Vi ste ovde
Početna > Zanimljivosti > Nevidljivi heroji Pariza 2024: Graditeljski podvizi iza Olimpijskih igara

Nevidljivi heroji Pariza 2024: Graditeljski podvizi iza Olimpijskih igara

Olimpijske igre u Parizu 2024. godine bile su ne samo spektakl sportskih dostignuća već i monumentalno graditeljsko dostignuće. Dok svet slavi uspehe sportista, vredno je osvrnuti se na nevidljive heroje ovih igara – radnike, inženjere, arhitekte, i sve one koji su danonoćno radili na stvaranju impresivne infrastrukture.

Bez njihovog doprinosa, ovaj događaj ne bi bio moguć.

Infrastruktura I eko-održivost

Za Pariz 2024, izgrađeno je ili renovirano ukupno 35 sportskih objekata, a samo 8 su potpuno novi objekti. Ukupno je u projekte uloženo oko 7 milijardi evra. Zanimljivo je da je čak 95% tih sredstava uloženo u održivu gradnju i obnovu već postojećih objekata kako bi se smanjio ekološki otisak igara. U izgradnji je korišćeno oko 500.000 kubnih metara betona i 70.000 tona čelika, s tim da je značajan deo materijala recikliran iz prethodnih građevinskih projekata.

Novi objekti: centar za vodene sportove

Jedan od najistaknutijih novih objekata za Olimpijadu u Parizu 2024. je Centar za vodene sportove. Ovaj objekat ne samo da će služiti kao vrhunski sportski centar, već i postavlja visoke standarde u pogledu ekološke održivosti i energetske efikasnosti. Evo glavnih tačaka koje čine ovaj centar posebnim:

Ekološki dizajn: Centar za vodene sportove je projektovan s naglaskom na održivost. Masivna krovna struktura napravljena je od recikliranih materijala, a ogromna solarno-električna instalacija na krovu pomaže u pokrivanju značajnog dela energetskih potreba objekta.

Energetska efikasnost: Solarni paneli na krovu proizvode dovoljno energije za pokrivanje 80% potreba objekta, dok sistem za prikupljanje kišnice smanjuje potrošnju vode za 40%. Ove inovacije doprinose smanjenju ekološkog otiska centra.

Kapacitet i trajnost: Centar ima kapacitet za 5.000 gledalaca i planirano je da bude u funkciji narednih 50 godina, pružajući dugoročnu vrednost za sve buduće sportske događaje.

Zelene površine: Planirano je da se zasadi oko 100 stabala, što će doprineti biološkoj raznolikosti i poboljšati kvalitet vazduha u okolini objekta.

Pametni energetski sistem: Centar će koristiti obnovljive izvore energije za 90% svojih potreba. Iako solarni paneli zadovoljavaju 80% potreba objekta, ostale energetske potrebe će biti pokrivene iz drugih obnovljivih izvora.

Upcycling: Korišćenjem tehnike upcycling, objekat koristi reciklirane materijale za izradu nameštaja i tribina, uključujući stolice napravljene od 100% reciklirane plastike prikupljene u školama.

Izgradnja ovog centra je obuhvatila rad od 3.500 radnika tokom tri godine, sa posebnim fokusom na energetske uštede i ekološku održivost. Ovaj centar predstavlja značajan korak napred u implementaciji zelenih tehnologija u velikim infrastrukturnim projektima.

Nakon završetka Olimpijade, bazeni će biti na raspolaganju stanovništvu.

Village des athlètes: pravi grad u malom

Još jedan fascinantan projekat je Olimpijsko selo u severnom Parizu, koje je dom za oko 14.000 sportista tokom igara. Ovo selo je projektovano tako da postane održivi deo grada nakon igara, sa planovima za preuređenje u stambene jedinice, škole, i komercijalne prostore. Kroz pažljiv dizajn i korišćenje ekoloških materijala, projektanti su osigurali da selo ne bude samo privremeni smeštaj već trajni deo urbane revitalizacije Pariza.

Ulog i zaposlenost

Ukupno je oko 11.000 radnika bilo angažovano na različitim projektima u vezi sa Olimpijskim igrama, a značajan broj je dolazio iz lokalnih zajednica, čime su igre pružile ekonomski podsticaj regionu. Pored toga, procenjuje se da je preko 250.000 radnih sati uloženo samo u planiranje i projektovanje objekata.

Izazovi i postignuća

Izgradnja za Olimpijadu nije bila bez izazova. Planiranje je počelo više od decenije ranije, a posebna pažnja je posvećena očuvanju istorijskog identiteta Pariza. Zanimljiv podatak je da je proces dobijanja građevinskih dozvola za objekte kao što je Stade de France, koji je renoviran za igre, uključivao čak 15 različitih vladinih agencija.

Sve ove informacije pokazuju koliko je pažnje, rada, i inovacija uloženo u stvaranje savršene pozornice za sportiste iz celog sveta. Građevinski podvizi poput ovih postavljaju nove standarde u gradnji i održivosti, pokazujući da je moguće organizovati događaj globalnih razmera uz poštovanje prema prirodi i lokalnoj zajednici.

Izvor : NadjiDom.com

Top