zadržite, ono što je novo (ili barem pristojno) poklonite prijatelju ili odnesite u neko prihvatilište, a ono što je za bacanje – jednostavno bacite.

Znate onaj osećaj lakoće kada jednostavno usisate i obrišete prašinu svuda u stanu? Zamislite samo kakav je osecaj lakoće i svežine kada vas ništa ne pritiska, ne narušava harmoniju i bode vam oči.

Izaberite

Kada je sve u vašem stanu čisto dobro ga osmotrite i odlučite da li je vreme za neki veći poduhvat ili je dovoljno samo uneti nekoliko novih stvari koje će osvežiti prostor.

Šta god da izaberete, možete to uraditi za veoma malo novca.

Okrečite

Ako smatrate da je vreme za krečenje, sačekajte nekoliko lepih dana i osvežite vaše zidove.

Ako ste skoro krečili a treba vam samo neka manja promena, okrečite samo jedan zid nekom zanimljivom tehnikom, ili postavite fototapet sa nekim prirodnim ili cvetnim motivom.

Samolepljivi tapet

Još jedan način da osvežite prostor je samolepljivi tapet.

Izaberite motiv koji vam se sviđa promenite izgleda vaše kuhinje, osvežite vrata ili pločice iza radne površine.

Ukoliko mislie da je potrebno, a na redu je renoviranje, možete promeniti prozore i vrata i dobiti sasvim drugi ugođaj u domu.

Dekoracija

Od jastučića u boji, novih zavesa i tepiha do slika na zidu, šta god novo da unesete u kuću osvežiće prostor.

Izaberite pastelne boje da biste imali taj neodoljivi prolećni vajb, ili izaberite akcente u jačim bojama koji će prostoru dati novu notu.

Cveće

Bilo da volite cveće u saksiji ili ne, ono osvežava prostor čim se unese.

Izaberite biljku koja vas privlači, presadite je u saksiju neutralne boje ukoliko već dosta boja imate u domu, ili neka baš saksija bude u boji da bi biljka još više privlačila pogled

Oduvek ste želeli da na terasi imate žardinjere sa kojih u slapovima pada sitno cveće? Sada je pravi renutak da kupite ili posadite biljke na terasi.

Ako niste sigurni da ste dorasli zadatku brige o biljkama, kupite buket rezanog cveća barem jednom nedeljno. Ne morate mnogo novca potrošiti – i buketić narcisa od deke na ulici bice divan izbor.

Osvetljenje

Bilo da volite bočno i prigušeno svetlo ili centralno i jako, popravite vaše osvetljenje.

Zamenite sijalice, ili čak cele lampe.

Igrajte se svetlom i zadržite svežinu i u noćnim satima.

Ovo su samo neke od naših ideja, a vi dajte mašti na volju, nadao se da smo vas inspirisali.

A na kraju krajeva, čak i ako ne želite ili niste u mogućnosti da kupujete, menjate, i renovirate, samo promenite raspored nameštaja barem malo i odmah ćete osetiti drugačiju energiju.

Ostavite odgovor

Top