Vi ste ovde
Početna > Izdvajamo > Kupiti kuću ili graditi novu?

Kupiti kuću ili graditi novu?

Kupci stanova imaju dilemu da li da kupe stan u novogradnji ili starogradnji, a oni koji su se opredelili za život u kući su u drugoj vrsti nedoumice. Da li da kupe plac i grade kuću od nule ili pak, da skrate proces i kupe već izgrađenu i spremnu za useljenje.

Ovaj izbor je stvar ličnih afiniteta, kao i finansija. Ima onih koji ne žele da se upuštaju u dugotrajan proces izgradnje, dok drugima to predstavlja kreativan projekat koji rade sa uživanjem. Navešćemo nekoliko ključnih prednosti i mana oba izbora kako biste mogli sami da uvidite šta je u skladu sa vašim željama i budžetima.


Kupovina kuće

Prednosti:

Brži proces: Nakon što pronađete kuću koja vam odgovara, proces kupovine se brzo obavlja uključujući pregovore, inspekcije i zaključenje ugovora. Tako da u svega par meseci možete pronaći dom i useliti se za par dana!

Manje stresa: Ne morate brinuti o građevinskim dozvolama, izboru izvođača, nadgledanju gradnje i ostalim propratnim elementima.

Veći izbor lokacija: Kupovinom kuće možete odabrati lokaciju koja već ima dobro razvijenu infrastrukturu sa svim potrebnim ustanovama poput škole, trgovina, lekara, javnog prevoza. Takođe možete birati između različitih krajeva koji odgovaraju vašem životnom stilu.

Niži početni troškovi: Troškovi kupovine kuće mogu biti znatno niži u poređenju sa izgradnjom. Posebno je bitna činjenica da kupujete kuću za fiksnu cenu dok kod izgradnje je gotovo pravilo da se budžet premašuje i uvek dođe do iznenadnih troškova.

Mane:

Manje prilagođavanja: Postojeće kuće mogu imati funkcionalne ili dizajnerske nedostatke koji ne odgovaraju vašim potrebama i stilu. Zato proces pronalaska doma koji je po vašim željama može biti frustrirajući. Možda ćete morati i da uložite dodatni novac u renoviranje ili preuređenje kako biste prilagodili kuću svojim potrebama.

Potencijalni skriveni troškovi: Ako kupujete starije kuće koje su zrele za renoviranje jer obično imaju skrivene probleme poput oštećenja strukture, problema s instalacijama ili potrebe za zamenom krova, grejanja… Česta je praksa da ljudi namerno kupuju oronule kuće za male pare koje renoviraju prema svojim potrebama (još jedna opcija o kojoj vredi promisliti!).

Ograničen izbor dizajna: Kupovinom kuće ograničeni ste na postojeći dizajn, stil i raspored prostorija koji teško možete promeniti.

Agenti za nekretnine dodatno mogu da vam pojednostave proces pronalaska jer vas vode kroz proces pregovaranja i pomažu vam oko papirologije.

Izgradnja novog doma

Prednosti:

Prilagođeni dizajn: Jedna od najvećih prednosti izgradnje kuće je mogućnost stvaranja doma koji je potpuno prilagođen vašim željama i potrebama. Možete sarađivati sa arhitektom i dizajnerom kako biste stvorili dom koji savršeno odgovara vašem životnom stilu, preferencijama i budućim potrebama.

Visokokvalitetan dom: Izgradnjom nove kuće imate priliku koristiti najnovije i visokokvalitetne materijale i tehnologije koji će osigurati dugotrajnost i smanjiti potrebu za održavanjem.

Manji rizik od nepredviđenih troškova: Budući da gradite od nule, manja je verovatnoća da ćete naići na skrivene probleme koji bi mogli rezultirati dodatnim troškovima. Kada kupujete kuću spoljašnji uglačan i impresivan izgled mogu da zamaskiraju nevidljive probleme.

Kreativan projektni zadatak: Ovo je projekat koji je kreativan i uzbudljiv za većinu ljudi. Imate priliku da gledate kako se vaš san pretvara u realnost i proces kreiranja vam donosi poseban nivo satisfakcije i ostvarenosti.

Mane:

Duži proces: Izgradnja je proces koji traje mesecima, a može da se i pauzira i završi tek za nekoliko godina ukoliko ponestane finansija. Pored toga društvena dešavanja i vremenske prilike takođe utiču na dužinu trajanja izgradnje.

Veći stres: Ukoliko ste vi glavna i odgovorna osoba to može biti veoma stresno. Pripremite živce za mnogo telefonskih poziva, nadzora gradnje, donošenja odluka i promena planova.

Veći troškovi: Izgradnja kuće obično zahteva veća početna ulaganja u odnosu na kupovinu. Troškovi uključuju kupovinu zemljišta, plaćanje arhitekte, dizajnera i ekipe za izvođenje radova što može rezultirati visokim početnim troškovima koji se moraju platiti pre nego što se kuća izgradi.

Manje fleksibilnosti s lokacijom: Izgradnja kuće može biti ograničena dostupnim zemljištem ili regulativama lokalnih vlasti. Možda nećete moći izgraditi kuću baš na lokaciji koju želite zbog nedostupnosti zemljišta ili urbanističkih ograničenja. Osim toga, izgradnja na ruralnim ili udaljenim lokacijama može vas više koštati zbog potrebe za postavljanjem infrastrukture poput pristupa putu, električnih instalacija, vodovoda.

Izvor : NadjiDom.com

Top