Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Štetočine koje se mogu okomiti na vaš dom…

Štetočine koje se mogu okomiti na vaš dom…

Kako se zaštititi od neprijatnih posetioca???

Šta se dešava kada vaše domove posete neki “neplanirani podstanari”, koji bi tu da se usele, naprave sebi ugođaj, a vama košmar od života?

U potrazi za hranom, može se desiti da se na vaš dom okome razne štetočine: (glodari, insekti), koji vam jako mogu zagorčati život, a ujedno i preneti razne infekcije i zarazne bolesti.

1. Glodari tj miševi i pacovi su na listi najomraženijih. Poznato je da se pacovi 3-8 puta godišnje razmnožavaju i da mogu okotiti i do 16 mladih. Kako bi se zaštitili od ovih napasti, morate ukloniti sav nered i smeće iz kuće i dvorišta. Otpad isključivo treba držati u metalnim, zatvorenim kantama. Ostave, podrumi i tavani su glavna mesta za njihovo razmnožavanje. Obavezno treba zatvoriti sve pukotine i otvore iz kojih se glodari mogu pojaviti i postaviti adekvatne mamce i zamke za njih. Postoje i neke prirodne metode kako bi se zaštitili ili oterali glodare. Na primer: crni biber, mlevena paprika, karanfilić ili ulje mente su supstance koje miševi i pacovi ne podnose. Ne kaže se džabe “kada mačke nema, miševi kolo vode”, mačke su njihov glavni neprijatelj, a vaš spas od ovih štetočina. Miševi i pacovi mogu da zaraze kako ljude, tako i životinje. U koliko se namnože, mogu da naprave i ogromnu ekonomsku štetu. Zato vodite računa i na najmanji znak, koji ukazuje na njihovo prisustvo u vašem domu, odmah reagujte.

2. Insekti, ništa manje nisu naporni i opasni po zdravlje ljudi. Zbog prljavih površina po kojima sleću, mogu biti potencionalni prenosioci raznih virusa i bolesti.

Muve su upravo takvi prenosioci. Prosečni vek jedne muve je do 2 nedelje, a za to vreme može izleći čak i do 1000 jaja. Ako želite da izbegnete hemijska sredstva u vidu spreja za njihovo uništavanje, onda je najbolje rešenje postavljanje komarnika na svim prozorima i ulaznim vratima.

Bubašvabe traže mračne, vlažne i tople prostorije, pa su kuhinja, špajz i kupatilo najčešća mesta gde se mogu naći. Kriju se u teško dostupnim mestima, a noću izlaze u potrazi za hranom. Bubašvabe svojom pljuvačkom i izmetom mogu da kontaminiraju hranu ili površinu za pripremu hrane, a takođe mogu da izazovu i alergijsku reakciju kod ljudi, a pogotovo kod male dece. Profesionalna dezinsekcija je jedino trajno rešenje za njihovo uklanjanje. Razlika između bubašvaba i bubarusa je u veličini i boji, (bubašvabe su krupnije i crne, a bubaruse manje i smeđe boje). I jedne i druge preko kanalizacionih i drugih cevi, mogu da se penju i preko zida ili otvorenih prozora uđu u vaš dom. Veoma su otporna stvorenja, tako da kada se nastane, teško ih je otarasiti se. Gde vidite jednu, budite sigurni da u blizini postoji leglo od najmanje 30, ako ne i više.

Komarci su dosadni i iritantni, i uopšte nisu bezazleni stanovnici vaših domova. Osim zujanja, ujeda i osipa, mogu biti prenosioci i smrtonosnih zaraznih bolesti kao što je malarija, denge virusi i druge groznice. Njihova invazija kreće tokom leta, tako da vam lako mogu pokvariti uživanje u lepim sunčanim danima. Osim sprejeva, eteričnih ulja, sveća, ljudi veruju da neke začinske biljke odbijaju komarce (bosiljak) ili neke namirnice kao što su limun, beli luk, jabukovo sirće…I da se noću ne bi obračunavali sa dosadnim komarcima i trpeli njihovo zujanje i ujedanje, razmislite o merama zaštite. Komarci sami po sebi nisu štetočine koje će igroziti vaš dom, ali fleke na zidu koje ostaju nakon njih, nam ipak ukazuju na ponovno krečenje.

Moljci su takođe male štetočine koji za hranu koriste brašno, pirinač, orašaste plodove, testenine…Postoje moljci koji se hrane starom garderobom. Moljac je štetan samo u fazi larve, ne šteti direktno ljudima, ali može pokvariti hranu ili uništiti odeću. Moljac u fazi leptira se više ne hrani, već ima zadatak razmnožavanja. Njega nije teško oterati iz kuće, ne podnose jake mirise, pa su lavanda, beli luk i sirće odlični za njihovo suzbijanje, kao i karanfilić, crni biber, cimet….

Mravi su svaštojedi, tako da mogu biti svuda u kući gde postoji izvor hrane za njih. Mogu biti žuti ili crni-koji su opasniji jer prilikom ujeda izbacuju koncentrovaniju mravlju kiselinu. U domove ulaze i kroz najsitnije pukotine. U procesu istrebljivanja mrava, najbitnije je ukloniti maticu. Takođe postoji niz namirnica koje mravi uopšte ne podnose, to su: kafa, so, šećer, prašak za pecivo, sok od limuna. I ovi mali nametljivci su veoma uporni, pa ako im dozvolite, veoma lako će se useliti u vaše domove.

Smrdibube su biljni paraziti koji se hrane sokovima voća, povrća i cveća. Iako nisu opasne za ljude, zbog svoje “smrdljive” reputacije, mogu postati neprijatna smetnja. Nije preporučljivo ubijati smrdibube, već ih treba usisati ili jednostavno uviti u papir i izbaciti napolje. Kada napolju zahladi, ove štetočine se zavlače u vaše domove u nadi da će preživeti. Tako ih lako možemo videti na vešu, zidu, plafonu/podu, lusteru ili lampi.

Svi ovi nepoželjni gosti su problem koji ne nestaje sam po sebi. Iako su mali, ne treba ih podcenjivati, već ozbiljno shvatiti i na vreme preduzeti sve potrebne mere kako bi dom bio samo vaš. Ukoliko ne možete sami da se izborite, najbolje rešenje je da potražite profesionalne usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i tako zaštitite vaše domove.


NadjiDom.com 

 

Ostavite odgovor

Top