Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Energetska efikasnost – bitna stavka prilikom kupovine i prodaje stana

Energetska efikasnost – bitna stavka prilikom kupovine i prodaje stana

Energetska efikasnost je tema koja se često provlači kroz medije ali i sve češće u razgovoru sa prijateljima i porodicom.

Šta je energetska efikasnost, kako ona utiče na kvalitet života pojedinca i koliko je bitna stavka na tržištu nekretina?

U ovom tekstu pokušaćemo da odgovorimo na neka od najčešćih pitanja kao i da vam pomognemo da poboljšate energetsku efikasnost vaše nekretnine.

Pa da počnemo.

Šta je to energetska efikasnost?

Energetska efikasnost je odnos količine utrošene energije i postignutog komfora.

To znači da je prostor energetski efikasan kada sa manjom potrošnjom energije imate isti komfor koji imate i sa većom potrošnjom.

Na primer, idealna temperatura na kojoj volite da odmarate i recimo gledate film je oko 22 stepena. Što manje energije vaš grejni ili rashladni sistem potroši da vam obezbedi tu temperaturu, to je vaša nekretnina energetski efikasnija.

Energetska efkasnost se, doduše, mnogo češće pominje pri kupovini elekričnih uređaja – onaj koji troši manje struje za rad je efikasniji od drugih u istoj kategoriji.

Zašto je energetska efikasnost bitna?

Energetska efikasnost je bitna na dva nivoa – globalnom i ličnom.

Kada pričamo o globalnom planu uglavnom govorimo o korišćenju sirovina iz obnovljivih izvora koji ne utiču loše na životnu sredinu.

Ako koristite energiju sunca kroz solarne panele za zagrevanje prostora i vode, smanjen je štetni uticaj na ozonski omotač i sprečava se nastajanje efekta staklene bašte.

Eco-friendly“ goriva su svakako nešto o čemu smo kao narod odavno trebali da počnemo da razmišljamo, međutim, u Srbiji, ta svest tek počinje da se stvara.

S druge strane, cena grejanja i energetskoj efikasnosti u obliku štednje nam je veoma bliska i jeste nešto o čemu Srbi dosta razmišljaju.

Pa tako, osim što energetska efikasnost utiče na nas na globalnom planu, ona na svakog pojedinca utiče i preko njegovog novčanika.

Energetski efikasni domovi štede vam i do 10% čak i 15% u ceni za grejanje odnosno hlađenje- u zavisnosti od godišnjeg doba.

Po poslednjim statistikama, Srbija, odnosno srpska domaćinstva, imaju duplo veću potrošnju energije na godišnjem nivou nego većina zemalja Evrope.

Šta sve utiče na energetsku efikasnost i kako povećati energetsku efikasnost doma?

Na energetsku efikasnost utiče celokupan prostor – stolarija, izolacija, enterijer, izbor goriva i uređaja.

Čak i ako koristite gorivo iz obnovljivog izvora – troškovi i energetska efikasnost ne moraju da budu povoljni.

To se dešava kada ostali elementi vašeg doma nisu adekvatni.

Toplotna izolacija na zgradama postoji da zimi prostor drži toplim a leti hladnim. Ukoliko je izolacija dobra prostor će se brže zagrejati/hladiti i duže će zadržati željenu temperaturu.

S druge strane, kod loše ili nepostojeće izolacije dolazi do gubljenja toplote i potrebe za češćim hlađenjem i dogrevanjem.

Dotrajala stolarija (npr. Stara i ispucala drvena ) kao i stolarija koja ne dihtuje kako treba bez obzira na materijal dosta toplote propušta na jednu ili drugu stranu.

Da biste povećali vašu energetsku efikasnost možete postaviti izolaciju, promeniti prozore i vrata ili ako je sve to već u redu promeniti način grejanja.

Toplotne pumpe, solarni paneli, grejanje bio masom su samo neke od mogućnosti.

Pa, šta nas sprečava da nešto od toga uradimo?

Odgovor je, kao što je i očekivano – novac.

Ni jedan od ovih poduhvata nije jeftin, međutim, eksperti kažu da se – iako je inicijalna investicija ugradnje dosta veika – isplati na duže staze.

Jedna dobra vest je da je raspisan konkurs za subvencije, i da ukoliko naš grad bude prijavljen, svaki korinik plaća samo polovinu troškova za povećanje energetske efikasnosti.

Da li, bez većih ulaganja možemo da povećam našu energetsku efikasnost?

Odgovor je-možemo. Ne značajno, ali dovoljno da primetimo.

Za to moramo da usvojimo neke od načina ponašanja .

Evo i nekih primera – gasite svetla i televizore kada nise u prostoriji,ukoliko imate mogućnosti zagrevajte ili hladite prostoriju samo kada je to potrebno, vadite punjače iz utikača kada vam se uređaji ne pune.

Kada menjate veće potrošače – šporete ili mašine na primer- birajte one štedljive (A kategorije sa što više pluseva).

Zamenite obične sijalice štedljivim koje daju istu količinu svetla sa manjom potrošnjom.

Zavese i tepisi takođe greju prostoriju, a svetliji zidovi reflektuju svetlost pa vam je potrebna manja jačina svetla.

Energetska efikasnost i tržište nekretnina

Na kraju želimo da vam predočmo zašto je energetska efikasnost bitna kada prodajete ili kupujete nekretninu.

Cena nekretina je potencijalno veća kada one imaju dobru energetsku efikasnost –posebno kada su pitanju moderniji sistemi za grejanje i rashlađivanje.

Ukoliko planirate da prodajete vaš stan, ulaganje u energetsku efiasnost će vam se isplatiti prilikom prodaje.

Ako vam je stan energetski efikasan vi samim tim ne plaćate/prodajete više samo lokaciju nego i komfor.

Ono na šta savetujemo da obratite pažnju da biste znali kakva je energetska efikasnost stana koji planirate da kupite/iznajmite je njegov energetski pasoš.

Energetski pasoš je dokument u kome je proračunata očekivana godišnja potrošnja energije i stan može imati kategorije od A+ do G kao i bilo koji električni uređaj.

Svaka zgrada u izgradnji ili za iznajmljivanje mora posedovati ovaj dokument, a podaci koje u njemu vidite mogu uticati na to da li želite ili ne želite da živite u tom prostoru.

Ostavite odgovor

Top