Vi ste ovde
Početna > Razno > Tržište nekretnina tokom leta:  pad potražnje zbog odmora, ali cene ostaju iste

Tržište nekretnina tokom leta:  pad potražnje zbog odmora, ali cene ostaju iste

 

Vreo asfalt, lepršave haljine, miris kreme za sunčanje i komarci. Vesnici najlepšeg doba godine su stigli i sve vrvi od letnje energije. Pored mora, peska i palmi ova sezona donosi i bitne promene na tržištu nekretnina o kojima smo razgovarali sa vlasnikom agencije za nekretnine, Petrom Raičevićem.

Designed by Pixabay.

Broj kupaca i zakupaca znatno je smanjen

Tokom leta je osetno smanjeno interesovanje i aktivnost svih učesnika tržišta nekretnina – kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, navodi Petar. “Sa aspekta agencija za posredovanje, znatno je manje poziva i novih klijenata, znatno je manje oglašavanja, gotovo da se ne pojavljuju nove nekretnine, a osetno je i smanjen broj realizovanih kupoprodajnih ugovora”.

Designed by Pixabay.

Ovo je posledica sezone godišnjih odmora i činjenice da su i prodavci i kupci, odnosno zakupodavci i zakupci u većini slučajeva otputovali iz grada. Leto je doba kada je fokus na planiranju putovanja i letnjih aktivnosti, dok je rešavanje stambenog pitanja u drugom planu.

Ali cene ostaju nepromenjene…

Tokom leta beleži se trend pada tražnje zbog navedenih, drugih priroteta. Međutim, iako je ponuda veća od potražnje taj disbalans je kratkotrajan i sezonski. Zato nema nikakvog uticaja na pad cena nekretnina ili cena zakupa i po svojoj prirodi ne predstavlja ekonomski faktor sa značajnim uticajem na formiranje cena.

“Bez obzira na kratkotrajni disbalans u odnosu ponude i tražnje, cene ostaju na istom nivou kao i pre letnje sezone”

Najviše se profitira od turista

Naša zemlja je vrlo primamljiva turistička destinacija. Pogotovo tokom leta kada se organizuju brojna kulturno-zabavna dešavanja, kongresi, “jade”, koncerti, festivali od regionalnog značaja. I to nedvosmisleno utiče na tržište, pogotovo u domenu zakupa i dnevnog najma.

“Ponuda stanova za izdavanje u centru grada je obimnija i atraktivnija posebno u centralnim gradskim delovima gde se iznajmljuju stanovi na nedelju, mesec ili po principu “stan na dan”. Ovo posledično dovodi do rasta cena izdavanja i dnevnog najma koje, i kako sagovornik navodi, mogu čak da budu višestruko veće od uobičajenih! Sa druge strane, ponuda i cene prodavaca se ne menjaju značajno.

Ipak se prepustite profesionalncima!

Pošto je tržište nekretnina tokom leta usporeno zbog odmora, skraćenog radnog vremena i manjeg kapaciteta rada u svim relevantnim ustanovama i bankama, za uobičajene aktivnosti potrebno je dosta više vremena za realizaciju.

Designed by Freepik.

Savet budućim kupcima je da angažuju profesionalne agencije za posredovanje koje im mogu pomoći da svaki kupoprodajni proces, od traženja do kupovine nekretnine, obave brže, lakše i bez problema.

“Agenti vrlo često imaju ključeve nekretnina koje prodaju, pa nema potrebe čekati prodavca da se vrati sa odmora kako bi se željena nekretnina pogledala. Ozbiljne agencije u svojim redovima imaju više advokata koji će i tokom leta ispratiti ceo kupoprodajni proces i ubrzati posao koji treba obaviti kod notara, budući da sa njima imaju trajne odnose poverenja i saradnje. Takođe, agencije su u stalnom poslovnom odnosu sa Katastrom nepokretnosti i mnogo brže mogu doći do svih neophodnih dokumenata i potvrda, bez obzira na period godišnjih odmora i smanjenog kapaciteta rada”.

Uživajte u letu 🙂

Izvor : NadjiDom.com

Top