Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Zvučna izolacija

Zvučna izolacija

Da li ste ikada ušli u prostoriju i osetili mir koji jedino može doći kao proizvod potpune tišine i nedostatka spoljnih zvukova?

Ako jeste, znate koliko ispunjavajuće može biti takvo iskustvo, a ako niste razmislite samo koliko ste puta pomislili: „Hoće li taj pas prestati da laje!“ ili ste bili zabrinuti oko žurke koju planirate da priredite.

Život u vašem domu može biti mnogo udobniji uz odgovarajuću zvučnu izolaciju. Bilo da ste inženjer koji planira sledeći projekat ili samo neko ko želi da poboljša svoje životne uslove postoji odgovarajući sistem zvučne izolacije za vas.

A za sve vas koji volite „uradi sam“ projekte evo informacije – neki sistemi zvučne izolacije se vrlo lako postavljaju i bez pomoći stručnjaka.

Šta je zvučna izolacija?

Termin zvučna izolacija odnosi se na sve proizvode koji se ponašaju kao zvučna prepreka koja sprečava da se zvuk prenosi između prostorija ili između vašeg doma i spoljašnjosti.

Više različitih tipova akustične izolacije postoji na tržištu a koju će te izabrati zavisi od vaših potreba. Mogu se naći u različitim veličinama i materjalima kao što su staklena vuna, fiberglas, pamuk i tako dalje.

Kada birate izolator za vas, morate da razmotrite razne aspekte:

  • Potrebu za toplotnom izolacijom – staklena vuna je, na primer, odličan toplotni izolator
  • Da li vam je potrebna spoljašnja ili unutrašnja izolacija
  • Frekvencija zvukova koje želite da blokirate ili absorbujete, itd.

Materijale za zvučnu izolaciju možete da postavljate na zidove, podove ili plafone, spolja ili unutra.

Postavljanje zvučne izolacije će stvoriti mirnu atmosferu za odmaranje, učenje ili čak organizovanje žurki dok će istovremeno povećati celokupnu vrednost vašeg doma.

Tipovi materijala za zvučnu izolaciju

Evo nekoliko najčešćih materijala za zvučnu izolaciju i njihove najbolje upotrebe.

  • Zvučna izolacija – staklena vuna, fiberglas – slojevi ovih materijala postavljaju se u zidnu konstrukciju da popune prazan prostor i na taj način pomažu pri absorpciji zvuka.
  • Akustična pena – može se postaviti na zidove ili plafone. Ona dolazi u obliku četvrtastih panela koji su napravljeni od pene piramidalnog oblika. Može se lako postaviti lepljenjem.
  • Akustični paneli – pored toga što izoluju zvuk mogu biti i veoma dekorativni što znači da se mogu postavljati i na već postojeće zidove a da ne narušavaju izgled objekta.
  • Akustične tkanine – koriste se u pozorištima, (kućnim) bioskopima, deblje su i masovnije od drugih tkanina.
  • Akustične prevlake – materijali slični gumi čija masa predstavlja zvučnu prepreku.
  • Podne podloge – pluta, filc, polimerni lim –stavljaju se ispod pločica, parketa i najčešće laminata da povećaju masu i na taj način oslabe buku (posebno onu proizvedenu koračanjem ili pomeranjem nameštaja).
  • Arhitektonska zvučna izolacija – predstavlja sve ono što se korisi pri izgradnji.

Kada govorimo o zvučnoj izolaciji mi zapravo mislimo i na zvučnu izolaciju, odnosno blokiranje i na absorbciju zvuka. Koja je razlika?

Materjali koji absorbuju zvuk pomažu da se zvuk u prostoriji ne rasipa već ga oni „upijaju“. To znači da se, kada gledate TV, puštate muziku ili jednostavno razgovarate, zvuk neće tako lako odbijati od zidova i praviti onaj uznemirujući ocećaj.

S druge strane, zvučna izolacija koja blokira zvukove funkcioniše dvojako. Ona ne dozvoljava spoljnim zvucima da uđu u vaš prostor (saobraćaj, komšijski pas,…), a takođe ne dozvoljava da zvuci iz vašeg doma izađu napolje.

Za zgrade je više nego korisna izolacija podova koja eliminiše mehaničku buku pa nećete čuti kako deca sa sprata iznad trče, igraju se loptom ili kotrljaju autiće (ukoliko je komšija sa sprata postavio podnu izolaciju, vaša podna izolacija štiti stanare ispod vas).

Još načina da poboljšate zvučnu izolaciju vašeg doma

Pored zvučne izolacije koja se ugrađuje u zidove i/ili podove povedite računa i o vratima i prozorima. I oni propuštaju neku količinu zvuka.

To ne znači da morate da tapacirate vrata (možete ako želite), već možete kupiti samolepljive penaste tračice koje lako popunjavaju prostor u ramovima prozora i vrata. Lako se postavljaju, nisu skupe, a osim što sprečavaju da prolazi zvuk, odlične su i kao dopuna toplotnoj izolaciji.

Iako je minimalistički stil dekoracije prostora danas popularan pa se tepisi i zavese retko sreću one i te kako mogu da absorbuju deo zvukova i da smanje eho u prostoriji.  

 

Vaš NadjiDom!

Ostavite odgovor

Top