Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Maksimizujte prostor u maloj kuhinji

Maksimizujte prostor u maloj kuhinji

Za kuhinju se kaže da je centar doma – zamena za nekadašnje ognjište.

Kao takva, trebalo bi da bude mesto gde će se porodica okupljati za nedeljni ručak.

Međutim, za to treba i dosta prostora, a nije svaka kuhinja, posebno u stanovima, dovoljno velika ni za potrebne elemente, a kamo li za trpezarijski sto.

U ovom tekstu, pričaćemo o tome kako da na najefikasniji način koristite prostor u maloj kuhinji, i na taj način ga vizuelno i funkcionalno uvećate.

Prvi korak ka tome je da eliminišete sve ono što vam u kunjinji stoji “za svaku slučaj”.

Da li ste jednom u životu, na primer, probali da ukrasite mafine cvetićima od šlaga, pa vam nije uspelo a već ste kupili svu potrebnu aparaturu?

Zapitajte se da li ćete ponovo pokušati da se upustite u taj poduhvat. Ako je odgovor ne, poklonite kesu, nastavke i nožiće nekome kome će to možda poći od ruke.

Isti slučaj je i sa raznim kuhinjskim aparatima ili napravama koje su se nekada koristile, a sada više ne.

Na primer, kada ste poslednji put iskoristili mlin za meso? Zauzima mesto u fioci, teško se čisti, a i svakako je lakše kupiti mleveno meso u prodavnici.

Možda ste za useljenje/mladence/slavu dobili neki moderan aparat koji je delovao kao dobra ideja, ali ste ga uključili jednom ili nijednom. To su uglavnom glomazni aparati – pekarica za hleb, aparat za krofnice, neki secko ili blender.

Ako ga ne koristite aktivno barem jednom mesečno, nema potrebe da vam zauzimaju mesto u kuhinji ako ćete jednom u godinu dana napraviti te krofnice ili ispeći hleb.

Takođe, izbacite plastične posude bez poklopaca ili poklopce bez posuda, oštećene varjače, okrnjene čaše I tanjire.

Razmislite koliko posuđa koristite na dnevnom nivou, realno nema potrebe da imate 30 čaša u kredencu a troje vas je u kući. Naravno, u redu je imati nešto više nego što je potrebno za kada dodju gosti.

Kada ste završili sa poklanjanjem onog što ne koristite ili eliminisanjem onoga što više nema smisla koristiti, možete preći na reorganizaciju kuhinje.

  • Jednobrazno posuđe

Jedan od najboljih saveta za maksimizaciju prostora je da koristite posuđe istog oblika ili iz istog kompleta. Takvo posuđe ne klizi jedno sa drugog i lako ga je poređati. Ako imate po jednu čašu, šolju ili tanjir iz šest različitih kompleta jer se ostatak vremenom polomio teže će vam biti da ih spakujete.

  • Koristite separatore

Još jedan koristan savet za police su separatori. Mogu biti metalni ili plastični i dolaze u raznim veličinama pa ih možete koristiti na delu ili na celoj površini police. Na taj način, dupliraćete iskoristivu površinu, i sve će biti preglednije.

  • Kutje za odlaganje

Providne plastične kutije postavljene u fioke ili na police, pa čak i u frižideru, mogu odlčno da čuvaju sitnije elemente koji se često pomešaju sa drugima. Tako ćete uvek znati gde vam je šta, a providne su bolja opcija od, na primer, drvenih jer možete da vidite šta je u njima bez otvaranja.

  • Iskoristite uglove

Uglovi raznih poršina posebno u slučaju da su pod pravim uglom često ostaju nesikorišćeni ili se u zatvorene delove stavi sve što ne znate gde biste stavili. Kada tako uradimo ili zaboravimo šta uopšte imamo u tom delu, ili je toliko nefunkcionalan prostor da stvari padaju kada želimo nešto da izvadimo.

Rešenje za tu situaciju je postavljanje tzv. “Lazy Susan” rotirajuće police. Tako ćete kada okrećete policu moći jasno da vidite šta se na njoj nalazi.

Sami ćoškovi prostorije mogu da se iskoriste postavljanjem manjih trouglastih polica na koje možete izložiti neke lepše elemente ili dekoraciju. Poslednjih godina, otvorene police su pravi hit u uređenju kuhinja.

  • Površine

Mnogi ljudi već koriste gornju površinu visećeg dela za odlaganje stvari koje se retko koriste, ali da li ste razmišljali o korišćenju donjih površina visećih elemenata?

Zašrafite poklopce malih teglica za donju površinu, a u teglicama držite začin – biće vam pri ruci kada kuvate, oslobodiće čitavu policu I delovaće više nego simpatično. A za skidanje I vraćanje biće vam potrebna samo jedna ruka – poklopac vam već “drži” viseći element.

  • Prostor između elemenata

Za iskorišćavanje prostora između radnih elemenata potrebna vam je uzana polica na točkiće. Možete je napraviti po meri a u njoj možete držati začine, čajeve, flaše sa uljem, ili čak proizvode za čišćenje.

  • Zakačke

Obične samolepljive zakačke zalepite na unutrašnji deo vrata kuhinjskih elemenata. To možete odlagati poklopce od šerpi.

Takođe, možete na njih zakačiti i laganu, usku korpicu – nalik onoj koja se koristi za odvajanje papira u kancelariji – i u nju staviti rezervne sunđere, pek papir ili alu foliju.

  • Šank

Ako imate šank koji odvaja kuhinju od trpezarije koji nema police, uz pomoć majstora adaptirajte stranu koja se ne vidi iz trpezarije ugrađivanjem dodatnih polica ili plitkih fioka.

Na kraju, želimo da vam damo još jedan savet za lakšu organizaciju I korišćenje prostora. Taj savet neće maksimizovati vaš proctor ali će vam biti lakše da to posuđe ili aparate brže vraćate na svoje mesto.

Koliko puta vam se desilo da za nešto treba da se popnete na stolicu ili pomerite još neku kutiju ali u trenutku niste imali energije ili vremena pa je ta stvar provela sate (ako ne i dane) zauzimajući mesto na radnoj površini?

Mesto na polici za taj predmet je prazno a vi nemate prostora na radnoj površini. Ono što često koristite stavite tako da vam bude pri ruci i nećete se saplitati o stvari koje čekaju da budu vraćene na svoje mesto.

Rasterećene radne površine daju osećaj da je sama prostorija veća.

Nadamo se das mo vam dali nekoliko korisnih ideja. Ako imate još neku, komentarišite.

Radujemo se da naučimo još neki način.

Ostavite odgovor

Top