Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Top trendovi u dizajniranju vašeg doma za 2021.

Top trendovi u dizajniranju vašeg doma za 2021.

Svake godine postoji neki glavni trend za uređenje enterijera. Ali to ne znači da vi svake godine treba da menjate celokupan izgled vašeg doma.

Ako želite, možete prilagoditi stil, ili dodati neki od „trendi“ detalja.

Enterijer u 2021.

Zbog siuacije sa pandemijom COVID-19 nije iznenađujuće što su ključne reči u dizajnu enterijera za 2021 – komfor, funkcionalnost i priroda.

Evo kako se to odražava na trendove u uređenju vašeg doma.

Zbog toga što smo prethodnu godinu najviše provodili kod kuće, a izgleda da ćemo barem veći deo i 2021. provesti u toplini naših domova, ključno je da se u njemu osećamo udobno.

Zato je jedan od glavnih trendova u uređenju komfor: udobne stolice i fotelje, mekani tepisi, dosta jastučića.

Ranijih godina moderne linije su bile oštre i minimalističke a boje crne, sive, elegantne i hladne.

Sada nam više prijaju oble linije nameštaja napravljenog od toplih, prirodnih materjala i boja koje podsećaju na prirodu – nijanse zelene, braon, i terakota.

Takođe, biće popularne i pastelne, puder nijanse bež i roze – nisu napadne i smiruju već opšte pristutnu nervozu celokupnog čovečanstva.

S druge strane, mnogi dizajneri savetuju akcenat u vidu neke od veselih boja -žute ili tirkizne na primer, posebno ako vam je enterijer monotoniji ili hladniji. Taj akcenat u boji doneće malo živosti u prostor i razveseliti ga.

Kada je nameštaj u pitanju, pored oblih, mekih linija popularni su i retro komadi koji su restaurirani u „uradi sam“ projektima.

I to je veoma razumljivo s obzirom da su ljudi morali da nađu zabavu tokom karantina i smanjenih kotakata i izlazaka pa su uradi sam projekti podstakli kreativnost.

Zašto onda neki od svojih projekata ne biste izložili i koristili?

Ove godine, moderne kuhinje su retro i u boji drveta, za razliku od hladnih mermernih koje su osvajale svet ranijih godina.

Isti je slučaj i sa dekoracijama – heklane stvari, unikatni komadi lokalnih prodavaca, „uradi sam“ sveće i dekoracije – ove godine, kreativnost i unikatnost, a ne masovna proizvodnja, postvljaju trendove.

Kao i paleta boja, i motivi su vezani za prirodu i vraćanju istoj. Dodajte još i činjenicu da većina nije putovala na letovanje prošle godine, a moguće je da neće ni ove, pa onda nije ni čudo da su motivi tropskih biljaka i raznobojnog cveća glavni u dizajnu.

Iskoristite priliku i posvetite se brizi o ponekoj saksiji sa cvećem, čak i ako niste tome preterano vični. Imaćete razonodu a dom će vam biti u trendu.

Još jedan način da prirodu unesete u svoj dom su terakota saksije ili korpe od pruća. Ovo se uklapa u svetski trend u dizajnu enterijera – „cottagecore“.

Još jedna bitna stvar u uređenju doma za 2021. je funkcionalnost, ili još preciznije – multifunkcionalnost.

Zašto? Pa, mnogi od nas smo zaboravili kako nam izgleda kancelarija jer najveći deo posla, ako ne i sav posao, obavljamo od kuće. Deca dosta manje vremena provode u školi a nastavu prate online.

Zato je jako bitno da prostor koji je inače predviđen za odmor i porodično druženje može lako da se pretvori u kancelariju, učionicu, ili prostor za vežbanje.

A da bismo svi imali dovoljno mesta za sve čime želimo da se bavimo u već ionako ograničenom prostoru pomaže minimalizam.

Opet, i ovaj trend može se posmatrati kao produkt toga što smo prethodnu godinu proveli raspremajući, čisteći i izbacujući nepotrebno, ali u trendu su površie sa što manje dekoracija (koje su u skladu sa trendovima).

Pa, bilo da se odlučite da neki svoj ručni rad izložite tako da ga možete videti, ili unesete neku biljku, stavite akcenat u boji, ili da prelakirate bakinu stolicu za ljuljanje – vaš dom će ove godine biti u trendu.

Da li vam se dopadaju ovogodišnji trendovi u uređenju doma? Podelite sa nama vaše mišljenje i ideje.

Ostavite odgovor

Top