Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti >  Kako se rešiti buba u domu tokom leta

 Kako se rešiti buba u domu tokom leta

Bilo da je bubašvaba, pauk ili mrav, nikome nije prijatno da vidi nekog insekta kako gmiže po podu ili radnoj površini.

Ne volimo ih, ali su one tokom vrelih letnjih meseci neizbežne. Leti smo više napolju, ulazimo i izlazimo iz kuće češće, prozore ostavljamo otvorene i tako one nesmetano ulaze. Ali postoje neki načini kako možemo smanjiti njihovo prisustvo.

Za početak, pronađite odakle male štetočine izviru. Zapečatite ulazne tačke poput praznina oko prozora, okvira vrata, ventilacionih otvora i cevi. Koristite silikonski zaptivač ili netoksični zaptivač ili punilo da zatvorite ove praznine. Na prozore i vrata postavite obavezno mrežice.

Održavajte dom čistim. Kada je dom usisan, prebisanih podova i mirisan, manje su šanse da će neka buba zalutati kod vas. Prljave kuhinje sa trulom hranom primamljive su za bube poput bubašvaba i mrava. Ostatke hrane spakujte u činije i odložite u frižider, a otpatke iznesite napolje što je pre moguće. Radne površine na kojima su ostaci hrane su idealno mesto za skupljanje porodice mrava. Prosute ostatke sa poda bacite, radne površine dezinfikujte, smeće izbacite.

Popravite česme i sve slavine u kući iz kojih vam neprekidno kaplje ili curi voda jer barice koje tu nastaju bubama deluju kao prave oaze koje rado posećuju.

Uveče ugasite ili prigušite svetlo jer komarce, mušice i leptire svetlost posebno privlači. Manje su šanse da te bube uđu u vašu sobu ako se rešite bilo kakvog potencijalnog svetla koje bi mogli da prate.

Negujte dvorište i baštu – kada je dvorište uredno, manje je šansa da se u njemu nađu insekti koji će zalutati u dom. Redovno je sređujte i odstranite otpatke, korove, kosite travu, kupite lišće i drva držite dalje od kuće.

Koristite zamke za insekte. Zamke za insekte su uređaji ili proizvodi dizajnirani da privuku i uhvate različite vrste insekata, sprečavajući ih da postanu smetnja ili prouzrokuju štetu. Prilikom izbora zamki za insekte, važno je uzeti u obzir vrstu insekta koji želite kontrolisati, uslove u kojima ćete koristiti zamku i da li želite koristiti hemijske ili prirodne metode kontrole. Uvek pažljivo pročitajte i pratite uputstva kako biste efikasno i bezbedno koristili zamke.

Napravite prirodni sprej protiv buba. Možete sami napraviti jeftin i zdrav prirodni sprej protiv buba. Možete koristiti sprej protiv insekata od belog luka i bibera da biste sprečili bilo koju vrstu insekata, ali budite posebno pažljivi kada ga koristite kod kuće jer sprej izaziva iritaciju kože i očiju.

Da biste ga napravili, izgnječite jedan beli luk i jedan mali luk i pomešajte sa jednom kašičicom kajenske paprike u prahu u jednom litru vode. Ostavite smešu da odstoji pre sat vremena pre naprezanja. Dodajte jednu kašiku maslinovog ulja i dobro promešajte pre upotrebe. Smeša se može čuvati u frižideru do nedelju dana.

Prirodni repelenti: Sadnja određenog bilja ili cveća oko vašeg doma može delovati kao prirodni repelent protiv buba i pomoći u sprečavanju štetočina. „Ulje pitome nane i lavande izvrstan je i prirodan način za odvraćanje insekata poput pauka i komaraca i učiniće da vaša kuća lepo miriše.

Izvor : NadjiDom.com

Top