Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Prolećno čišćenje stanova i kuća

Prolećno čišćenje stanova i kuća

Praktični saveti za ekonomično i prirodno čišćenje, bez preterane upotrebe hemijskih sredstava!

Dom mora biti čist, da bi bio uredno i zdravo mesto za život jedne porodice. Koliko god redovno čistili i vodili računa o higijeni, sa prvim zracima Sunca, većina vas počinje da razmišlja o generalnom čišćenju.

Da se ono ne bi pretvorilo u mučenje, treba napraviti plan čišćenja i svim članovima porodice podeliti određene zadatke. Sigurno će sve ići mnogo brže i jednostavnije kada se uključi više ruku u rad i uz dobro raspoloženje teški i naporni poslovi mogu postati i zabavni.

Prolećno čišćenje doma, pored krečenja, odlaganja zimske odeće i svih nepotrebnih stvari, podrazumeva i čišćenje uređaja i svih prostorija. Zato morate odvojiti par slobodnih dana, opremiti se strpljenjem, potrebnim priborom, materijalom i sredstvima za čišćenje, pa krenuti u akciju, a evo i kako!

Čišćenje možete započeti krečenjem svog stana. Najpre morate podići sve tepihe i nameštaj udaljiti od zidova. Krečenjem ćete dezinfikovati zidove, a nove boje će ujedno oplemeniti vaš životni prostor. Tepihe po mogućnosti odneti u perionici, kako bi uštedeli vreme, a i snage na ribanje, četkanje i ručno pranje. Nakon toga treba dobro očistiti sve podove i prebrisati nameštaj određenim sredstvima.

Čišćenje prozora i roletni je veliki posao koji se dugo odlaže. Možete napraviti i sopstvenu tečnost za brisanje (jedna šolja sirćeta, dve šolje vode i 2 isceđena limuna), dobićete sredstvo kojim ćete lako skinuti sve masnoće, dezinfikovati stakla i radne površine.

Kuhinjski elementi su izuzetno zahtevni i naporni za čišćenje. Ali pošto u njima držimo ili spremamo hranu, održavanje higijene je veoma bitno. Tako će vam za čišćenje frižidera, rerne i mikrotalasne dobro poslužiti smesa od (sode-bikarbone i malo limunovog soka). Ova prirodna smesa je bezopsna i ne morate brinuti da će hrana ili posuđe doći u dodir sa hemikalijama.

Sa svih polica i radnih delova treba obrisati prašinu i osloboditi ih okrnjenih čaša, tanjira i oštećenog posuđa. Takođe treba se rešiti nepotrebne ambalaže i svih namirnica kojima je istekao rok.

Čišćenje ormara i prepakovanje zimske u laganiju garderobu takođe će vam oduzeti dosta vremna. Najbolje je odmah izbaciti sve ono što je pocepano i iznošeno i napraviti mesta za nove komade odeće. Svu debelu ćebad i prekivače treba oprati i zameniti ih tanjim, a krevete i dušeke dobro usisati i po mogućnosti obaviti dubinsko pranje.

Ako vaš stan ima i terasu, eto još jednog posla više. U toku zime, nakupilo se dosta prljavštine, tako da pločice treba oribati, a garnituru za sedenje oprati. Ne bi trebalo zaboraviti na čišćenje klima uređaja u stanu, barem jednom godišnje. Ukoliko se filter ne očisti, postaće leglo bakterija i može vam uzrokovati razne zdravstvene probleme.

Kupatilo se uvek nekako ostavi za kraj, ali uz par trikova i ono može postati sjajno i mirišljavo. Za ribanje wc-šolje možete uzeti pastu za zube. Ona je antibakterijska i daće svežinu vašem toaletu. Za ribanje poda oko wc-šolje dorbo će poslužiti pena za brijanje, za pločice i druge sanitarije ništa bolje od sode-bikarbone i limuna. Sve je ekonomičnije i zdravije i što je najvažnije, ukloniće neprijatne mirise.

I na kraju čišćenja, usisivač obavezno očistiti, a sve četke i krpe oprati.

Za čišćenje kuća sve treba uraditi isto, samo što tu imamo još dodatnih prostorija (podrume, garaže) i dvorište. Prepakujte zimnicu, operite sve prazne buriće i tegle, a u veće kutije odložite stvari koje će vam možda ponovo zatrebati. Što se dvorišta tiče, da bi ponovo bilo lepo i spremno za prolećno uživanje, morate se još malo potruditi. Najpre pokupite polomljene grane, izravnjajte travnjake i orežite biljke. Ukoliko je vlaga učinila svoje, pa su vam ograde i gelenderi zarđali, obavezno ih treba prefarbati.

I time moždte zaokružiti prolećno čišćenje i završiti sve ono što je bilo neophodno uraditi, da bi vaš ambijent bio uredniji, a vi srećniji i zadovoljniji na kraju. Rezultati će sigurno biti vidljivi i zato se na vreme organizujte i uredite svoj dom po sopstvenoj želji i mogućnostima.

Izvor : NadjiDom.com 

Ostavite odgovor

Top