Vi ste ovde
Početna > Razno > Kuhinja u dvorištu

Kuhinja u dvorištu

S dolaskom proleća i lepšeg i toplijeg vremena razmišljamo o tome kako više vremena da provedemo napolju.

Kuvanje je neizbežan deo svakodnevnice pa zašto onda ne bismo i deo tog kuvanja na neki način proveli na otvrenom?

Kuvanje van kuće ima više prednosti – na primer kuhinja vam nikada neće biti u haosu, ali jedan od najvećih bonusa je eliminacija mirisa.

Bez obzira na to da li imate ili nemate aspirator u kuhinji, neki deo mirisa koji neizbežno prate kuvanje ostaju u prostoriji.

To i nije neki problem ako na primer pečete kolače sa cimetom, ili hleb jer ko ne voli miris svežeg hleba i kolača, ali predstavlja problem kada se sprema nešto što nema tako prijatan miris u toku pripreme.

Ako vam je kuhinja posebna prostorija sa vratima i prozorim, onda možete provetriti i sprečiti mirise da se šire ostatkom doma, međutim šta ako to nije slučaj?

Rešenje za toplije vreme je kuhinja van kuće.

Čak su i naše bake imala letnje kuhinje (ranije se, doduše, ložila vatra da bi se kuvalo pa je prednost letnje kuhinje, pored mirisa, bila i to što se prostor u kome se živi ne greje nepotrebno).

A kako vi danas možete da imate kuhinju u vašem dvorištu?

Možda i lakše nego što mislite.

Za kuhinju o dvorištu treba vam prvo deo dvorišta koji ćete nameniti za to, a zatim ga ograditi tako da ga kiša i vetar ne mogu uništiti. Iskoristite deo nadstrešnice ako je imate.

Osim što vam treba zaklonjen prostor, trebaće vam i neka vrsta šporeta. Da li ćete imati pravi, veliki šporet u dvorišnoj kuhinji ili neku vrstu rešoa i/ili mini rernu zavisi od vaših želja i mogućnosti.

Veoma ekonomično rešenje je plin boca.

Ako volite da roštiljate možete u dvorištu sagraditi i lep roštilj, trebaće vam samo malo vremena i osnovni materijali .

Materjali su ujedno i najbitnija stvar na koju treba da obratite pažnju kada pravite vašu kuhinju na otvorenom.

Ako vam improvizovana kuhinja deluje previše jednostavno ili nedovoljno lepo.

Uvek se možete odlučiti za veliku letnju kuhinju na ovorenom gde ćete imati celokupnu električnu i kuhinjsku opremu.

I u tom slučaju morate voditi računa o planu kunhinje, a električni uređaji moraju bit zaklonjeni od raznih vremenskih neprilika jer će takva kuhinja ostati na otorenom i tokom jeseni i zime kada je verovatno nećete koristiti.

U tom slučaju se savetuje nameštaj i na primer radna ploča od nerđajućeg čelika jer dvro i mermer mogu stradati brže i lakše.

Sam dizajn i organizacija prostora su nešto što ćete u raditi onako kako se vama sviđa pa možete i sto i stolice za ručavanje postaviti tako da su ispod nadstrešnice ili ih držati na otvorenom i imati mogućnost da se velikim suncobranima zaštitite od sunca i vrućine.

To će vam takođe omogućiti da kuvate napolju čak i kada pada kiša, a toplo je.

Koji izbor ćete napraviti zavisi samo od vaših želja i vašeg budžeta.

Kada su ormarići u pitanju odlučite se za zatvorenu varijantu a ne za police, jer će vam na taj način posuđe biti zaštićeno i od prašine koje neminovno ima više napolju nego unutra.

Pre nego što počnete sa realizovanjem gradnje kuhinje u dvorištu – razmislite koji bi se stil uklopio sa vašim dvorištem i kućom.

Ako vam je dvorište u retro stilu, moderan nameštaj svedenih linija u kuhinji bi odskakao, a pošto kuhinja u dvorištu postaje deo vašeg doma, povedite računa da se svi stilovi međusobno uklapaju.

Za potpuni ambijent obratite pažnju i na rasvetu. Lampe, fenjeri i sveće su odličan izbor za osvetljenje stolova i celokupnog prostora.

S druge strane, iznad samog šporeta trebaće vam jače osvetljenje da biste lakše pripremili hranu.

Kuhinja na terasi.

Nismo zaboravili ni vas koji nemate dvorište i živite u zgradama.

Rešenje za vas zavisi od veličine terase, ali verujemo da uvek postoji neki ćošak gde možete izneti plinsku bocu ili rešo sa mini rernom.

Takođe obratite pažnju na to da ogradite taj deo terase barem sa spoljanje strane da biste sprečili vetar i kišu da oštete uređaje i/ili hranu.

Investicija će vam biti na primer ugradnja staklenog panela u tom delu terase.

Nadamo se da smo vas insprisali da se pozabavite uređenjem vašeg dvorišta.

Ostavite odgovor

Top