Vi ste ovde
Početna > Ideje i saveti > Feng Shui u vašem domu

Feng Shui u vašem domu

Svi imamo svoje navike i rituale ostavljanja sitnica, zalivanja cveća, bacanja nepotrebnih stvari kao i rasporeda pokućstva u svom domu.

Da li ste znali da postoji čitava “nauka” oko toga da sve treba da ima svoje mesto?

Feng Shui je drevna kineska veština koja korišćenjem energije stvara harmoniju između individue i njenog okruženja, kao i tehniku uređenja prostora.

Bilo da želite da opremite stan, kuću ili svoj poslovni kutak, Feng Shui vam nudi rešenja kako da to skladno uradite.

Naime, veština Feng Shui se zasniva na određenim principima koje, ukoliko pomno pratite, uspeh neće izostati. Pošto ste verovatno dobro upoznati sa enterijerom svog doma, dobra je ideja da ga ispunite pozitivnom energijom.

Feng Shui predstavlja ravnotežu energije zvanu ČI i to na osnovu naučnih proračuna. Cilj ove veštine je da pozovete pozitivan ČI u svoj dom tako da život osećate energično i uravnoteženo.

Ilustracija: Feng Shui saveti i ideje za savremen dom

Sedam jednostavnih načina kako da koristite Feng Shui u svom domu.

Proverite svoje radne pozicije

U Feng Shui-u, jedan od osnovnih principa je radna pozicija, odnosno pozicija komandi. Ovo predstavlja položaj važnih komada nameštaja: krevet – predstavlja vas, radni sto – predstavlja vašu karijeru dok šporet predstavlja vaše bogatstvo.

Iako možda nije lako pomeriti peć, vrlo je jednostavno postaviti krevet ili radni sto u bolji položaj. Glavna stvar kod rasporeda ovih komada nameštaja je da možete da vidite vrata kada koristite ove predmete – da li možete da ih vidite kada sedite za stolom ili ležite u krevetu? Ne bi trebalo ni da budete direktno u liniji sa vratima, ali ni da im budete okrenuti leđima. Sve ovo je važno kako biste dobili pozitivnu energiju.

Ne postoje prepreke da se filosofija Feng Shui-a primeni i u poslovnom prostoru.

Idite u vertikalu

Ovo ne mora da znači da treba da dozidate vertikalni zid za planinarenje ili postavite merdevine u dnevnoj sobi, ali integrisanje vertikalnih oblika i linija u vašem domu predstavlja rast i širenje.

Ovo se možete učiniti na razne načine, npr. dodajte malo osvetljenja lampom koja je okrenuta na gore, stavite drvo u ugao kako bi se prostor osećao višim, postavite visoke police za knjige.

Upotrebite elemente kojima ćete stvoriti vizuelni osećaj visine i izduženosti.

Ilustracija: Savremen poslovni prostor

Održavajte prostor čistim

Previše nereda verovatno neće pomoći vašoj mentalnoj inteligenciji, a kamoli vašoj šemi dizajna enterijera. U Feng Shui-u se veruje da nered zauzima dragoceni prostor koji je potreban novoj dolaznoj energiji.

Preporučujemo da steknete naviku da svakodnevno čistite svoj životni i radni prostor. Ne samo da ćete se osećati manje stresno, već će se stvoriti osećaj reda u ovim haotičnim vremenima. Osim toga, svaki dan ćete dobiti čist početak, što bi trebalo direktno da utiče na vašu produktivnost.

Očistite ulaz

Zar nema smisla da je prvo mesto koje vidite kada otvorite vrata važno mesto za dobru energiju? U Feng Shui-u, vaš ulaz predstavlja mesto kroz koje energija ulazi u vaš dom i vaš život.

Oslobodite se gomile nepotrebnih stvari. Ako imate prostora, dodajte neke biljke i umetnička dela. Učinite sve što možete da se neko pri ulasku u vaš dom oseća prijatno.

Kristin Espozito, arhitekta i dizajner enterijera koja je proučavala Feng Shui, kaže: „Uvek pokušajte da nađete mesta za stalak za cipele, kuke za kapute i odlaganje za kišnu opremu/kišobrane.

Važno je da svi ovi predmeti imaju svoje “posebno mesto” jer drže energiju spoljašnjeg sveta iza vaših ulaznih vrata.“

Način odabira najboljeg poda za vas i vašeg ljubimca možete pogledati na sledećem linku, kao i najlakši način održavanja podova.

Ilustracija: Savremene eko zgrade

Uklonite prepreke

Vrlo je važno da su putanje u vašem domu prohodne, tj. bez opasnosti od spoticanja i udaranja.

Da li vas nervira stočić u koji uvek udarite malim prstom? Razmislite o tome kako se krećete kroz svoj prostor i da li su vam putevi čisti? Ako vam ovo predstavlja veliku organizaciju i promenu, onda vam je to i bilo potrebno.

Efikasnost je vrlo bitna u ovoj drevnoj veštini pa predlažemo da očistite svoje puteve i staze.

Dodajte biljke

Vaš novi životni moto bi trebalo da bude: Kada ste u nedoumici, unesite još biljaka. Biljke su odličje životne energije, pa će vašem domu dodati svežinu i vitalnost.

Pojedine sobne biljke mogu dodati pravu količinu intrige, boje i života u vaš dom, ali i zdravlja i bogatstva. Negovanje vaše unutrašnje bašte putem Feng Shui-ja može doneti mir i spokojnost kao i poslovni uspeh.

Pored lepote i malo obaveza oko njih, biljke nam daju i energiju kao i brigu o tuđem životu, ali i ne treba tražiti dobar izgovor za kupovinu biljaka.

Ilustracija: Feng Shui biljke

Metalni elementi

Metalni elementi su sjajni za ugradnju u kancelariju ili dom jer pružaju vizuelnu oštrinu i jasnoću misli, a s druge strane imaju i balansirajuće energije koje mogu pomoći u produktivnosti.
Ne mora da znači da treba preurediti lokal ili sobu, samo treba uneti par metalnih saksija, polica, skulptura…

Na portalu NadjiDom.com postoji mogućnost pregleda 3D i video tura. Na taj način možete vizuelno pogledati raspored prostorija i lako pronaći idealnu nekretninu za Vas i Vašu porodicu.

Ostavite odgovor

Top