Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > COVID-19 posledice po tržište nekretnina

COVID-19 posledice po tržište nekretnina

U toku smo svetske krize COVID-19. Ekonomija je na udaru, populacija zabrinuta kako za svoje zdravlje tako i za ono „Šta će biti posle?“ 

Kako će se situacija na polju prodaje i iznajmljivanja nekretnina razvijati nakon što pandemija prođe teško je tačno predvideti, ali potrudili smo se da istražimo kako se situacija odvija u zemljama koje su se sa pandemijom izborile, šta kažu njihovi ekonomisti i analitičari, i gde smo tu mi.

Tržište nekretnina u Kini

Kina se već susretala sa ovim problemom tokom epidemije SARS-a 2003. godine. i tadašnje trzište nekretnina se brzo oporavilo. Sadašnje predikcije ne mogu se u potpunosti osloniti na situaciju iz 2003. godine prvenstveno zato što ekonomska klima nije ni približno ista. 

Većina ekonomista i analitičara ekonomske situacije predvidja globalnu ekonomsku krizu nakon pandemije.

Situacija u pojedinačnim zemljama zavisiće od ekonomskih mera koje se preduzimaju.

Najveći šok globalna ekonimija pretrpeće u prvoj polovini 2020.  godine nakon čega se očekuje postepeni oporavak. 

U Kini je trenutno najveća briga izboriti se sa rokovima datim za izgradnju objekata, ulaska korisnika u njih i kako će se to kašnjenje legano rešiti. 

Predpostavlja se da će i investitori i klijenti da se oslanjaju na argument „force majeure“ (fr. viša sila) u nadii da barem nemaju gubitke zbog pandemije. To se očekuje i u Srbiji i u drugim zemljama sveta a kako će pojedinačne zemlje rešiti pravna pitanja zavisi od pojedinačnih zakona.

U Kini takođe istuču važnost raznovrsnosti investicija. Naime, najgore prolaze oni investitori koji su se fokusirali samo na jedan tip objekata (npr. stambene zgrade ili poslovini prostori), dok su oni koji su i pored toga investirali u izgradnju objekata za skladištenje podataka proći mnogo bolje, jer je potražnja za tim sada veća.

Situacija u Srbiji je po tom pitanju ipak malo drugačija.

Prvi udar pandemije

U prvi mah u Srbiji došlo je do napuštanja iznajmljenih stanova u većim, univerzitetskim gradovima kao posledica zatvaranja fakulteta i povratka studenata porodičnim kućama. 

To je uzrokovalo i povećanje broja stanova dostupnih za izdavanje. Takođe su mnogi vlasici nekretna smanjili kirije, ili oslobodili podstanare plaćanja i ponudili stan „na čuvanje“ u toku trajanja pandemije sa ciljem da i podstanare sačuvaju. 

Uz to, činilo se da, iako ima dovoljno stanova za izdavanje i to po pristupačnim cenama, interesenta za rentiranje nema toliko kao i ranije. 

Jasno je da pokazivanje stanova i kuća uživo trenutno nije preporučljivo, ali došlo je do inicijalnog  pada (ali ne i potpune obustave) i onlajn poseta.

To je svakako dovelo do brige oglašivača. 

Situacija je svakako razumljiva, jer ko razmišlja o kupovini i iznajmljivanju novog prostora kada se kao nacija susrećemo sa mogućom egzistencijalnom krizom zbog potencijalnog gubitka poslova i/ili smanjenja obima posla?

Međutim…

Stanje se popravlja

U martu, nakon proglašenja vanrednog stanja i početka pandemije došlo je do naglog opadanja broja poseta  sajtu za oglašavanje nekretnina nadjidom.com. Situacija je izgledala zabrinjavajuće, međutim, postepeno se popravlja od aprila.

Na priloženom grafiku možete videti uzlaznu putanju krive i skokove u broju posetilaca.

Kako to objašnjavamo?

Govori se o popuštanju propisanih mera i o brzom vraćanju normalnom životu. Nakon početnog šoka i straha, ljudima se vraća optimizam i volja za planiranjem daljeg života. 

A nakon neizbežnih vesti o padu kirija i cena kvadrata za kupovinu domova, kao i povoljnih stambenih kredita, smatra se da je sada vreme za kupovinu i iznajmljivanje, pa se i potencijalni klijenti lagano upuštaju u onlajn razgledanje dostupnih nekretnina.

Prognoza

Iako je pad i zastoj u radu postojao u nekom trenutku, mi smo optimistični, iako ne možemo zasigurno da tvrdimo, da će situacija nastaviti da se popravlja i da će se nakon pandemije tržište nekretnina postepeno vraćati svom punom sjaju.

Ovo vreme treba iskoristiti za uređivanje oglasa i podizanje nivoa prikaza, pa je moguće iskoristiti nove tehnologije – virtuelne ture i snimanje u 360 stepeni, da bi se klijenti privukli i bili motivisani da nakon pandemije uživo obiđu objekte koji im se dopadaju. 

Mi vam stojimo na raspolaganju!

Nadjidom Tim!

Ostavite odgovor

Top