Vi ste ovde
Početna > Stanovanje > Ko plaća popravke u iznajmljenom stanu:  stanar ili stanodavac?

Ko plaća popravke u iznajmljenom stanu:  stanar ili stanodavac?

Ovo je večita dilema i pitanje koje odmah izaziva neprijatnost… Forumi i društvene mreže su puni prepiski ko plaća kada crkne bojler, ogrebe se zid ili pukne cev u kupatilu. Hajde da pogledamo šta zakon kaže.
Sve što se pokvari dok je zakupac u stanu popravlja gazda, osim ukoliko stanar nije namerno uništio ili njegovom nepažnjom napravio štetu.

Odgovornosti stanodavca

Strukturne popravke: Ovo uključuje popravke zidova, krova, temelja i drugih strukturnih elemenata stana.

Instalacije i sistemi: Popravke vodovodnih, električnih i grejnih sistema, kao i zamena ili popravka velikih aparata kao što su bojleri, šporeti, veš mašina, frižideri.

Bezbednost: Osiguranje da stan zadovoljava osnovne bezbednosne standarde, što uključuje popravke ili zamenu brave, prozora, vrata i sigurnosnih sistema.

Ukoliko je stanar koristio uređaje “po propisima” i vodio računa o stanu, stanodavac je dužan da ih popravi. Razlog je jednostavan – stan ostaje njemu i u njegovom je vlasništvu. Ukoliko se stanari dogovore sa vlasnikom da nešto popravljaju, vlasnici su ti koji treba da ih kasnije isplate ili da od naredne kirije odbiju trošak.

Odgovornosti stanara

Svakodnevno održavanje: Čišćenje, održavanje unutrašnjosti i spoljašnjosti stana, redovno servisiranje manjih aparata.

Manje popravke: Zamena sijalica, baterija, popravke slavina, produžni kablovi, sitne popravke nameštaja ili dekorativnih elemenata.

Šteta prouzrokovana korišćenjem: Ako stanar ošteti nešto unutar stana (npr. slomi prozor ili ošteti zid), on je odgovoran za popravku ili nadoknadu štete.

Dogovori iz ugovora

Ugovor o najmu je ključni dokument koji dodatno definiše obaveze i prava obe strane. Pre nego što se potpiše ugovor, važno je da stanodavac i stanar precizno definišu ko je odgovoran za koje vrste popravki kako bi obe strane imale ista očekivanja. Vi možete sklopiti i specifične ugovore koji se razlikuju od zakonskih propisa, pod uslovom da su u skladu sa zakonima.

Takođe, pre useljenja proverite ispravnost uređaja i opšte stanje stana kako biste videli da li nešto treba da se sanira pre useljenja.

Izvor : NadjiDom.com

Top