Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Kako smanjiti gradsku buku u vašem domu

Kako smanjiti gradsku buku u vašem domu

Preterano jaki zvuci, svima su neprijatni, pogotovo ukoliko je u pitanju vaše dvorište. Vaše dvorište trebalo bi da bude oaza mira, gde možete da se opustite posle napornog dana na poslu. Nažalost, buka koju stvaraju vozila, mašine, ili samo deca iz komšiluka vrlo često nadju upravo put do vašeg doma.

Danas ćemo vam predstaviti na koje sve načine je moguće da sprečite ovaj problem i uživate u svom miru.

Smanjite buku izgradnjom zidova i ograde

Izgradnjom visoke ograde ili zida, jedan je od najefikasnijih načina da sprečite prodor buke u vaše dvorište. Ako živite u baš bučnom kraju, npr. pored autoputa razmislite o izgradnji visokog betonskog ili drvenog zida, dok ako se radi o nekoj manjoj frekvenciji zvuka u obzir mogu doći i nešto niže ograde.

Kada odlučujute o tome kakvu ćete vrstu zaklona napraviti trebalo bi da razmotrite sledeče karakteristike samog zaklona i materijala od kojih se pravi:

  • Gustina: Što je prepreka od gušćeg materijala (ili što su daske u ogradi zbijenije) to će zaklon biti bolji i manje će zvuka uspevati da prođe. Takođe ako je zaklon previše elastičan, to će stvarati vibraciju što je dodatan problem.
  • Visina: Ključno je da visina ograde ili zida bude viša od izvora buke. Ukoliko se nalazite pored autoputa, visina zaklona bi trebalo da bude minimum 2 metra.
  • Potpuna pokrivenost: Na samom zaklonu, ne sme postojati nikakav prostor u vidu rupa ili razmaka. Čak i najmanja rupa dopustiće zvuku da prođe kroz.
  • Pozicioniranje: Za maksimalan učinak, idealno je da zaklon bude pozicioniran što je bliže moguće izvoru buke.

Dizajnirajte svoje dvorište na način da buka bude u drugom planu

Nije uvek moguće uvek izgraditi velike zidove i ograde. U zavisnosti od terena nekada nećete moći da se okrenete gradnji, u tom slučaju ukopavanje je jednako efikasna opcija. Ukopana i potopljena oblast, može imati potpuno isti efekat na smanjenje buke kao i izgradnja zida. Čak šta više ukoliko je prostor potopljen, to ima dodatan efekat na smanjenje buke od drugih zaklona, zbog toga je bazen jako dobra opcija jer pored toga što ćete rešiti problem sa bukom imaćete mesto za zabavu i odmor cele porodice.

Ostavite odgovor

Top