Vi ste ovde
Početna > Razno > Kako postati agent za nekretnine

Kako postati agent za nekretnine

Trgovina nekretninama je delatnost koja nikada neće izumreti jer je potreba za kupovinom i prodajom trajna.

Zbog toga je agent za nekretnine jedna od profesija koje postaju sve traženije – uz kvalitetan rad i angažovanje, agenti imaju solidna primanja, dinamičan i zanimljiv posao sa fleksibilnim radnim vremenom.

Ali, da li svako može biti agent za nekretnine?

Po zakonu Republike Srbije, agent za nekretnine može biti bilo koji građanin Srbije koji je završio srednju školu, ima državljanstvo i ličnu kartu uz položenu licencu za agenta za nekretnine.

To znači da svaki agent koji želi samostalno da obavlja tu delatnost, mora imati položenu licencu agenta za posredovanje u prometovanju nekretninama i da je upisan u listu posrednika preko pravnog lica koje je u registru posrednika, a koje je zavedeno u nadležnom ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija.

Šta je potrebno za licencu agenta za nekretnine?

Obuka za polaganje za licencu podrazumeva da kandidat nauči ove 4 oblasti:

  • Prava u vezi sa posredovanjem u prometu i zakupu nekretnina
  • Menadžmenta u posredovanju prometu i zakupu nepokretnosti
  • Ekonomski aspekti iz oblasti prometa i zakupa nekretnina
  • Građevinski aspekti vezani za prostorno planiranje unutrašnjeg i spoljnog prostora

Ispit se sadrži od pismenog dela i usmenog dela pred komisijom, a zvanični podaci su da već oko 50% kandidata položi iz prve.

U slučaju da padne ispit, kandidat može izaći u sledećem roku.

Sve ovo se uči da bi agent bio dobro opremljen u razgovoru sa potencijalnim kupcima izakupcima i spreman da sklopi posao.

Nakon dobijene licence počinje, zapravo prava obuka.

Lcencirani agent na teren izlazi sa iskusnim kolegom i uči posao da bi bio siguran da taj posao vrlo brzo radi i samostalno.

Koje su karakteristike uspešnog agenta za nekretnine?

Licenca agenta za nekretnine je prvi korak ka uspešnoj karijeri, međutim, verlo često se dešava da agenti posle par meseci odustanu jer su shvatili da taj posao nije za njih.

Pored pravnog, građevinskog i ekonomskg znanja koje dobar agent poseduje o svakoj nekretini koju pokazuje, agent mora da ima i određene socijalne veštine koje su neretko presudne za sklapanje poslova.

Komunikativnost, otvorenost i srdačnost u takvoj meri da se potencijalni kupac oseća sigurno su od velikog značaja, međutim nikada se ne sme preći granica profesionalnosti i otići u prisnost.

Agent za nekretnine mora da bude dobar slušalac da bi pažljivo saslušao i razumeo potrebe kupca i odgovorio na nedoumice.

Agentu za nekretnine jeste cilj sklapanje ugovora, međutim, on ne sme biti navalentan i da ubeđuje potencijalnog kupca ili zakupca već da mu iznese prednosti lokacije i okoline, karakteristika stana, kao i moguće nedostatke i dodatne izdatke.

Neuspeh je neibežan deo oog posla jer se neće svaki izlazak na teren završiti sklapanjem ugovora, naprotiv.

Više će biti izlazaka na teren na kojima se neće skolopiti posao.

Agent za nekretnine mora daima svest o tome i da ne dozvoli da ga to obeshrabri i da se oseća kao da je „džabe radio posao“.

Taj osećaj je jedan od razloga zbog koga agenti početnici ponekad odustanu od potencijalno unosnog posla.

Da li vi mislite da ste krojeni za posao agenta nekretnina? Pišite nam.

Ostavite odgovor

Top