Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Krovni prozori – ugradnja

Krovni prozori – ugradnja

Da li razmišljate o renoviranju vašeg doma ili pretvaranju tavanskog prostora u sobu za vašeg tinejdžera? Treba vam više izvora dnevne svetlosti?

Krovni prozori mogu biti idealno rešenje za vas.

Suprotno uvreženom mišljenju, uopšte nisu teški za ugradnju, pa čak i u sopstvenoj režiji ako imate malo vremena i sklonosti ka „uradi sam“ projektima.

Bilo da se odlučite da unajmite profesionalce ili da samostalno ugradite prozore na vaš krov i time povećate osvetljenost i količinu svežeg vazduha, evo nekoliko smernica i saveta koje bi trebalo ispratiti.

Odabir krovnih prozora

Kada se odlučujete za tip krovnog prozora treba obratiti pažnju na par stvari:

  • Visina zida i da li ćete ispod prozora postaviti nameštaj.

Od toga zavsi da li birate prozor sa gornjim ili donjim upravljanjem. Prozor sa donjim upravljanjem odličan je za više zidove (>130cm), dok prozor sa gornjim upravljanjem dozvoljava da se krevet, fotelja ili radni sto postave uz zid manji od 130cm, i nećete imati problem sa otvaranjem.

  • Veličina prozora.

Opšte je pravilo da ukupni izvori svetlosti u prostoriji imaju barem 10% površine poda zbog optimalne osvetljenosti. Pre nego što kupite krovni prozor, premerite površinu prostorije.

Priprema

Pre same ugradnje treba pažljivo premeriti površinu krova na kom će se gradja (crep, grede i letve, daščane podloge) skloniti i napraviti prostor za prozor.

Ukoliko je krov oštećen ili su delovi građe truli, pre početka ugradnje zamenite ih. Bezbednije je i nećete imati potrebu da uskoro ponavljate isti proces.

Napomena: Mnogi krovni prozori ugradjuju se iznutra što umnogome olakšava posao i eliminiše potrebu za majstorima (posebno bitno za vas koji želite sami da se pozabavite ugradnjom).

Nakon što ste pažljivo premerili površinu obraćajući pažnju da je sve pod pravim uglom (ako nije, prozor neće dihtovati kako treba pa može doći do prokišnjavanja i gubljenja energije) možete krenuti na lagano skidanje crepova.

Crep skinite za jedan red šire nego što je potrebno da bi se ostavilo prostora za ugradnju krovnog pokrivača.

Isecite letve pa grede tako da imate otvor u koji ćete ugraditi prozor. Još jednom roverite da li otvor formira uglove od 90 stepeni.

Ugradnja

Prilikom ugradnje ne radite ništa po sopstvenom nahođenju već pažljivo pratite smenice i „korak po korak“ uputstva sa kojima prozor dolazi.

Za sve prateće materjale preporučujemo da koristite proizvode istog porizvođača da se ne bi gubilo na efikasnosti prozora.

Izvadite prozorsko krilo iz rama i prema uputstiva ugradite ram.

Nakon toga, pažljivo namestite krovni pokrivač da biste bili sigurni da će prozor dobro dihtovati i da neće doći do prokišnjavanja i energetskih gubitaka prilikom hladjenja i grejanja.

Jedna od važnijih stvari na koju treba obratiti pažnju je unutrašnja obloga koja treba biti adekvatno postavljena. Gornja treba biti horizontalna a donja vertikalna. To će obezbediti adekvatno strujanje vazduha i samim tim izbeći će se kondenzacija.

Kada ste taj korak završili, vratite (zamenite) crep oko rama. Može biti potrebno da se crep krati da bi se lepo uklopio.

Sada je na redu ugradnja prozorskog krila. Opet, veoma je važno da pratite sva uputstva.

Ni jedan prozor nije kompletan bez zaštite od svetla. Stoga treba odabrati roletne ili venecijanere u skladu sa vašim potrebama.

Za spavaću sobu, na primer možete izabrati roletne ili tamne venecijanere koji će propuštati malo ili ni malo svetla, dok za radnu ili dnevnu sobu, možete izabrati polu-providne venecijanere koji će vam priuštiti zašitu od sunca ali ćete imati dovoljno dnevne svetlosti za obavljanje raznih poslova.

Za kraj, naša preporuka je da koristite pomoć stručnih lica ako nemate nikavog iskustva ili sumnjate da sve ovo možete bezbedno izvesti sami.

U svakom slučaju, krovni prozori će vašem domu dati osvežen, svetlom okupan izgled nalik onima iz časopisa o uređenju doma.

Ostavite odgovor

Top