Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako urediti bašte i vrtove?

Kako urediti bašte i vrtove?

Ako kupite kuću sa dvorištem, nikada se nećete pokajati. Dvorište je veoma bitan deo svake kuće, pa čak i najmanji otvoreni prostor mnogo znači. Ljudima omogućava boravak na svežem vazduhu i uživanje u svakom danu. Deci služi za usvajanje mnogih motoričkih veština kroz igre napolju. Životinjama znači slobodno kretanje i mogućnost da zadovolje svoju prirodnu radoznalost.

U koliko želite da vaša kuća izgleda moderno i lepo, kao u nekom časopisu, onda je vreme da od dvorišta napravite svoj “Rajski vrt”. Shodno vašim potrebama, naravno i od veličine dvorišta, zavisi kako ćete urediti svoje bašte i vrtove.

Važno je osmisliti plan, to podrazumeva šta sve treba organizovati i urediti u dvorištu. Na primer, gde ćete postaviti letnjikovac ili baštensku garnituru? Kakve će biti staze i koje sadnice možete posaditi? Da li će biti kutak za decu, a gde bi možda bila garaža?!

  1. Travnjak je nešto što krasi svako dvorište. Zelena i uredno pokošena trava je pravi raj za oči. Osim košenja, da bi uvek bio uredan i svež, travnjak zahteva i čišćenje, grabuljanje, navodnjavanje i đubrenje. Redovnim održavanjem, sve do kasne jeseni, imaćete predivan zeleni tepih u vašem vrtu. Što nije slučaj sa veštačkom travom, mada složićete se da uživanje i zadovoljstvo nije isto, koliko god bilo lakše i praktičnije za održavanje.

  1. Sadnice treba birati pažljivo. Previše drveća i biljaka će samo ugušiti vaš prostor. Niže sadnice treba posaditi ispred, a one veće-žbunaste, pozadi. Što se cveća tiče, svako cveće je lepo na svoj način i može samo ulepšati prostor. Od vašeg ukusa zavisi za koju ćete se vrstu opredeliti i koje će boje preovladati. Drveće i određene biljke treba orezati, prskati, kalemiti, kako biste ih održavali i imali korist od plodova ili dekorativnih svojstva. Naravno ne možete zaobići činjenicu da će biti meta mnogih insekata, ptica i životinja. Zato uvek možete napraviti neko sklonište ili kućicu u krošnji drveta, stablo premazati krečom, a prskati isključivo netoksičnim sredstvima.

  1. Staze su veoma važan detalj i povezuju kuću sa ostalim delovima u dvorištu. Osim što olakšavaju kretanje, staze imaju i dekorativnu ulogu. Mogu biti od kamena-betona, pločica, šljunka, cigle..Ujednu su i praktične, jer vas štite od gaženja po barama i blatu. Pored cveća, možemo ih ukrasiti i solarnim lampama, koje će vam osvetliti put. Spoljna rasveta je veoma bitna i omogućava vam korišćenje dvorišta i u večernjim satima. Treba birati rasvetu koja će odoleti svim vremenskim prilikama i oplemeniti veš prostor-(fenjeri, solarne lampe, reflektori..).

  1. Letnjikovac predivno izgleda, bilo da je napravljen od betona, metala ili drveta. Izgledom podseća na malu kuću, pa je potrebno i njega urediti. Letnjikovac vam može pružiti utičište od velikih vrućina i od kiše, takođe predstavlja pravo mesto za uživanje i odmor posle napornog rada, kao i trpezariju za porodični ručak napolju. Veoma je lak za održavanje, stubove povremeno treba ofarbati i naravno voditi računa o biljkama. Postavite mreže protiv komaraca i drugih insekata, ukrasite fenjerima i visećim saksijama sa cvećem i prepustite lepotama vašeg dvorišta. Ukoliko nemate prostora za letnjikovac, možete se zadovoljiti i baštenskom garniturom sa suncobranom.

  1. Letnja kuhinja, kao što i sam naziv kaže, predstavlja idealno rešenje za kuvanje leti, bez mirisa, vlage i toplote. Domaćinstva na selu uglavnom koriste šporet-smederevac, a možete i ozidati pećnicu za pripremu roštilja, kotlića i drugih jela. Baštenske letnje kuhinje ne treba postavljati blizu prozora i vrata, kako vetar ne bi vraćao dim u kuću. Osim toga, na mestu koje odaberete mora da postoji mogućnost postavljanja električne i vodovodne instalacije. Naravno, kuhinja treba biti ograđena i pokrivena od vremenskih nepogoda.

  1. Ukoliko je dvorište veće, cvetnu i zelenu oazu može krasiti i fontana. Žubor vode će vas dodatno opustiti i vratiti u prirodu, a za vrele letnje dane nema boljeg rešenja od bazena. Možete sebi priuštiti montažni porodični bazen u kome će podjednako uživati kako deca, tako i sami roditelji. Malu decu obavezno nadgledati i ne dozvoliti im kupanje bez prisustva odraslih. Bazene treba uredno filtrirati i čistiti od raznih buba, lišća, pa čak i životinja. Nemojte se iznenaditi ako vaša fontana ili bazen dobije novog domaćina, zato ih treba redovno održavati i bazene noću pokrivati.

  1. Vaše dvoriše će uvek biti ispunjeno veselom dečijom grajom, ako deo dvorišta odvojite za svoje mališane i opremite ga po njihovoj želji. Ljuljaške, tobogani, klackalice, tramboline i kućice na drvetu su sigurno rekviziti kojima ni jedno dete ne može odoleti. Igre na otvorenom biće od velikog značaja i za celokupni psihomotorni razvoj dece.

Razlika između gradskog i seoskog dvorišta, je u tome što seoska dvorišta uglavnom imaju i svoj ekonomski deo. U tom delu se nalaze obori i štale za smeštaj stoke i živine, ambari, garaže, šupe i deo za baštu. Sve ove celine su podjednako bitne i važne zbog skladištenja opreme poput poljoprivrednih mašina i alata, useva, voća i povrća, drva za ogrev…Baštice mogu biti u vidu plastenika i bašti na otvorenom, bitno je da se iskoristi svaki kvadrat zemlje i da se posadi ono što je zdravo i korisno.

Urediti svoje dvorište nije tako teško. Osim finansijskih mogućnosti, morate imati cilj i dobro se organizovati. Ništa se ne stiče tokom noći, potrebno je i vreme kako biste ostvarili ono što ste zamisili. Uz malo truda, rada i strpljenja, vaše dvorište će blistati i mamiti uzdahe većini prolaznika. Zato je kuća sa dvorištem idealna nekretnina za sve potencionalne kupce.

Izvor : NadjiDom.com 

Ostavite odgovor

Top